Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Intel  Insider: DRM zadrátované přímo v CPU? od mcruiser - Existuje jedna zřejmě neprolomitelná ochrana, která pokud bude...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 1. 2011 18:00

    mcruiser (neregistrovaný)

    Existuje jedna zřejmě neprolomitelná ochrana, která pokud bude nějak přímo v procesorech a čipech, je to konec bezplatného přehrávání jakýchkoliv audio nebo video děl s autorskými právy. Tato technologie už je masivně zkoušena službami typu "pošli kousek nahrané písničky z rádia přes mobil a my ti obratem pošleme její název".
    Jak to funguje? Stačí poslat třeba z kazety nahraných pár vteřin čehokoliv a pokud vzorek zhruba odpovídá něčemu v databázi, dostaneme její název. Vyzkoušeno i s velmi špatnou kvalitou vzorku, skvěle to funguje.
    A na tomto principu bude v budoucnu chráněn veškerý obsah. I když si stáhmeme hnusný kinorip filmu, počítač nebo mobil nám to odmítne přehrát a to možná už na hardwarové úrovni. Samozřejmě prvně je nutné prodat miliony těchto PC, mobilů, atd. kde to bude napůl "tajně" a následně postavit uživatele před hotovou věc a ve všech nových zařízeních tuto ochranu vynutit zákonem. Obejít potom něco takového nějakým poškozením zvuku nebo obrazu asi nebude pro většinu lidí akceptovatelné.

  • 9. 2. 2011 11:09

    nikdo (neregistrovaný)

    Ale to přeci popisujete přesně to, co já, jako posluchač chci!

    Za dílo zaplatím jeden autorský poplatek, informace o tomto zaplacení je někde centrálně evidována a pak si již bezplatně mohu přehrát libovolnou verzi tohoto díla (v telefonu, ve věži z CD, na PC ze stažené MP3).

    DRM přeci není špatné proto, že znemožňuje krást autorská díla. Je špatné v tom, že komplikuje (a mnohdy znemožňuje) přehrát dílo, přestože jsem za něj zaplatil. Například proto, že nemám konkrétní typ hardware, software, OS,...

    DRM uživatele silně omezuje. To co popisujete vy by naopak uživateli přineslo velké výhody (a možná právě proto se nikdy nic takového neobjeví :-( )

  • 27. 1. 2011 13:52

    Neprolomitelny (neregistrovaný)

    >Existuje jedna zřejmě neprolomitelná ochrana...

    No ale k tomu bude treba, aby se dany vzorek AV dila posilal nekam na server k ohodnoceni, zda je nebo neni chraneny... a proc by to nemelo jit obejit tim, ze se nainstaluje utilita (at uz na urovni SW nebo upravaneho ovladace k sitove karte), ktera bude tyto pozadavky odchytavat a posilat zpet procesoru informaci, ze vzorek je OK!?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).