Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak opravdu proměnit záběr a diskuse Lupy? od Adam Hauner - Malickosti jsou znamy, opravdu se pod NN renderuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 10. 2000 14:46

    Adam Hauner (neregistrovaný)
    Malickosti jsou znamy, opravdu se pod NN renderuje design o neco dele. Mne osobne, jako zasadoveho uzivatele NN a designera LUPY, tato skutecnost mrzi, ale nejsem schopen s ni nic udelat.

    1. HTML Lupy je korektni (resp. v okamziku predavani bylo) dle standardu W3C.

    2. Mozilla (alias Netscape 6) renderuje LUPU stejne svizne jako MSIE (tj. tem schopnym bych doporucoval podilet se na vyvoji M, aby uz ponekud archaicky slepenec NN4.X mohl odejit na smetiste dejin - a je to nejen doporuceni, ale i moje osobni prosba).

    3. NN4.X si bohuzel nedokaze poradit s vnorenymi tabulkami v realnem case, zadani vsak bylo takove, ze optimalni bylo vzhledem k zvolene tvari a prioritam tabulky vnorovat.

    4. Ubrani vnorenych tabulek by melo za nasledek natazeni kodu HTML i zvetseni (nasobne) objemu tahanych obrazku.

  • 23. 10. 2000 16:08

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ad 1 - skutecne, mozna v okamziku zadani bylo. Nyni ty chyby skutecne obsahuje, jak lze zjistit lehce prave W3C validatorem: http://validator.w3.org/check?uri=http://www.lupa.cz/. Vysledek, pripoustim, nemusi byt k tizi navrhare, ale naslednych spravcu jeho dila. (Neodpoustim si ale male rejpnuti - http://i.love.pinknet.cz/aha/ take neprojde jako "valid", i kdyz jen tesne ... ;-) )

    Co se tyce 3), to potvrzuje to, co jsem rikal - "vzhledem k tvorene tvari a prioritam" - tedy, ze primarni byl marketing (vzhled) a teprve sekundarni byly omezeni dana pouzitymi technologiemi a v prioritach nebyli uzivatele NN na dostatecne vysokem miste vzhledem k marketingovym prioritam.

    Jinak, dam na radu a zkusim "6" (zkousel jsem ji uz davno a to jeste nebyla moc pouzitelna) a take 4.51 CZ (tu ovsem tezko sezenu pro neco jineho nez Windows), kdyz tu s ni nekdo vyjadroval takovou spokojenost.

  • 23. 10. 2000 21:39

    Petra Tesaříka (neregistrovaný)
    Takže, tohle je (mírně upravený a) okomentovaný výpis z Validatoru:
    1. Line 49, column 11:
        <TD><html>
       ^

      Error: document type does not allow element "HTML" here

      Tak tohle je tu evidentně od reklamního systému. Chyba? HTML reklamu zadává osoba, která HTML nerozumí, tudíž ji do systému vkládá špatně.

    2. Line 50, column 5:
       <body>
       ^

      Error: document type does not allow element "BODY" here

      dtto

    3. Line 51, column 29:
       <SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
       ^

      Error: required attribute "TYPE" not specified

      Tohe je chyba v kódu od zadavatele reklamy

    4. Line 66, column 52:
       mydoc=mydoc +" alt=\"Kliknete sem ..\" align=top></b></a></iframe>"
       ^

      Error: end tag for element "B" which is not open

      dtto

    5. Line 66, column 56:
       mydoc=mydoc +" alt=\"Kliknete sem ..\" align=top></b></a></iframe>"
       ^

      Error: end tag for element "A" which is not open

      dtto

    6. Line 66, column 65:
       mydoc=mydoc +" alt=\"Kliknete sem ..\" align=top></b></a></iframe>"
       ^

      Error: end tag for element "IFRAME" which is not open

      dtto

    7. Line 73, column 43:
       src="http://195.39.16.53/adhtml.asp?cmp=IP&srv=lupa&plc=tmesuite"
       ^

      Error: general entity "srv" not defined and no default entity

      dtto

    8. Line 73, column 52:
       src="http://195.39.16.53/adhtml.asp?cmp=IP&srv=lupa&plc=tmesuite"
       ^

      Error: general entity "plc" not defined and no default entity

      dtto

    9. Line 74, column 56:
       width=468 height=60 marginwidth=0 marginheight=0 hspace=0 vspace=0
       ^

      Error: there is no attribute "HSPACE"

      dtto

    10. Line 74, column 65:
       width=468 height=60 marginwidth=0 marginheight=0 hspace=0 vspace=0
       ^

      Error: there is no attribute "VSPACE"

      dtto

    11. Line 75, column 39:
       frameborder=0 scrolling=no bordercolor="#000000">
       ^

      Error: there is no attribute "BORDERCOLOR"

      dtto

    12. Line 82, column 13:
       </body></html>
       ^

      Error: end tag for "HTML" which is not finished

      viz bod 1

    13. Line 125, column 125:
       ... go19.gif" STYLE="width:19px; height:19px;" BORDER=0 ALT="GO!"></TD></T ...
       ^

      Error: there is no attribute "BORDER"

      Ano, tohle je proti standardu HTML 4.0 Transitional, nicméně právě NN tam přidává okraj, pokud jej neuvedete (je to tag "INPUT", typ "IMAGE"). Nevím, které verze to dělají, ale celkově je to neškodné - NN to díky tomu zobrazí správně, korektní prohlížeč neznámé atributy ignoruje...

    14. Line 320, column 132:
       ... "_blank" CLASS="menu2">BillBoard.cz</A><BR></SMALL>
       ^

      Error: end tag for element "SMALL" which is not open

      Oops, tohle tam nebývalo... A to nejspíš bude i naše chyba.

    15. Line 475, column 655:
       ... ect.cgi?http://www.inethall.cz/index.php3?lang=cz&s1=prehled&id=51"&gt;pr ...
       ^

      Error: general entity "s1" not defined and no default entity

      Uff, tohle je ve sloupečku vpravo, Marku, jak se správně v HTML zapisuje znak "&"? Ano, &amp;. :) Tohle by měl kontrolovat redakční systém, ale jako částečnou omluvu bych přijal, že tohle je velmi častá chyba.

    16. Line 475, column 666:
       ... p://www.inethall.cz/index.php3?lang=cz&s1=prehled&id=51">prednasku Dav ...
       ^

      Error: general entity "id" not defined and no default entity

      dtto

    Celkově, až na ten nešťastný reklamní proužek, bych to hodnotil spíše nadprůměrně. Zkusili už jste W3 Validator poštvat na některé jiné e-ziny? A jak dopadne srovnání?

  • 23. 10. 2000 22:54

    Zdenek Polach (neregistrovaný)
    W3 Validator neni prilis uzitecny pro tvurce stranek. Kdyz ho nas CEO objevil a poslal mi z neho vypis, kde se psalo, ze mame na strance cca 180 nekorektnich veci, tak me to docela dojalo, nicmene na nefunkcnost pod nekteryma browserama si zatim nikdo ze ctenaru nestezoval... Ony browsery toho umi hodne a Validator najde chybu i tam, kde neni :-))) A ja ho nemam rad, protoze bych ted mel podle CEO sedet u kodu a jako idiot hledat chyby a odstranovat je :-)))
  • 23. 10. 2000 23:07

    eagle (neregistrovaný)
    to Adam Hauner:
    No jo, můžu potvrdit vaše slova, používám Mozillu M-18, a to jak pod Linuxem (SuSE 7.0) tak i pod Windows NT/2000 a můžu říct, že s Lupou a rychlostí Lupy nemám nižádné problémy ani ve Win ani v Linuxu.

    (Netscapa 4.x jsem opustil už u M-16)

  • 24. 10. 2000 0:29

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Zkousel. Dopadne spatne. Je to polehcujici okolnost. Je to omluva ?
    Mimochodem, z meho pohledu - z pohledu "konzumenta stranky"je vice mene jedno, ktera cast stranky odkud pochazi - takze i za cast kodu z reklamniho systemu odpovidate - prinejmensim bych ocekaval, ze smlouva podle ktere je tento kod dodavan bude obsahovat neco v tom smyslu, ze importovany kod nesmi poskozovat Lupu jako takovou. Jinak by "osoba, ktera HTML kod zadavala" mohla take zpusobit, ze stranka nebude videt vubec. Ale ja vim, je to tezke, reklama Lupu zivi takze si neni mozne vyskakovat zas az tak moc - a napriklad nalehat na to, aby dodavany kod mel nejake technicke parametry ...
  • 24. 10. 2000 5:44

    vojtech novacek (neregistrovaný)
    Mam stejny problem s natahovanim stranek Lupy jako nekteri prede mnou ( linux rh6.0, nn4.51).
    Pricinou je ( imho ) zpusob, jakym nn postupuje pri renderingu stranek. Tabulky na strance se nezobrazuji po castech, tak jak prichazi html kod od www serveru ( jako to dela napr. ie ), ale az v okamziku, kdy zna jejich presnou strukturu ( t.j. v idealnim pripade po obdrzeni html kodu mezi tagy table ) a nasledne do teto jiz zobrazene tabulky natahuje dalsi url prvky ( napr. obrazky ). Pokud ale jeji strukturu nezna ( napr. proto, ze nejsou definovany presne velikosti obrazku, sloupcu tabulek... ), tabulka se zobrazi az po uplnem nacteni veskereho obsahu, vcetne grafiky. To znamena odhadem dalsich 10 - 20 requestu ( u stranek, ktere jsou tvoreny jednou centralni tabulkou) na server a hlavne cekani na bannery od reklamnich systemu.
    Dival jsem se do html kodu clanku, myslim, ze by stacilo pridat parametry width do tagu td.
  • 24. 10. 2000 7:11

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Dane, ty snad nemas ten spravnej vlastnickej vztah k Lupe. Kdybys byl ten vlastnik, chapal bys, ze cokoli o Lupe nejkrasnejiho nereceno jest, od dabla pochazi. Ja uz jsem si to vyresil. Kdyz musim na Lupu s Lynxem, rikam si: "To je Netscape, to je Netscape" a vsechno je najednou v poradku. Zkus neco podobneho. Asi jako kdyz babka s dedkem sli v pohadce na houby a rikali "my idom za malinoj". Houby se jich nebaly...atd...:)
  • 24. 10. 2000 13:00

    Petra Tesaříka (neregistrovaný)
    Není to pravda. Alespoň ne zcela. Stránka se natáhne relativně rychle (a to včetně obrázků), dlouho trvá renderování. Nehledě na to, že NN zastaví natahování obrázků, dokud nevypočítá velikosti tabulek. Velikosti obrázků jsou všude uváděny (není-li to tak, musí to být způsobeno pozdějším zásahem, já jsem to naposledy kontroloval v srpnu). Výrazného urychlení renderování pod NN lze kupodivu dosáhnout vypnutím CSS (Cascading Style Sheets), což naznačuje, že zpracování CSS v NN není vyřešeno úplně optimálně. ;)

    Jinak se samozřejmě nikdo nehádá, že zobrazování stránek Lupy trvá v NN neobyčejně dlouho.
  • 24. 10. 2000 13:16

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    To potvrzuji. CSS se nebude pouzivat, kdyz mate vypnuty JavaScript (tak jsem na to prisel). Jinak se samozrejme nikdo nehada, ze rendering v NN 4.X neni vyslovene softwarovy state-of-art ...

    Jinak je skutecne resenim (pro ty, co nemohou pouzit MSIE) Mozilla M18. Vadi mi jen, ze nelze vypnout natahovani obrazku tak, ze si dotahnu rucne jen ty co chci (v tom ale asi budu vyjimka, to vam nikomu jiste vadit nebude) a to, ze v diskusich nemam tlacitko "add" (coz je trochu vada). Takze to lze povazovat za reseni probiraneho problemu.

  • 25. 10. 2000 10:23

    vojtech novacek (neregistrovaný)
    Ovsem, ale rendering trva dlouho proto, ze nn nezna presne velikosti tabulek, a proto je musi pocitat s ohledem na obsah. Ohledne natahovani obrazku az po zobrazeni tabulky mate pravdu, za predpokladu, ze jsou znamy velikosti VSECH obrazku ( alespon u me verze nn ). Sam jsem delal stranky s nekolikanasobne vnorenymi tabulkami vcetne CSS ( i kdyz zde asi hraje roli, jake features se vyuzivaji - ja pouzil pouze zaklady ), a vim, ze se mi timto povedlo stranky VYRAZNE optimalizovat.
    Jinak chapu, ze dat si s tim tu praci se zrejme nevyplati kvuli 10%(?) uzivatelu 10%(?) pouzivaneho prohlizece.
    No co, stejne uz se nejakou dobu chystam poslat svuj nn tam, kam patri ( do /dev/null ;).
  • 25. 10. 2000 17:51

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    No co, stejne uz se nejakou dobu chystam poslat svuj nn tam, kam patri ( do /dev/null ;)
    Jenze to si muze dovolit jen ten, kdo ma nahradu. Lynx plnohodnotna nahrada neni a MSIE neni nahrada vubec (pro ne-Windows uzivatele a pro uzivatele siti, kde je kladen zvlastni duraz na bezpecnost). Ergo, ja u NN musim zustat nejmene ze dvou duvodu. Ale verze 6 se zda byt dobrym resenim ...