Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Internet jako lidské právo od PD - O tom, že jsi spáchal zločin, může rozhodnout...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 6. 2011 17:49

    PD (neregistrovaný)

    O tom, že jsi spáchal zločin, může rozhodnout pouze soud. HADOPI si usurpuje právo posoudit, že jsi zločinec, na základě nepřímých důkazů (IP adresa + hash údajně intelektuálního vlastnictví).

    Zbytek vašeho příspěvku jsem nečetl, odradil mě tenhle omyl hned v úvodu.

  • 13. 6. 2011 11:11

    Jarda (neregistrovaný)

    "... máte právo na připojení minimální rychlostí 1Mbit ... ale neznamená to, že si postavíte chatičku uprostřed pustých ...". Abstrahuji od toho, že jste použil zcela extrémní příklad, ale zajímalo by mne, zda to o čem píšete, odpovídá skutečnosti (tj. zda čerpáte z vlastní zkušenosti, případně máte podloženo ověřitelnými fakty)?
    Nesmíte se orientovat podle primitivním podmínek kapitalismu 19. století panujících u nás. Ve vyspělých demokratických zemích totiž vlády (na rozdíl od té naší) aspoň částečně respektují názory a postoje obyvatel (viz Itálie, referendum o tom, zda mají být privatizovány distribuční sítě vody). Před zhruba deseti leti jsem se zajímal o částečně související problém a to byly pevné telefonní linky. Podle operátorky Bell Canada bylo zřízení linky tam, kde je již vybudována síť, bezplatné a typicky do tří dnů, pokud by se musely stavět sloupy (ty tam staví rádi, dřeva mají opravdu hodně), pak se vybírala vratná záloha 50 CAD a byl delší termín na zřízení. Extrémně odlehlá sídla se řešila pomocí satelitu.

  • 13. 6. 2011 11:32

    Hans (neregistrovaný)

    V právním státě má každý občan právo na projednání svého případu před řádným soudem, v civilizovaných zemích dokonce před porotním soudem.

  • 13. 6. 2011 17:59

    Karel (neregistrovaný)

    Ve Finsku to funguje zhruba tak, jak říká. Ono to není nic nového. Stejně to dříve fungovalo s telefonní přípojkou.

    Telekomunikační firmy mají povinnost nabídnout férovou cenu připojení jakémukoliv zákazníkovi - tedy do jeho trvalého bydliště. Neplatí to tedy pro chatky, ve kterých Finové tráví spoustu času.

  • 12. 6. 2011 22:18

    Tom (neregistrovaný)

    Jenže HADOPI je PRO PIRATY! Uvědomte si, že když to půjde soudní cestou (sbírání důkazů, domovní prohlídka, zajištění dokazů, zahájení trestního stíhání, žaloba...), tak rozhodně negativní důsledky nebudou jenom obyčejné "odpojení od Internetu".

    V trestním řízení u soudu dostane odsouzený minimálně:
    1) Podmíněný trest
    2) Záznam do rejstříků trestů
    3) Povinost nahradit škodu, která ale může být dost likvidační - klidně i několik desítek milionů korun.

    --

    Tak zvažte sám, co je asi pro samotné "stahovače a sdíleče" lepší?! Ano, HADOPI je odpojí od Internetu. Ale SOUD jim naprosto zničí život, který už nikdy nebude jako dřív.

    V USA žádnou digitální gilotinu nemají - tam tě prostě pošlou na dva roky asfaltovat silnice do kriminálu a musíš zaplatit pár desítek tisíc až milionů dolarů odškodnění. Ale "právo na Internet" máš pořád. Jedinej problém je, že si už do konce života nemůžeš dovolit ani pořádně se najíst.

    Tak to mi přijde daleko lepší Francouzské HADOPI a pouhé "tytyty" ve formě odpojení od Internetu - které mimochodem nastane až po 2. písemné výzvě, ať toho nechají.

  • 12. 6. 2011 10:03

    Tom (neregistrovaný)

    Jenže právo na Internet má každý - to i ve většině rozvojových zemí, protože i zde platí, že co není zákonem zakázáno, je povoleno.

    A co se týče "digitální gilotiny", tak to už je něco jiného. Zde už se jedná o pachatele trestných činnů a ty dovoluje omezit na nejzákladnějších lidských právech i listina základních práv a svobod - proto vězeň nemá svobodu pohybu, svobodu projevu atd.
    Jinak si myslím, že rozhodně je každému příjemnější odpojení od Internetu, než kdyby se od Internetu neodpojovalo, ale dostal by nepodmíněný trest - mimochodem jako vězeň máte taky zákaz chodit na Internet :-))

    A navíc mi připadne, že si autor plete PRÁVO a NÁROK. Protože každý má právo vlastnit dům, auto, chatu, obchodní korporaci a drahé šperky. Ale musí si na to vydělat :-)). Stejně jako má "právo" na vysokoškolské vzdělání, ale musí si platit skripta, kolej, musí udělat přijímací zkoušky a plnit minima stanovená univerzitou.

    Naopak do 15ti let věku má každý NÁROK na základní vzdělání, takže jen stačí navštívit patřičný úřad a jste ze zákona přidělen do nějaké ZŠ. Zde nemusíte nic platit a plnit vůbec nic, žádné minimální známky, můžete propadat jak chcete, ale do 15ti let Vás nikdo nesmí ze školy vyhodit, protože na to máte NÁROK!

    Kdyby byl na VŠ titul "NÁROK", tak by každý mohl jít na patřičný úřad a jen by nahlásil jaké tituly chce a bez ničeho by mu byly zapsány do občanky :-DDD

    Stejné je to i ve Finsku. Ano, máte právo na připojení minimální rychlostí 1Mbit (až 100 Mbit v roce 2015), ale neznamená to, že si postavíte chatičku uprostřed pustých Finských močálů v blízkosti hranic s Ruskem, stovky kilometrů daleko od civilizace a ISP má povinost Vám vybudovat optickou přípojku zcela zdarma a za připojení neúčtovat víc než 30 USD měsíčně :-))
    Máte "právo" na připojení, ale přípojku si samozřejmě musíte zaplatit! No a pokud chcete optiku někam do bažiny, tak cena bude asi luxusně drahá.

    Takže toliko k rozdílu mezi PRÁVEM a NÁROKEM!

  • 13. 6. 2011 6:58

    lol (neregistrovaný)

    zapominate na to, ze soud mimo trestu vas muze i sprostit obzaloby to urednicek placeny kopirovacim monopolem jaksi neudela ze. tam jste proste pouze vinen. je to stejna svinarna jako rozhodci dolozka kde je rozhodcem napriklad manzelka/bratr/spo­lecnik jedne ze stran, tam se vam jiste take dostane slepe spravedlnosti ze ano?

    a o nahradach skody vycucanych z prstu resp. nasobeni pocet stazeni x bulharska konstanta bych radeji nemluvil, to je jeden velky podvod tzv. ochrancu autorskych prav.

    me z toho vyplyva ze soud je a bude vzdy lepsi a take hlavne legitimni reseni nez nejaky uplaceny hadopi ourada.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).