Hlavní navigace

Názory k článku Jaké jsou požadavky internet-bankingu?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 6. 2002 8:52

    Leos Literak (neregistrovaný)
    za prve eBanka funguje spolehlive pod Linuxem.

    za druhe kdyby ty stupidni banky nepouzivaly ruzna javascriptova menu a podobna udelatka, funguvaly by pod linuxem vsechny. jenze misto univerzalni funkcnosti preferuji vymozenosti typu "bude to mit hezci ovladani".

    pro uzivatele Linuxu: nas server se bude timto tematem zabyvat do hloubky behem prazdnin. mozna uz jsme trochu naviklali Ceskou sporitelnu ..
  • 4. 6. 2002 9:05

    Mirrim (neregistrovaný)
    Pokud mam tu zkusenost, tak ebanka funguje pod Linuxem jen pod Netscapem. V Mozille ani Opere mi nebezela. A to jsem si zmenil to zobrazovani tech jejich menu na prijatelnejsi zpusob.
  • 4. 6. 2002 9:19

    mil (neregistrovaný)
    Zkousel jste nekdo internet banking od KB pod linuxem? Jak ho maji vyresen, je to vubec mozne pod linuxem rozbehat (vynecham-li emulaci mswoken)?

    Milan
  • 4. 6. 2002 9:24

    PK202 (neregistrovaný)
    Jsou to holt HLUPACI. Protoze je nesmysl. ze by museli vyvijet aplikace pro jine prohlizece, stacilo by se vykaslat na ruzne vylomeniny a javascriptiky, roletova meny a pod. ktere stejne prinaseji diky politice M$ problemy s kazdou dalsi verzi MSIE.
    JENZE to by dodavatelske firmy v zasade prisly o praci, protoze jednou napsanou aplikaci by jiz nebylo nutno upravovat pro kazdou novou verzi MSIE !!!!
    Je holt smutnou pravdou, ze jine OS resp. browsery nestihaji podporovat jen proto, ze pouzivaji zbytecne funkce, pro vlastni bankovni proces nezajimave.
    IMHO je to dano tim, ze dnesni spolecnost (a vykonni manageri predevsim) dbaji vice nez na funkcnost na VZHLED.
    Proste navrch HUJ a vevnitr....
  • 4. 6. 2002 9:55

    Petr Pechacek (neregistrovaný)
    Kamos se pokousel s Linuxem probit do systemu Ceske sporitelny a mayslim se mu to nakonec povedlo - ale nejdriv si s nima asi 3 dny mailoval. Je to dost drzost a taky vizitka banky, kdyz cloveka nuti pouzit wokna aby se dostal ke svym penezum. Nejvic pak pobavi kec typu "Banka požaduje nastavenou jazykovou sadu Windows 1250" ;o) To uz opravdu rika vse o firme ktera jim tu aplikaci delala....
  • 4. 6. 2002 10:15

    Tomáš Mrkvička (neregistrovaný)
    Tohle neni tak docela pravda. Muzete udelat peknou aplikaci plnou javascriptovych vychytavek, ktera pobezi na vsech W3C kompatibilnich prohlizecich (tedy minimalne v IE a Mozille). Staci dodrzovat standardy a nedelat "prasarny".
    Krome toho zcela souhlasim s manazery, kteri dbaji na vzhled a "user-friendliness", k niz muze javascript dopomoci. Pokud si mohu vybrat, dam rozhodne prednost webove aplikaci, ktera po kazdem kliknuti neobnovuje stranku, ale dovoli mi pracovat tak, jako jsem zvykly z normalnich aplikaci. Hezka aplikace ma u me prednost pred osklivou.
    Kamenem urazu je podle meho spise java. KB i ZB (s nimiz mam zkusenost) vyzaduji JavaVM od M$oftu a to dokonce tak vehementne, ze KB napriklad rozhodi i to, kdyz mate na pocitaci vedle JavaVM i sunovskou JDK (dopisuju si s nimi na toto tema uz skoro ctrnact dni).
    A jeste jedna vec by myslim stala za zminku a to je bezpecnost. Obe banky, se kterymi mam zkusenost, radi svym uzivatelum, aby zmenili nastaveni bezpecnosti v prohlizeci na velmi nizke (povolit nepodepsane skripty a activeX apod.), misto toho, aby jim rekli, at si pridaji patricnou https domenu mezi "trused sites". TOHLE je dle meho opravdu nebezpecne, protoze uzivatele vubec netusi, co zmenou zabezpeceni riskuji...
  • 4. 6. 2002 10:49

    Tomas Krause (neregistrovaný)
    V Mozille (1.0 RC3) na Linuxu bezi eBanka naprosto v pohode. Bezi naprosto v pohode i bez JAVY i bez kodovani 1250 (volba ascii). Nevim, proc se za to eBanka stydi a neuvadi to mezi prednostmi (mozna se to zmeni s Mozillou 1.0)
  • 4. 6. 2002 11:04

    Martin Ler (neregistrovaný)
    eBanka funguje v pohode i pod Macem. To je asi tak jediny duvod, ktery me u nich jeste drzi. Java neni potreba, to byla z prvnich veci, ktere jsem se snazil vypnout (teda, kdyz zacali, tak to vypnout neslo... asi az za rok ;). Vzhledem k tomu, ze to co posilaji PR oddeleni nestoji ani za starou backoru, rad bych si osobne prosel vsechny internetbanky a prakticky to vyzkousel -no uvidime. Kazdopadne, VIC me zajima jakym zpusobem je pristup k te ktere bance zabezpecny. jestli je nutny certifikat, kalkulator nebo jake je zabezpeceni. banka s certifikatem pro me neni plnohodnotna internetbanka, nebot me nedovoluje pouzivat ji jednoduse odkudkoliv - treba z meho pocitace (nema diskeovou mechaniku ;)). Ma jeste nekdo stejny pristup jako ebanka pres "mobilni klic", ktery mi moc vyhovuje?
  • 4. 6. 2002 11:12

    Jirka Vejrazka (neregistrovaný)
    Ona to uvadi, ale bez zaruky. Nejspis proto, ze se to chovani meni (nekdy to beha, jindy ne) Momentalne to funguje a snad to tak i zustane. Je o tom na bugzille pekny bug cislo 105274 :-)
  • 4. 6. 2002 11:23

    zcg (neregistrovaný)
    eBanka funguje spolehlive na NN4.0 a vejs a na IE4.0 a vejs, Mozille 0.9.2 a vejs (nektere buildy ale mely problemy), JRE je potreba jen pokud pouzivate pro podepisovani certifikat. Na platforme je to prakticky nezavisly - dulezity je jen prohlizec (takze w95 samozdrejme funguji) a zda podporuje standarty W3C, pokud si umite nastavit JAVU a prave v linuxu tak vam v linuxu pobezi i digitalni podpis. Fakt by me zajimalo jak to autor zpracoval, protoze u vyjadreni eBanky je zrejmy protimluv.
  • 4. 6. 2002 13:25

    ČoČkin I. Líný (neregistrovaný)
    Jenže má to samosebou také nevýhodu - nosit s sebou neustále notebook je náročnější než nosit klíč v mobilu
  • 4. 6. 2002 13:35

    Pavel Ševčík (neregistrovaný)
    s tím souhlasím a nechci zpochybňovat výhody GSM bankingu

    beru tento článek o homebankingu pomoci pc - vždyť v něm byly i definováný požadavky na HW

    no platit mobilem 50 položek......
  • 4. 6. 2002 19:06

    SALAM (neregistrovaný)
    Neco za vyvojare: Jak chcete udelat aplikaci za kterou se nemusite stydet (a tudis vam neposkodi profesionalni jmeno) kdyz se nemuzete spolehnout ani na konstantni vlastnosti a funkcnost prostredi? Mam konkretne na mysli stridavou funkcnost/nefunkcnost buildu Mozilly/Netscape. Ti jenz vyzivaji k dodrzovani (ne M$) standardu, by se nad tim meli hloubeji zamyslet... Pokud budou prohlizece fungovat podle standardu jednotne, myslim ze vyvojari nebudou mit ZADNY duvod nektery prohlizec preferovat. Rozhodne se nejedna o zadne spiknuti bank.
  • 4. 6. 2002 13:06

    Pavel Ševčík (neregistrovaný)
    Postupně jsem prošel několik bank a používál jejich Homebanking. M.j. archaický od KB na Dosu , Ebank, IPB...

    Nakonec jsem zakotvil u Volksbank. Nechci delat zbytečnou reklamu ale: tichá skromná banka bez obrovských paláců dokonale se chovající k zákazníkům a lety propracovaná technologie i solidnost rakouského zázemí.

    Používám jejich Homebanking Gemini který není internetový. Připojuji se modemem k jejich BBS.
    Po zkušenostech mohu zcela jistě tvrdit, že tento systém je uživatelsky nejkomfortnější. Na svém notebooku si připravím platební příkazy. Při jejich odeslání se mi automaticky načtou stavy všech účtu (mám jich zde několik), bankovní výpisy s pohyby položek, kursovní lístek a případné zprávy a informace od banky.

    Toto vše stihnu na jeden telefonní impuls. Odpadá mi připojování na internet, zdlouhavé logování, nutné změny bezpečnostních certifikátů atd.
    To ještě nemluvím u tom, že v případě nutné přeinstalace systému ve svém PC jsem musel u některých systému znovu pracně nastavovat certifikát.

    Provoz je také levnější. Jeden telefonní impuls je rozhodně méně peněz než pár minut nutného surfování na webu a v případě Ebank nutné komunikace pomocí sms která je díky malé funkčnosti Paegase (T-M) někdy zoufalá.

    V případě nutnosti se na cestách připojuji k BBS Volksbanky mobilem a zde je cenová výhodnost ještě větší než se mobilem připojovat na internet.

    Sleduji obrovský humbuk kolem internetového bankovnictví a divím se, jak málo lidí zná i jiné lepší možnosti.

    dokonce ten původní archaický dosovský od KB, také se přípojující přímo k modemu banky byl výhodnější než internet
    nabýt obrovské arogance zbuřelého mastodonata KB a nevýhodnosti jejich služeb, tento systém používám dodnes, je mi uplne jedno zda vyplňuji datová pole v barevných Woknech nebo nudném Dosu

  • 4. 6. 2002 13:54

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)
    netvrdil bych, že je soft psaný pouze pod Win - některé banky nefungují bez javy, teda softu SUNu, i když IE+Win máte.
    U mě v práci např. nelze (not allowed) nainstalovat Java do prohlížeče, a byl kurziozní problém u eBanky, kde je menu defaultně v Javě. Ano, můžete to přepnout do "bezjavového" prostředí, ale leda pomocí menu, které je v javě. Připomíná mi to "A protože Mach ty brýle měl, tak ty brýle našel a starý pán měl radost.". Takže jsem zavolal na infolinku, kde ale byli kupodivu poučení a nastavení javy mi u nich změnili.
    Jinak na Linuxu co vím tak taky celkem bez problémů, ale opravdu se na to nedá spolehnout, protože se stává že jeden build funguje a udělají nový a ten zas ne.
  • 4. 6. 2002 17:13

    Vladimír Stwora (neregistrovaný)

    Používám zde už čtyři roky internetový přístup ke svým účtům. Pokud je mi známo, tak většina bank na Severoamerickém kontinentě nenutí klienty k pořízení hardwarového klíče (nebo jak tomu říkáte), který nutno složitě obdržet, zaplatit zvlášť a při každém kontaktu s bankou někam zasunovat. Jejich jedinou ochranou před hackery je starý klasický SSL protokol.

    Vím, že kvalita zabezpečení je diskutabilní (byly o tom ostatně i velmi dobré články zde na Lupě), přesto se nezdá, že by to někomu (= bankám) vadilo. Rovněž mi není znám případ, že by to někdo naboural. (Stalo-li se to, tak banky o takových případech samozřejmě mlčí. Na druhé straně být to příliš často, nepochybuji o tom, že by tyto banky začaly hledat lepší metody zabezpečení.)

    Tak mne napadá, jestli to s tou bezpečností banky v Česku nepřehánějí. :-)

  • 4. 6. 2002 21:24

    Jan Kulveit (neregistrovaný)
    'Hardwarovymi klici' je tu mysleno neco, co se da spis popsat jako OTP-kalkulacka, v pripade eBanky pak ActivCard autentizacni/podepisovac/pipajici/cas udrzujici "kalkulacka". Neni to potreba nekam zasouvat, ale natukava se PIN a opisujou z displeje autentizacni/certifikacni kody. Hardwarove klicenky na USB nektere banky doporucuji, ale pokud vim nevyzaduji.
  • 4. 6. 2002 23:01

    petr andrs (neregistrovaný)
    Me chodi eBanka v Mozille 1.0RC3 s Sun JDK 1.3.1_01 pod Windows a nevidim duvod proc by to mel byt problem na linuxu, pravda je, ze sem to nezkousel.
  • 5. 6. 2002 10:50

    zcg (neregistrovaný)
    ani to pitomy css nefunguje vsude stejne. a ne zadny paradicky staci pitomej font-size. Generovat si HTML stranky na servru zas docela zveda naroky na server a linku. Nejaka tak kontrola scriptu u klienta je taky nutna. I jednoduse napsana aplikace bude taky potrebovat udrzbu a navic musis pocitat ze vyvoj probiha temer porad. Samotny princip klientskych scriptu je v tom ze nemusim cekat pul hodiny nez se mi pretahne jedno kombo, protoze jsem si kvuli tomu musel poslat pozadavek na server a ten mi musel poslat zpatky celou vygenerovanou html. Kvuli tomu vzniklo cely DHTML ze.
  • 5. 6. 2002 9:49

    PK202 (neregistrovaný)
    No to musite holt zapomenout na ruzne roletove meny, a jine picicandicky.
    Musite si napsat "holou" html sablonu generovanou pomoci php/asp/cgi bez jakekoliv "znasilnovani" layoutu stranky, fontu a pod.
    Pak muzete na zaklade indetifikace klienta personifikovat stranku pomoci css pro nejpouzivanejsi prohlizece.
    Za takove stranky se pak nemusite stydet, protoze v IE nebo Netscape ziskate diky css slusny vzhled, ale stranka bude fungovat z cehokoliv. Treba i z nejakeho starsiho PDA.
    Obavam se , ze vetsina vyvojaru ovsem postupuje zcela opacne, nejprve "vymazli" stranku pro IE a pak se teprve staraji o kompatibilitu s ostatni browsery a OS.
    Samotny princip internetu je v tom, ze o obsah a funkcnost by se mel starat server a klient (browser) by do toho nemel zasahovat. POkud tohle dodrzite, pak Vas nemuze nic zaskocit.
    JENZE TAKHLE NAPSANA APLIKACE NEPOTREBUJE PRAKTICKY ZADNOU UDRZBU A NENI PRO VYVOJARSKE FIRMY ZARUKOU ZLATEHO JOBU....
    Nehlede nato, ze samozrejme dnes pokud pablbovi rozhodujicimu o investicich v bance ukazete strohou ale funkcni aplikaci vedle blikajici "cirkusove" aplikace fungujici ovsem jen na IE a to jeste pouze urcite verze tak asi stejne neuspejete...
  • 5. 6. 2002 12:53

    PK202 (neregistrovaný)
    mno.. Kdybys umel cist, tak si v mem prispevku prectes, ze ten "holy" kod se pak perzonifikuje pomoci css podle prislusneho browseru a treba taky podle rozliseni obrazovky :)

    K dalsim namitkam :

    Co se tyce rychlosti a zatizeni linky :
    Je temer jedno zda pro prochazeni nejake stromove struktury volas stranku treba 5x pro kazdou hlavni vetev nebo to meny posles jako data k apletu najednou a bude to 5x vetsi.
    Vetsina ostatniho ti stejne zustane v cashe a tak se to znovu natahne.

    Napriklad podle (nejen) mych zkusenosti, existuje urcita hranice od ktere se zda aplikace "lina" a tim padem muze aplikace kde natahujes najednou treba 200kb protoze tam je pribalena cela stromova struktura meny muze byt pro uzivatel zdanlive mnohem pomalejsi nez ta, kde natahujes 5x 80 kb coze je sice 2x vice ale tvari se to svizneji.

    ala Combobox:
    Proc pro autorizaci, zvoleni vypisu od-do a zadani cca sesti udaju prikazu k uhrade, pripadne jineho podobneho pokynu potrebujes combobox.

    Hochu ty proste bez toho JavaScriptu nebo Apletu ci ActiveX nedokazes zit :)
    Bill by z tebe mel jiste radost :::))))

  • 5. 6. 2002 14:01

    zcg (neregistrovaný)
    Flame war na tebe!
    uz si nekdy ty zkousel neco delat pro vic prohlizecu ? Ja jich mam na pocitaci 7 a ono ani nejde jen o to, ze bych musel napsat 7 css (rep. 14 pro 800x600 a 1204x768), ale nektere veci proste neudelas bez zmeny html kodu

    TD {
    BACKGROUND: #0000ff; FONT-SIZE: 25px;
    }

    TD TD {
    BACKGROUND: #ff0000; FONT-SIZE: 20px;
    }

    TD TD TD{
    BACKGROUND: #000000; FONT-SIZE: 15px;
    }

    skus to naucit fungovat v netscapu.

    Jo videl sem jednou menu kompletne cely v HTML fakt super pro kazdy pitomy rozbaleni jedna stranka
    takze trochu matematicky mam menu 5 polozek kazda 5 podpolozek (nazvy polozek dejme tomu 10b)
    tj. parametrem na scriptove/apletove menu si poslu 25 polozek . aka 250b+250b hlavicka asi 0,5 Kb k tomu nejaky scriptik (podle pozadavku, ale na takovedle menu se da udelat hezkej do 500k)
    A nyni si to cele namaluju
    mam 1) 5 souboru kazdy s 10 polozkama a jeden s 5 (kazdy s hlavickou 350b) tj. 2,6Kb , jenze takle sakrys nezjistim kde v tom menu jsem takze tech souboru si musim poslat vic (kdyz uz me to nekdo nuti takle tupe delat) takze souboru mam
    26 a vyhrabu se na 9k. a to sem si prosim udelal teprve zakladni menu! (a pocitam ze mi to vsechno upravi styl)
    (ano uz sem takovedle reseni videl - nedelal jsi jim tam konzultanta?)
    takze i za predpokladu ze nemam script v cachy tak nebudu toho tahat nejak moc.

    combo potrebuju treba na me~nu, muzu do nej narvat konstatni symboly a i treba kody bank - ono totiz vetsina lidi napise dobre cislo uctu a treba kod banky, ale cobys napsal zkratku na si meny ? CZ, CZK? CK?, stranku musis mit trochu blbovzdornou pro pripad, ze na druhy strane je klient jako ty.

    Nejsem si jistej jakou by mel radost. ActiveX nepouzivam ani jako user nelibi se mi veci, kterejma mi muze nekdo vymazat hadrdisk skoro bez namahy. Javu taky moc rad nemam mam pomalej pocitac a compilovat classy je pro nej docela makacka, navic je to technologie dost nezrala a padajici. Scripty mam rad, jednoducha cesta jak obslouzit stranku, utahne to masina 486 vejs, kdyz se budu drzet w3c tak mi to sezere prohlizec od 4.0 vejs. A taky mam rad dom 0 to uz chce sice 5.0 prohlizece ale daj se v tom delat super veci. Kdyby soft vyvijeli lidi jako ty tak by sel vyvoj celeho IT do kytek a do dneska browsime lynxem a telnetem. Z tebe by nemel radost nikdo.
    hmm sem se nechal trochu vytocit, ale takovy nezavisly krizaky co maj plnou hubu kecu co vsechno delaj ostatni blbe mam plny zuby.

  • 1. 4. 2003 7:30

    Irena (neregistrovaný)
    Chci si aktivovat internetové bankovnictví u Živnobanky.
    Ta jejich stránka mě odkázala na stránku Microsoftu, odkud si prý mohu stáhnout JavaVM. Ale na té stránce byla spousta věcí a nic se nejmenovalo přesně takhle. Takže jsem zavolala na infolinku. Dáma tam mi poslala na email odkaz, odkud si to mohu stáhnout. Pak prý to mám spustit, aby se to instalovalo. To jsem udělala a při pokusu o spuštění se objevilo chybové hlášení "C:\Program Files\Plus!\Microsoft Internet\msjavx86.exe není platná aplikace pro Windows NT.".
    Volala jsem tam znovu a jiná dáma ani nevěděla, že NT jsou taky operační systém jako 98 nebo 2000. Ale říkala, že tam od 8:00 bude nějaký technik, tak tam zkusím zavolat znovu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).