Hlavní navigace

Jak se kradou stránky na Facebooku? Nenaleťte na phishing

10. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Je zvláštní, jak ochotně lidé uvěří něčemu tak zjevně nesmyslnému. A jak snadno přijdou o účet na Facebooku i stránky s ním spojené.

Na Facebooku se mi ozval jeden ze správců firemních stránek s „Dobrý den, na zdi nám k jednomu příspěvku přibyl komentář – The Last Warning your account will be disabled permanent because your accounts have been reported by other users“. Kompletní příspěvek můžete vidět na obrázku níže a na první pohled je zcela jasné, že nejde o nic jiného, než o klasický phishing.

Podstatné je jen jedno. Moment překvapení a paniky spojené s tím, že „jsme něco provedli a Facebook nám smaže stránku“. Musíte brát v úvahu to, že oslovený člověk moc nerozumí počítačům, nemá žádné zkušenosti a nedokáže rozpoznat, jaká zpráva pochází od Facebooku a jaká ne. A tak místo nahlášení (a tím i skrytí) útočného komentáře klikne.

Přes původní adresu cutt.us/sBW8P?page-security2016 (u které Chrome zobrazuje rudé varování) jej to přivede na page-secuurity2016.cf/index.htm (Chrome protestuje i zde) a tím na formulář pro zadání e-mailu, hesla a data narození. Pokud tohle dotyčný udělá, tak během pár sekund přijde o účet na Facebooku, protože právě předal někomu zcela cizímu přihlašovací údaje.

Ale to není všechno, po odeslání se ještě objeví formulář pro zadání údajů platební karty, tak detailních, že útočník získá okamžitou možnost z ní čerpat peníze.

KL24

Po kliknutí už skončíte na stránce „Facebook Safetý“, což je ta, která přidává ony příspěvky a komentáře na cizí stránky.

Jak na podobné věci reagovat?

Přejít na podvodnou stránku (což je autor příspěvku či komentáře) a tam využít menu (v záhlaví vpravo) a stránku nahlásit. Pak se vrátit zpět k příspěvku/komentáři a nahlásit jej také (v pravém horním rohu). Tím se příspěvek zároveň odstraní z vaší stránky, což je také dost důležité k tomu, aby na něj neklikali vaši fanoušci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).