Hlavní navigace

IOL bude poskytovat bezdráty!?

8. 10. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nové služby ve své nabídce oznámilo tento týden Internet OnLine - jde o možnost bezdrátového připojení. Na první pohled nejde o nic nového, konkurence tuto variantu nabízí již delší dobu, v případě SPT TELECOMu však tato cesta překvapí. Celá věc navíc probíhá ve spolupráci s Eridanem.

Nová služba IOL WIRELESS vznikla v úzké spolupráci s opavskou firmou SNISnet, která doposud provozovala (a v zásadě i nadále provozuje) síť Eridan. Podle dostupných informací jde o poměrně rychlou akci bez dlouhých jednání a příslušná smlouva se podepisovala dokonce až přímo na Invexu. Zatím však trvají jisté pochybnosti o tom, co vlastně bylo podepsáno – obě strany tvrdí trochu něco jiného, což je zřejmě způsobeno právě onou překotností.

Jisté však je, že se služba WIRELESS objevila v ceníku Internet OnLine. Prozatím je nabízena jen ve třech velkých městech, tedy v Praze, Brně a Ostravě, ale další lokality by měly následovat. Eridan kromě těchto lokalit pokrýval i několik menších měst v okolí svého hlavního stanu, tedy na severu Moravy, zda tam bude nyní službu přímo nabízet i SPT TELECOM není jasné. Cenová politika zhruba odpovídá konkurenci. Měsíční paušál činí 5.400 korun a zahrnuje provoz do 1 GB dat. Každých dalších 250 MB je účtováno tisícikorunou, což přesně odpovídá obvyklému průměru u konkurence (zpravidla se účtuje 400 Kč za 100 MB). O cenový trhák tedy patrně nejde.

Tento bod však právě vzbuzuje nejasnosti kolem smlouvy mezi Telecomem a SNISnetem. IOL totiž tyto služby nabízí skrze síť SNISnetu, kterou zároveň posílil (zvláštní připojení každého ze tří zmiňovaných měst do jeho sítě linkou o kapacitě 2 Mb/s) a bude pomáhat stavět. Ve stejné síti však pod značkou Eridan nabízí doposud své služby i samotný SNISnet, nicméně za podstatně lepších cenových podmínek. Podle zástupců SNISnetu, které se mi na Invexu podařilo kontaktovat, by tato situace měla pokračovat i nadále, Konkrétně Petra Doležalová, která ma ve SNISnetu na starosti styk s veřejností, mi potvrdila, že služby budou stávajícím i novým zákazníkům poskytovány i nadále a nepředpokládá se ani změna stávající ceny. Vedle stávající nabídky prý jen mohou přijít nové služby, které budou případně dražší.

Pokud by to byla pravda, zákazník by mohl naprosto stejnou službu získat od SNISnetu podstatně levněji, než kdyby šel k Internet OnLine; rozdíl činí skoro dva tisíce korun měsíčně a nižší je i poplatek za zřízení. To ovšem popírají představitelé SPT TELECOMu, podle kterých budou závazné jejich ceny. Nezbývá tedy, než počkat si na to, jaký bude skutečný stav.

Samotná skutečnost, že se IOL pouští do bezdrátového připojení, je svým způsobem velmi půvabná. Tato možnost je totiž mezi poskytovateli i jejich zákazníky populární především proto, že obchází SPT TELECOM. Jde o jednu z mála cest připojení k Internetu, z níž Telecom nedostane ani haléř. Když se tedy nyní do této varianty pouští SPT TELECOM, vlastně obchází sám sebe. Z hlediska IOL coby poskytovatele je to ovšem logické – bezdráty jsou populární a řada potenciálních zákazníků doposud zbytečně končila u konkurence, protože je IOL nenabízel.

BRAND24

Štěpán Binko se ve svém článku, který změnám u SNISnetu věnoval, zamýšlel nad budoucností této společnosti. Podle dosavadních informací zatím nedošlo k tomu, že by ji SPT TELECOM odkoupil, lze však slyšet náznaky, že se ještě cosi dalšího do konce roku bude dít. Podle mého názoru provázanost bude pokračovat a je pravděpodobné, že začátkem příštího roku by mohlo dojít i na majetkový vstup Telecomu do SNISnetu.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).