Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jakub Melín: Multiplex COLOR DAB+ chce ukázat výhody digitálního rozhlasu od KejPi - Zajimavy rozhovor, diky! Nicmene bych polemizoval s tim, ze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 12. 2021 9:15

    KejPi

    Zajimavy rozhovor, diky!
    Nicmene bych polemizoval s tim, ze zrovna COLOR DAB je vzorem kvalitniho audia. I vysoke bitove toky se vyznacuji slysitelnym zkreslenim a celkove je dost neprijemne to poslouchat na sluchatkach. Dokonce je (nebo byl) u nekterych servisu slyset analogovy brum! To je obrovsky rozdil od RTI, kde napr. Radio Beat je vzor, jak to ma vypadat - kvalitni audio vcetne kvalitni slideshow. Dalsi problem je zvoleny ochranny pomer. 3-A (1/2) je sice teoreticky jen o trochu horsi nez 2-A (3/8), ale pri slabem vykonu vysilace muze byt 1.5dB rozdil mezi neprerusovanym prijmem a vypadky signalu. Podle mych zkusenosti lze 2-A prijimat uz pri cca 6-7dB SNR, ale 3-A uz potrebuje aspon 8dB a o 2-B vubec nemluvim, tam to jde bez problemu prijmout az pro SNR >10dB. Navic mi ten signal na 7C prijde celkove dost zaruseny (caste vykyvy SNR), takze napr. na Florenci je problem s prijmem prakticky stale, i kdyz se zda, ze teoreticky by to podle mereneho SNR melo jit prijmout.
    Skoda, ze mate diskusni skupinu zrovna na fecebooku, rad bych se o tom pobavil vic :-)

  • 16. 12. 2021 12:34

    bez přezdívky

    Výkyvy SNR na straně vysílače určitě nejsou. Sám disponuju měřicí technikou, kde dokážu přesně měřit SNR a chybovost DABu (a není to nějaké SDR na počítači, ale opravdu měřicí přístroj) a signál je stabilní a chybovost nijak nekolísá. Stejné hodnoty (stabilní chybovost a SNR) reportuje i SDR na počítači a stejně tak obyčejné rádio.

    Tak nevím, zda tam máte nějaké rušení, ale od nás to určitě není.

    Co se týče kvality zvuku, pokud je někde brum, je to ze studia rádia, u nás se vše míchá digitálně ze streamů, které k nám jdou, tam ani nic takového nemůže vzniknout. Zkreslení a další věci jsou dané primárně processingem rádií a tím, jak to jde od nich ze studia. V rozhovoru jsem o tomhle mluvil. A není to jen u nás, ale třeba i v Německu hraje některá stanice znatelně hůř než jiná při stejném datovém toku. Stačí si srovnat třeba Absolut Relax a Schwarzwaldradio na 5C. První má horší zvuk než druhá, a to mají vyšší datový tok.

    Klidně mi napište mail a v diskuzi můžeme pokračovat ;)

  • 16. 12. 2021 12:22

    bez přezdívky

    Přiznám se, že mne baví některé spekulace, které se šíří po internetu.

    Kde se vzala informace, že budeme nějaké komponenty měnit? Proč bychom to dělali, když je tam vše čerstvě nainstalováno? Jediné, k čemu na Strahově dojde, je navýšení výkonu, který je prozatím 0,6 kW a to jsme i veřejně deklarovali.

    Ke spekulacím o tom, jaký máme multiplexer a další techniku se nebudu vyjadřovat, nikde jsme o tomto nepsali, nikde jsme nezveřejňovali fotky, tak prostě nevím, kde se to bere :)

  • 16. 12. 2021 15:54

    mirasat

    U televizního vysílaní je to 100kW (neříkal bych tomu zákon). U DAB nepředpokládám, že by se použilo více, než momentálně využívaných 20kW (například vysílač Kleť).
    Více omezené jsou vysílače, působící na kanálech, které nejsou součástí hlavních mezinárodních koordinačních vrstev. To je příklad všech v ČR provozovaných DAB vysílačů vyjma muxu ČRo. Ti ostatní jsou omezeni 1kW, individuálně může jít i jen o stovky Wattů. Také signál nesmí přesáhnout určitou nadefinovanou úroveň za hranicemi našeho státu. Pokud si dobře vybavuji, jde o 35dBuV/m v 10m nad zemí. Diagram nadefinuje ČTÚ a ten se musí dodržet. Podle něj operátor zvolí typ antén a jejich odpovídající umístění na stožár.

  • 16. 12. 2021 17:38

    Zek

    Diky. Mne ten 1kW prisel nejak malo. Jsme placka a tak jsem si myslel, ze bude par vysilacu na pokryti cele republiky a ne treba desiltky 1w vysilacu a v kazdem meste ;)
    Asi to mam jako pozustatek prijmu nemeckyh analogovych radii, kdy byl jejich dosah az k Praze ;)

  • 16. 12. 2021 21:57

    bez přezdívky

    EEP-3A je standard ve většině Evropy. Podívejte se na regionální multiplexy ve Švýcarsku, v Německu i jinde, všude se jede 3A, 2A takřka nikde až na veřejnoprávní rádia (a to také jen omezeně) není. A to i s menšími výkony. Širší používání 2A je český unikát, stejně jako nízké datové toky Českého rozhlasu, vysílání kulturní stanice nebo stanice s vážnou hudbou s toky 72/80 kbps by si jinde nedovolili. Ochranu 2B máme u jednoho rádia, i proto, abychom mohli testovat pokrytí. Ty rozdíly mezi 2A a 3A jsou reálně opravdu mizivé, mezi 2A a 2B už znatelný rozdíl je, to souhlasím.

    Netuším, jaké lokální rušení na 7C máte u vás doma, realita je taková, že pokrytí kanálu 7C je po Praze a okolí velmi podobné jako 5A. V Jizerských horách je náš signál mírně slabší než RTI, jižním směrem jsme naopak o něco silnější, což je dané vyzařovacími diagramy. Bohužel je dnes průmyslového a jiného rušení uvnitř budov spousta a ruší to i pásmo DABu, výrazně třeba i FM. Ale s tím nic neuděláme.

    Na Jižním Městě za hradbou paneláků, kde je s příjmem pražských vysílačů, mi náš multiplex hraje v bytě na teleskop stejně jako 5A a 7A, zato třeba Teleko na 11A se nechytá, jen u okna.

    Takže asi tolik.

  • 16. 12. 2021 11:53

    mirasat

    HW je nákladná záležitost. Chcete stabilní MER, musíte na kvalitní HW vydělat. Některé komponenty se budou na Rošického stadionu ješte měnit, tak snad dojde ke zlepšení. Je použito open source řešení a tam je otázkou vlastní technické řešení a jeho vliv na jakost signálu, kterou posílají do vysílacích antén.

  • 16. 12. 2021 19:02

    mirasat

    Pokud jsem dobře počítal, tak ČRo jich má 34, povětšinou vysoce výkonnových, a pokryto není. Měl by se spouštět ještě Mikulov.

  • 16. 12. 2021 19:37

    KejPi

    Netvrdim, ze nedostatecna audio kvalita nekterych servisu je vase chyba jako provozovatele ensemble. Je zrejme, ze kvalita muze byt snizena nevhodnym processingem signalu na strane studii. Spis se pozastavuju nad tim, ze se snazite propagovat, ze DAB muze byt kvalitni (coz bezpochyby muze) a zaroven ukazujete ve svem ensemble, jak to muze byt spatne, pokud to stanice nezvladne.
    Souhlasim s tim, ze kolisani SNR neni na strane vysilace, protoze na kopci s vyhledem na Strahov problem neni. Problem je, ze na to se posluchac ptat nebude, realita je takova, ze kombinace slabeho vysilaciho vykonu s ochrannym pomerem 3-A, pripadne 2-B vede na vypadky v prijmu uvnitr budov i v Praze a to rozhodne zajem o DAB nezvedne :-( Mimochodem RTI na kanalu 5A se stejnym vysilacim vykonem ze Strahova je bez problemu, nevim proc je kanal 7C tak zaruseny.
    Mimochodem, ve FIC signalizujete SPI user application u vsech servisu, planujete to i vysilat?

  • 17. 12. 2021 9:33

    KejPi

    Souhlasim, ze 3-A je v Evrope v podstate standard, ale taky je standard, ze uzemi je velmi dobre pokryte signalem. Moje zkusenost z testovani FM-DAB-DAB service following v Bavorsku je, ze je velmi obtizne se DABu "zbavit", casto je potreba pouzit atenuator. Tomu se u nas priblizuje jen CRo na 12C/12D, ale s ochrannym pomerem 2-A. Napriklad CRa na kanale 7A v Praze je taky velmi dobre pokryto diky dvema vysilacum v SFN, v tomto pripade by davalo nasazeni 3-A take smysl, protoze by to umoznilo zlepsit audio kvalitu, ktera je obecne v tomto ensemble dost tragicka nemluve o dalsich sluzbach. V pripade pokryti jednim vysilacem ze Strahova vidim 3-A jako dost problematicke.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).