Hlavní navigace

Jak poklesla návštěvnost českého Internetu v červenci

17. 8. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Polovina měsíce je již tradičně spojena s jednou Internetovou událostí: je zveřejňován audit DCCI, zachycující návštěvnost českých WWW serverů. Tentokrát jsem ho očekával o kousek netrpělivěji, protože mne zajímalo, jak se na celkové návštěvnosti projeví letní měsíce.

Porovnávání dvou a více měsíců je vždy poměrně komplikovaná záležitost. Pro svůj malý výzkum jsem vzal jako primární měřítko počty shlédnutých stran za den. Porovnání se týká měsíců května, června a července. Nejnovějšího auditu se sice zúčastnilo 48 serverů, ale náš výpočet zahrnuje jen 42 z nich, které byly zastoupeny po všechny tři měsíce a je tedy možné použít jejich čísla do celkového součtu. Vývoj počtů shlédnutých stránek ukazuje následující stručná tabulka.

květen 1.431.409 shléd­nutých stran
červen 1.592.833 shléd­nutých stran +11,28 %
červenec 1.351.910 shléd­nutých stran -15,13 %

Jak vidíte sami, v červnu se servery mohly radovat v průměru z jedenáctipro­centního nárůstu oproti květnu, což je o něco více, než by odpovídalo obvyklému meziměsíčnímu růstu. Naproti tomu červenec přinesl pokles o více než patnáct procent. Ze všech sledovaných serverů si v červenci polepšil jen Atlas (o pět procent) a Profit (o dvě procenta); ostatní skončili v červených číslech. Z velkých serverů se ještě relativně dobře držel iDnes (mínus 7 procent), Seznam DNES (mínus 8 procent) a Svět namodro (mínus 1 procento).

Pokud jde o Lupu, v červnu jsme si oproti květnu nadprůměrně polepšili (o 24 procent), ovšem v červenci jsme bohužel stejně nadprůměrně také poklesli (o celých 32 procent). Důvodem byly především takřka týden trvající problémy, kdy docházelo k opakovaným výpadkům našeho serveru, na který se tím pádem naši čtenáři nemohli dostat. Citelný vliv měl ovšem nepochybně i prázdninový provoz, který způsobil, že se na Lupě objevoval podstatně nižší počet článků a ještě převážně od našich externích autorů. Srpnová čísla už pro nás sice vypadají o něco lépe, ale tento faktor je stále poznamenává; léto je léto. Není ovšem bez zajímavosti, že i po tomto drastickém poklesu návštěvnosti jsme na tom stále lépe, než ještě letos v lednu a samozřejmě i než v loňském roce, za což vděčíme výraznému vzestupu letos na jaře.

Nedalo mi to, abych nevyužil dlouhověkosti DCCI auditu a nepodíval se, jak se situace v letních měsících vyvíjela ve stejném období loňského roku. Jak jsem zjistil, skupina 21 serverů loni v červenci dosáhla celkem 379.692 shlédnutých stran (to je méně než třetina při polovině počtu serverů, jinak řečeno průměr stránek na jednoho účastníka auditu od loňska vzrostl o celé tři čtvrtiny!). Snížení oproti květnu tedy činilo přesně 12,55 procenta. Letošní pokles je tedy jen o něco málo vyšší. Pozitivní je však skutečnost, že již v srpnu došlo opět k malému růstu v řádu několika procent; pokud se to bude opakovat i letos, měla by být srpnová čísla již o něco příznivější.

Řeč čísel někdy může být zajímavá a díky tomu, že audit DCCI je zde už delší dobu, je možné činit i obecnější závěry. Rád bych se k němu v blízké době znovu vrátil a zkusil porovnat vývoj návštěvnosti významnějších serverů, které jsou v auditu už alespoň rok: řada z nich za pouhých dvanáct měsíců vystoupala na více než dvojnásobek.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články a odkazy:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).