Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Internet - další nedokončená revoluce? od Saši Srpové - Malá poznámka, "před tím středověkem" (i před slavnými...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 10. 2000 11:20

    Saši Srpové (neregistrovaný)
    Malá poznámka, "před tím středověkem" (i před slavnými "starými Římany, co již natírali lokomotivy suříkem") byl ohromný časový úsek tříbení a hledání (a středověk ho samozřejmě nedokončil, ale to tu nebudu zbytečně pitvat). A my to chceme předběhnout nějakými pár desetiletími Internetu? Jak dlouho tvořili rýžový systém na Bali?
    Všichni podléháme nějaké iluzi, že se zrychlil vývoj. Ale kdepak, copak jsme o tolik chytřejší, schopnější, mravnější... než naši předkové? Měli týž mozek i ruce, inteligenci i představivost, šikovnost i sílu... To se vynálezy všeho druhu neožulí. Pořád máme jedny a tytéž lidské možnosti i hranice.
  • 16. 10. 2000 15:34

    David Nebeský (neregistrovaný)
    Vývoj se sice asi nezrychluje tak, jak se nám zdá, přece ale o něco chytřejší a schopnější jsme (mravnější už as ne).

    Je to dáno tím, že mnohem se dnes mnohem více lidí než kdykoli v minulosti může do procesu vývoje aktivně zapojit a mnohem více lidí je na úspěchu vývoje motivováno. Je to dáno nejen demograficky (více lidí) a sociálně (svobodní lidé s volným časem), ale i naším pocitem, že vývoj probíhá a zrychluje se.

    V historii lidé pocit vývoje obvykle neměli. Obvykle se jim svět zdál strnulý, v některých dobách viděli svět jako upadající (od zlatého věku do věku chaosu), vývoj je ale poměrně nová myšlenka a prakticky ji nenajdeme mimo židovsko-křesťanský svět. I v křesťanské Evropě trvalo mnoho staletí, než se myšlenka vývoje dostala z roviny spekulace do roviny praktického života. Proto v minulosti míval obyvkle generacemi vyzkoušený postup vyšší cenu než inovativní řešení. Někomu by se to dnes možná zdálo jako dobrý přístup, faktem však je, že řada kultur díky tomu zanikla.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).