Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak budou vypadat pravidla přístupného webu pro veřejnou správu? od noname - teda pravidla se netroufnu hodnotit, protože nejsem takový...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 5. 2004 11:42

    noname (neregistrovaný)
    teda pravidla se netroufnu hodnotit, protože nejsem takový odborník jako pixy a spol. ale jednu věc hodnotím až neskutečně pozitivně - to je snad první státní zákon/norma na jehož řešení si přizvali odborníky. Kdyby tomu tak bylo u všech zákonů, tak už jsme asi úplně jinde. Bravo.
  • 19. 5. 2004 12:08

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Dovolil bych si nesouhlasit. U většiny zákonů jsou aspoň v počáteční fázi přítomni odborníci. Problém je v tom, že po nich to projde ještě přes právníky, poslance a senátory. Ti ovšem nejsou ve valné většině vzděláni v příslušném oboru, a tak se jim nezřídka povede zákon totálně zmršit, občas i tak, že říká pravý opak toho, co bylo v původním návrhu.
  • 19. 5. 2004 22:49

    - (neregistrovaný)
    Ach jo, zase ukazujete, že víte kulový s přehazovačkou. Holt klasická kučerovina.

    U přípravy zákonů nejsou většinou právníci těmi, kdo to mrší. Na začátku je ucelá právní norma, která v maximální míře navazuje na stávající právní normy (zákony, vyhlášky etc.). Teprve "kreativní" pozměňovací návrhy z toho dělají ten úžasný paskvil.

    Ovšem faktem je, že problém naprosté většiny českých právníků (čest legislativcům, kteří jsou u nás světlou výjimkou!) spočívá v neschopnosti aplikovat právo. Ve škole je to neučili. Mají nabiflované předpisy, ale neví, co s nimi. Proto třeba smlouvy jsou jak od právního kutila.

    Tím se ale bohužel dostáváme k problému systému školství, odkud bych mohl plynule přejít k zákonným úpravám českého vzdělávání. Prvotní záměry konzistentní a v zásadě i celkem smysluplné, po opracování politiky (kteří bývali předtím sedláci, malíři, učitelé či jen prostí tlučhubové) nepoužitelné.

    Takže zkuste zacílit k jádru problému. Právníci jím skutečně nejsou.
  • 19. 5. 2004 22:59

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Právníci sice vyrobí ucelenou právní normu, ale často ve snaze vylepšit formulací po stránce právní totálně zmrší věcný obsah. Proto by měli při své práci spolupracovat s tou odbornou skupinou, aby k takovým průšvihům nedocházelo. Souhlasím ale s tím, že v porovnání s ranami, které zákonům uštědřují poslanci a senátoři, jsou ty od právníků jen drobnými šrámy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).