Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak na iPhonech funguje trasování nákazy koronavirem (COVID-19 Exposure Tracing)? od Alex - Otázkou není, který způsob sledování je nejlepší. Otázka...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 5. 2020 16:18

    Alex

    Otázkou není, který způsob sledování je nejlepší. Otázka zní: "Potřebujeme další způsob šmírování?" A odpověď zní: "NE!"
    Nemoci i viry tu byli a budou. Pokud je k dispozici dobrovolně stažitelná aplikace, tak OK. Pokud se šmírovací aplikace stane nedílnou součástí operačního systému, tak už je to velký problém! Stát má už nyní více než dost možností a (pravo)moci jak s podobnými situacemi nakládat.
    Obzvláště pokud bude někdo, jako autor článku, pokládat za problém, že lidé nemají aplikaci aktivovanou, tak se hold všem přístě zapne povinně. Pokud bude problém, že má někdo vypnuté bluetooth, tak jeho zapnutí bude pod pokutou povinné také. A tak dále.
    Jsem opravdu jediný, kdo vidí, že tu budujeme Orwellovskou dystopii? Co všechno může projít pod rouškou strachu jsme si už jednou zažili u terorizmu. To si to musíme prožít ještě jednou u pandémie?
    Ono ne nadarmo se říká, že cesty do pekel jsou dlážděny dobrými úmysly.

  • 19. 6. 2020 20:11

    bez přezdívky

    Tento názor bych čekal na novinkách, ale ne tady... nicméně k věci.
    1. Je to dobrovolné a to 2x - musíte si nainstalovat aplikaci a poté to musíte povolit v nastavení systému
    2. nevím jestli víte jaká je aktuální implementace eRoušky, na iOS, ale z mého pohledu je úplně nahouby, protože iOS zakazuje používání BT discovery na pozadí, právě proto aby se nedaly psát šmírovací aplikace a tak musíte mi apku neustále zapnutou a nezamčený telefon, takže v podstatě nepoužitelné. Nevím jak je to Andro, ale čekám něco podobného.
    3. Smartfone je sám o sobě šmírovací zařízení a pokud si myslíte, že když k nějaké funkci neexistuje veřejné api tak že se to nedá zneužit tak jste velmi naivní. Proto si myslím, je lepší když je každá funkce dostupná včetně např. logování co to dělá, protože když už si dá někdo práci s API tak si často dá i práci s tím aby to zabezpečil.
    4. Právě proto, že tu viry budou i dále se tohle hodí, protože COIVD-19 je celkem mirumilovný, ale toto se dá použít pro jakykoliv vir přenášející se vzduchem. (Bakterie nemá cenu řešit, ty se tak snadno nepřenášejí)
    5. Mnohem více věřím Google/Apple než těm dvěma (dopln neslušené slovo) z miniterstva zdravotnictví a předsednictví vlády....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).