Hlavní navigace

Názory k článku Jan Josef Kubíček: Slovensky mluvit nemusím

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 6. 2004 8:42

    lania (neregistrovaný)
    Kubíček sice možná někde spal z únavy na gauči, ale především dokázal utrácet peníze ve velkém stylu tak jako nikdo na českém Internetu. Postavil iDnes - továrnu na podnikání peněz, a byl po zásluze vyhozen. Postavil iHNed - druhou, o něco menší továrnu na polykání peněz, a byl po zásluze odejit. Na Slovensku se chystá postavit třetí fabriku na polykání peněz a bude po zásluze vyprovozen i tam. Jeho Světkošil.cz je zkrachovaný projekt.

    . Ono fakt málokdo na Internetu podniká úspěšně, takže se tyhle rozhovory dělají těžko... akorát číst to "jak jsem byl dobrý, ale nadřízení mně to vždycky všechno pokazili zrovínka těsně před tou chvilinkou, kdy by to začalo vydělávat velký prachy", už je dost únavné.

  • 16. 6. 2004 9:28

    ondřej (neregistrovaný)
    Taky bych tyhle reklamni clanky uz zrusil - k cemu to sakra je, vytahnout vzdy jednoho zkrachovalce a nechat ho o sobe napsat reklamni kecy, jak mu to jde a jak dokaze utracet cizi penize. Tohleto je nejaka zurnalistika? Nechat dotycneho o sobe napsat reklamu sam na sebe a nezeptat se uz nikoho jineho na opacny nazor?

    to ze spousta serveru sla od chvile, co je idnes koupil, do kytek, tim uz se tu nepochlubi, co?

    mobil.cz nikdo necte a vsichni ctou mobilmanii, technet.cz taky nic a vsichni zive, bonusweb taky v pytli a vsichni ctou games.tiscali - jeden uspech za druhym.

    Leda ze by ty clanky tady byly kvuli diskusi. Pak bych ale clanek zkratil na:

    Jan Josef Kubíček

    jsem nejlepsi a na co sahnu, to se promeni ve zlato.

    Diskuse: a ted mili ctenari nas clanecek doplnte, a povezte nam nejake interni informace, ktere jsme lini shanet, co pan Kubicek kde podelal.
  • 16. 6. 2004 11:13

    Jan Josef Kubíček (neregistrovaný)
    Milý Ondřeji,
    ten článek jsem si nepsal, redaktorka Kaclová se mne na pár věcí vyptala a to je vše... Tedy nepíšu o sobě reklamní kecy. Pokud je něco reklamní canc, tak paradoxně vaše větička "na co sahnu..."
    Když už zmiňujete weby iDNESu, které jdou podle vás do kytek, proč myslíte, že bych se tím měl chlubit já? iDNES opustili všichni tři zakladatelé ( Gallo, Zářecký, Kubíček ), Mobil server o něco později také "vizionáři" (Zandl, Bořkovec, Mitošinka) a z Bonuswebu jeho ikona - Vreco. K dobrému obsahu webu a nějakým čtenářským nápadům se obvykle nedostanete přes manažery, ale přes ty, co jim není jedno jestli pracují v pekárně (což je jistě záslužná práce) nebo píši pro noviny či web.
    A podělané věci pana Kubíčka klidně pište, rád se o nich pobavím...
  • 16. 6. 2004 11:30

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    No, říct, že Mobil a Technet nikdo nečte a místo bonuswebu čtou games.tiscali, je mimo realitu. Podívejte se do nějaké statistiky jako je iAudit a zjistíte, že jste hodně vedle - games.tiscali ani mobilmania v návštěvnosti stále nemají.

  • 16. 6. 2004 11:37

    Jan Josef Kubíček (neregistrovaný)
    Milý http://neřeknu,
    vkládáte mi do úst věci, které jsem nikdy neřekl, věta o chvilce před vyděláváním velkých peněž mne opravdu pobavila.
    Z iDNESu jsem nebyl vyhozen :-), lidé odcházejí i z dobrých fleků třeba proto, že s některými věcmi nesouhlasí a nechtějí se na nich dál podílet.
    Utrácení ve velkém stylu je mýtus, který se na iDNES přilepil od jeho prvních dnů, je to nesmysl. Nekupovali jsme např. drahou televizní reklamu jako portály, a přesto jsme díky síle a podpoře novin MF DNES dokázali značku iDNES na trhu prosadit, a to byl můj úkol od vydavatele.
    V iDNESu jsem měl na starosti obsah, redakci, a rozvoj, neodpovídal jsem za rozpočet a peníze. V žádné velké firmě nedají dohromady tyto dvě pravomoce a nebylo tomu tak ani v iDNESu.
    Prosím, nespojujte mne s postavením projektu iHNEd.cz a jeho penězi, nepracoval jsem v tomto webu.
    Můj soukromý Světkošil je zavedený kamenný obchod v centru Ústí nad Labem, jeho web je jen třešnička na dortu, a krach, jak mi prorokujete, rozhodně neplánuji.
    A s jakou zásluhou odejdu z Bratislavy, nechme na později, čas ukáže...
    Jan Josef Kubíček
  • 16. 6. 2004 12:55

    lubos (neregistrovaný)
    No to sme dopadli my slovaci, aby nam doma hovorili susedia, ako mame budovat spravodajske portaly...
    Podla mna takychto odbornikov mame aj doma dost :)
  • 16. 6. 2004 13:20

    Jan Josef Kubíček (neregistrovaný)
    Jedna vlaš(kub)tovka jaro nedělá... Deník Pravda a web Pravda.sk dělá mnoho vynikajících lidí, a jen kvůli vašemu příspěvku dodávám "vás Slováků".
    A co vy? Pracujete v Čechách nebo si jen chodíte pro rozumy na českou Lupu?
  • 16. 6. 2004 13:27

    miroslav.kucera (neregistrovaný)
    To je obecny problem slovenskych obcanu. Kdyz CR vypadne z mistrovstvi v hokeji, cesi si preji, at ten titul ziska alespon Slovensko. Pochopitelne. Jenze slovaci to tak neberou a hned pred Cechy se naparuji, jak jsou dobri, ze my uz vypadli, oni jeste ne a vubec nam nic nepreji. Kdyby vypadli oni, a ne my, tak budou prat titul komukoli krome cechu...

    ;-)
  • 16. 6. 2004 14:24

    ZOOM (neregistrovaný)
    ...a lopatku a kyblicek ti nechali dufam. lebo to by sa potom s tebon na pieskovisku nikto nehral.

    predpokladam, ze poznas vsetkych slovakov, ked napises takuto koninu.
  • 16. 6. 2004 18:00

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Hm ... Zapominate na to, ze aby se mohli etablovat lide "s odpovidajicimi manazerskymi schopnostmi", potrebuji nejake ty "vizionare", aby meli co ridit.

    Nejsem si jist casovanim, ale mam dojem, ze se rozdil mezi iDNES a Novinkami zacal stirat v dobe, kdy uz v iDNES pusobili lide "s odpovidajicimi manazerskymi schopnostmi" a krome dalsiho byl spusoben tim, ze za Novinkami stoji Seznam.

    Podotykam, ze nechci v zadnem pripade dehonestovat ani management iDNESu ani manazersky zpusob vedeni. Sam mam zkusenosti s obema zpusoby vedeni a oba dva mohou vest k uspechu, pokud se delaji dobre.

  • 16. 6. 2004 14:41

    Petr Štěpánek, EOL (iHNed.cz) (neregistrovaný)
    JJK iHNed samozřejmě nepostavil (jak se nesprávně domnívá lania). Jedním z úspěchů "lidí okolo dceřinné společnosti Economia Online" bylo to, že JJK nikdy k ničemu nepustila a díky tomu se nestala "továrnou na polykání peněz" - naopak, v loňském roce se dostala do zisku. V "EOL" se termínem "kubíčkovina" dodnes vlídně označují nerealistické nápady, které naštěstí neprojdou sítem "manažerského přístupu přes tabulky, krátkodobých rozpočtových cílů" apod.

    Dlužno říci, že i díky způsobu, jakým JJK provozoval "denodenní marný souboj s iHNedem" z pozice zaměstnance mateřské firmy postupně v EOL pozbýval nejen autority odborné, ale i lidské. EOL dnes iDnes jako velkého konkurenta v podnikání (!) vnímá. A to přesně od okamžiku, se v iDnes nastoupil nový management.

    Weby iDnes (díky předchozí dlouhodobé spolupráci EOL s FinCentrem to snad mohu říci) i iHNed dnes běží jako standardně fungující a vydělávající firmy právě proto, že v nich převládl ten tak odsuzovaný "manažerský přístup". I díky němu neusíname na gauči před domácím oddělením :-)
  • 16. 6. 2004 15:14

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Ono to trochu záleží na době, nemyslíte?

    V roce 98 byla "kubíčkovina" a usínání na gauči základ toho, aby si iDNES udělal pozici, jako udnes jen tak ihned nesetřete. A jakou ani tabulkový přístup nedokázal zredukovat.

    Ono, pokud má něco velkého začít, tak to chce nadšence, někoho, kdo usíná na gauči a komu se pak kravatáci za deset let mohou smát, že nechápou, proč to tak dělal. A mohou v klidu zapomenout na to, že bez něho by to nezačalo a nevzniklo. Měli jste přeci šanci vytáhnout tabulky, naditý rozpočet a kravatu už v roce 98 stejně, jako JJK - a natřít mu to po manažersku, ne? Ukázat mu to, jak se to dělá...

    jenže kde tehdy všichni dnešní mudrcové byli...

    (prominte, to jsem se jen tak soukromě naštval - i proto, že JJK znám)
  • 16. 6. 2004 15:39

    Petr Štěpánek, EOL (iHNed.cz) (neregistrovaný)
    Economia Online vznikla na podzim r. 2000 (skoro přesně v době, kdy i do Česka dorazil krach internetového podnikání - btw, kravaťáci čtoucí Economist něco tušili už od r. ´98 :-), ve stejnou dobu do ní přišli i lidé, kteří v ní začali pracovat a nadšenci v ní opravdu nechyběli. S rozpočtem jsme nakládali vždy obezřetně a naditý byl přesně tak, aby neskončil v pekle - ani my, ani JJK v iDnes jsme totiž neutráceli vlastní (!) peníze.

    EOL není "kravaťácká" firma (byť to nechápu jako pejorativní označení), spíše jen máme respekt k penězům investorů. A já mám osobní respekt k těm, kteří své projekty/firmy vybudovali za své - což je i případ kolegů z FinCentra, kteří po JJK posílili vedení iDnesu.

    Vzpomínky na 18-ti hodinovou pracovní dobu a spaní na gauči jsme, pravda, také slyšeli :-) A i my jsme někdy nespali úplně klidně, třeba když jsme řešili zákulisní podrazy usmívajícího se otce zakladatele (iDnesu) :-(

    Nicméně mám radost z každého nového a úspěšného počinu na slovenském trhu. Čím dříve se rozjede, tím lépe pro všechny, kteří se na něm angažují.
  • 16. 6. 2004 17:52

    ondřej (neregistrovaný)
    Pane zandle, možná je lepší, když se soukromě naštváváte jen na svém blogu, že máte kohoutky v ložnici a tak.

    Pochopte to, že je konec tomu kamarádíčkování, při kterém jste to za cizí peníze rozjížděli ve velkém a slíbené miliony zisku byly pořád v nedohlednu.

    Teď už se situace naštěstí takřka normalizovala a vedoucí pozice přebrali lidé, kteří mají odpovídající manažerské schopnosti a nejsou to "vizionáři" ani technokrati.

    Mimochodem, tu vaši "pozici" idnes, tu dokázaly setřít i blbé novinky rudého práva jenom tím, že mají přehledný design :)
  • 16. 6. 2004 18:52

    n (neregistrovaný)
    Tedy když čtu, že někdo za komančů studoval politické vědy, tak hned listuji www.cibulka.com a hledám (jak známo, tehdy na to rodiče museli mít fakt věrné přátele na správných místech). Teda to jsem nečekal že Kubíček je tak časté jméno, v Ústí musel být v té době stébák snad každý druhý. Nicméně přímo tohoto konkrétního jsem nenašel (ovšem nevím co je jeho křesní jméno a někde tam chybí data narození), nevím jak se jmenuje pan otec, takže to také nevím, ale předem se omlouvám za svou podezíravost.
  • 16. 6. 2004 19:43

    Jan Josef Kubíček (neregistrovaný)
    Tohle je opravdu nechutné. Podívejte se prosím na mé datum narození, když už mě chcete hodit mezi StBáky. Za totáče mi nebylo ani osmnáct, maturoval jsem po revoluci a na vysokou jsem se dostal v září 1990 a byl jsem mezi prvními asi dvaceti lidmi, co studovali politologii na FSV UK, což byl nově otevřený obor. Přednášeli tam lidé, co se vrátili ze zahraničí nebo co předtím nemohli učit.
    Pokud uvedete platný e-mail, rád vám pošlu nacionále mých rodičů, a budete moci cibulkovat dát...

  • 16. 6. 2004 21:32

    Petr Štěpánek, EOL (iHNed.cz) (neregistrovaný)
    Ec. upozorňoval - a to velmi výrazně, prohlédněte si obálky ročníku 1998... Zdaří-li se ji nalézt, soukromě vám ji pošlu, jinak je samozřejmě v archívu .-) Nicméně to je již ryze akademická debata - a tak to asi má být :-)
  • 17. 6. 2004 8:21

    lania (neregistrovaný)
    tak jsem se podíval, včera vyšel květen:
    Mobilmania: 3,1 mil. stránek měsíčně
    Mobil: 1,8 mil. stránek měsíčně

    Živě: 2,6 mil. stránek měsíčně
    Technet: 1,3 mil. stránek měsíčně

    tak kdo je větší?

    Hlavně pane Zandle prosím na mě nevytahujte "unique visitors". Protože ty tisíce náhodných a omylnýcm odkliků si samozřejmě z iDNesu vždycky naženete; pageviews hovoří o skutečné intenzitě čtenosti.
  • 17. 6. 2004 8:31

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Aha, takže tisíce lidí klikají omylem a nevědí proč... Zato stažené stránky se nedají nijak náhodně či úmyslně zvýšit. Jsem rád, že to teď vím.

    Ale mám dojem, že pořád se weby porovnávají podle unikátních návštěvníků, protože to je to měřítko, kolik lidí na ně přišlo, nikoliv kolik stránek si četlo - o čemž mluví pageview...
  • 16. 6. 2004 20:45

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    diskuse je tu zřejmě pro všechny. Až sem redakce doplní, že Zandlovi je to tu zakázáno, budu to respektovat. Nemusíte číst ani moje příspěvky, ani můj blog, tak proč to trápí zrovna vás...

    Také obsah příspěvku něco vypovídá o vaší motivaci. Nikdy jsem žádnou svoji firmu nerozjížděl za cizí miliony, vždy za svoje. A nikdy jsem také nikomu nesliboval miliony zisku. Pokud narážíte na idnes, máte zkreslenou představu. I ten hrozný kubíček, jak už tu přiznal, měl vedle sebe lidi od peněz. A stejně tak ten zandl. Oba jsme hospodařili s rozpočtem, který někdo schvaloval a pomáhal vytvářet - a také jsme byli zodpovědní za to, jak plníme a dosahujeme cíle. Z idnesu jsem odcházel s tím, že moje cíle jsou splněny - nakonec jsem půl měsíce přetáhl, abych si byl jist, že mám zameteno.

    Kdybych chtěl fabulovat stejně, jako vy, upozornil bych vás na to, že Novinky přebraly návštěvnost idnesu až v okamžiku, kdy jsem odešel já a Honza Kubíček. To zní dobře... skutečnost je ale taková, že nepomohl design (ten má spousta serverů přehledný), ale masivní propagace Seznamem. A nyní otázka (řečnická): nechtělo by to zase nějakého Kubíčka, který by přišel na to, co s tím? Nebo pomohou manažeři s tabulkama?
  • 16. 6. 2004 20:53

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Prominte, sledoval jsem situaci s internetovým trhem dost pozorně a nějak jsem si nevšiml, že by Economist informoval od roku 98 o tom, že je tu nějaká .com bublina. Zato si pamatuju, jak utřel W. Buffeta za to, že si odvážil prohlásit, že akcie internetových firem nebude obchodovat, protože nemají tu hodnotu. Když jste to věděli, proč jste o tom nepsali? Zajímavé je, že to zpravidla předpokládali jen ti vaši ubozí vizionáři a gaučaři. Moc dobře si pamatuji, jak Hlavenka utíral Lukačoviče za to, že se odvážil prognozovat pád Nasdaqu na léto 2000. Kde jste tehdy byli se svým varováním? Proč jste tehdy neshortovali akcie na nasdaqu?

    I my jsme s rozpočtem nakládali obezřetně a respektovali jsme, že to nejsou naše peníze a že za ně je třeba generovat požadované výsledky. A to jsme udělali. Nepamatuji si, že by Honza Kubíček vyhazoval vidlemi peníze. Zato si pamatuju, že když jsme se shodli na tom, co je potřeba změnit, tak to do týdne bylo a netáhlo se to, jako celoroční smrad...
  • 17. 6. 2004 12:01

    Tomáš Kukol (neregistrovaný)
    Měl jsem tu čest pracovat v iDNESu s Honzou Kubíčkem a musím říct, že je to období, na které strašně rád vzpomínám. Díky za tu dobu, Honzo, kdy jsme trávili dny i noci v práci a dýchali pro iDNES. Bylo to super!
  • 17. 6. 2004 13:02

    Dusan (neregistrovaný)
    Mne prijdou jako lepsi porovnani ty page views. Ukazuji totiz kolik stranek stalo za to navstevnikum precist, coz dle meho nazoru vypovida o webzine vice.
    Jinak mobily mne moc neberou, ale kdyz nahodou prijdu na mobil.cz, tak mam dojem, ze je zcela sterilni a bez skutecnych informaci (s vyjimkou predstaveni novych mobilu typu tohle bude na trhu pristi rok a tady mate dve fotky). Oproti tomu Mobilmania ma ty jejich zbesile (ale pro zajemce urcite zajimave) recenze na snad deset stranek, kde rozeberou mobil na sroubecky. Jak rikam mobil je pro mne proste pracovni nastroj a neresim ho, ale pokud by mne nejak vice tahle technologie zajimala, tak mobilmania.cz je urcite lepsi misto. Na mobil.cz mam pokazde dojem, ze mobily nezajimaji ani ty kdo tam pisou.
  • 17. 6. 2004 14:34

    miroslav.kucera (neregistrovaný)
    No, mobilmania ma vice prectenych stranek, protoze jedna recenze je na 10 jinych stranek :-) napr...
  • 17. 6. 2004 18:25

    Stanislav Holec (neregistrovaný)
    Ahoj Honzo, to co napsal Tomáš Kukol je hezké a rád bych se k tomu taky tak nějak připojil, protože s tebou to byla fajn spolupráce. Nejdřív jsem se trochu rozčílil, když jsem to včera odpoledne četl, ale vlastně je to tvoje pravda. Podle mých vzpomínek byla některá fakta trochu jinak. Třeba, že škrty nesouvisely s televizní agenturou, ale s naším rozpočtem pro iDNES, který jsme rok a půl před tím naplánovali na několik let dopředu. A to společně a na základě našich podnětů, tedy podnětů českého managementu, jehož jsi byl jednou z vůdčích osobností, a nikoli na přání nějakého neosobního německého vydavatele.
    Že bych nesouhlasil s mýtem, že staré vedení odešlo a přišli noví kravaťáci manažeři. Myslím, že jsme my dva byli od jara roku 1999 výborný tým, kdy ty jsi měl na starosti
    kreativu a já obchod a všelijaké úřadování. Background jsme měli podobný: oba jsme vzešli z novinářského prostředí, a myslím, že lidi, co mě znají, by se divili, že to jsem já, o kterém ty mluvíš jako o kravaťákovi. A dávno před tvým odchodem se do našeho týmu zapojil Roman Latuske a znovu jsme byli výborná parta a rozhodovali jsme po diskusích ve shodě. Vytváříš tedy zavádějící obraz, že s tebou nějaké staré vedení odešlo a přišlo nějaké nové, ale tak to přece není. Ty jsi odešel z rozjetého vlaku.
    A když ty jsi odcházel, tak víš, že jsem to vnímal, jako že odcházíš v polovině díla od rozdělané práce, zrovna, když se budeme muset začít opravdu prát, abychom uživili to, co jsme vybudovali. Slabost? Obava ze vzrůstajícího rizika možného neúspěchu?
  • 18. 6. 2004 17:24

    insider (neregistrovaný)
    Mozem len potvrdit, pracoval som v Pravde - Pravda.sk vdaka Kubickovej nekoncepcnosti len nezmyselne zerie mnozstvo penazi, vysledok ziaden, len nasledne vytriezvenie vydavatela a prepustenie chytraka z Usti (a na dlhe roky nedovera k investiciam do internetu). Kubickova Pravda zdaleka neznesie porovnanie s www.sme.sk - to len on vo svojej nafukanosti sa citi na to, aby sa porovnaval.
  • 18. 6. 2004 17:35

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Ac neznam mistni situaci, Vase lkani mi pripomina stiznosti cloveka, ktery byl vyhozen pro neschopnost. Tak nevim.
  • 18. 6. 2004 22:05

    michal (neregistrovaný)
    Tak jsem si precet vsechny prispevky a pak si udelal male srovnani: prave al-kajda urizla hlavu amikovi, byl jsem se kouknout na idnes.cz (nic vo tom nemaj), novinky.cz (maj), pravda.sk (nic), sme.sk (big story)

    tak vo cem se to tady bavime? vzdyt Kubicek je ztrata casu ...
  • 18. 6. 2004 1:46

    Ondřej Turek (neregistrovaný)
    Ta debata je celkem zajímavá... Nechci být sebestředný, ale rád bych preventivně upozornil, že ten Ondřej ze začátku debaty určitě nejsem já. Tedy vlastně, že já jsem já, ale nejsem on. :-)
    Rozhovory jsou vždycky laděny dost osobně a neškodilo by vždycky přidat nějaký nezávislý pohled na aktivity zde prezentovaných lidí. Zpravodajsky by to bylo pak vše mnohem hodnotnější.
    Pokud to někoho zajímá, pak se domnívám, že iDNES dlouho tápal a nevěděl, že vlastně má být normálním efektivním zpravodajským serverem. Dost dlouho se tvářil jako jakýsi nový pokusný komunikační prostor namísto aby se vyvíjel jako normální zpravodajský server.
    Už hluboko před rokem 2000 přitom byly k vidění vzory jako CNN.com, ABCNews.com a další. Ostrovy namísto serverů, na míru vytvářený redakční systém, pokusy o zprovoznění elektronického obchodu a vyhledávacího portálu. To vše podle mne hodně zbrdilo vývoj.
    Na druhou stranu, Pravda.sk vypadá docela obstojně. Jen ten ceník inzerce... Chtělo by to předělat. :-)))
    Petr Štěpánek se zřejmě na..al fakt hodně, což? :-)
  • 18. 6. 2004 2:28

    Jan Josef Kubíček (neregistrovaný)
    Ahoj Stando,
    chápu tvůj pohled na věc, pokud by sis naše (ty horší) společné časy v iDNESu pamatoval stejně jako já, asi by si nezůstal kde jsi.
    Fiktivní kniha o zrodu, růstu a dospělosti webu, na kterém jsme se podíleli, by měla určitě rozdílné kapitoly, podle autora té které pasáže. A některé společné, protože jsme pod vedením Romana Galla šli do věci i problémů semknutí. Ale poslední půlrok před mým odchodem tomu už tak nebylo, a dobře si pamatuji, jak jsme se například na poradě 11. září 2001 nebyli schopni dohodnout, zda-li budeme za rozpočet na další rok bojovat a pokusit se obhajovat věci a projekty iDNESu, nebo jen srazíme po prušácku podpatky. A vlastně jsme byli ( obě dvojce ) rádi, že v té chvíli spadly v Americe dvojičky a ta "hrozná" schůzka skončila předčasně, protože jsme měli normální novinářské starosti.
    Prostě když si lidé co vedou nějaký projekt, přestanou věřit (ať už právem nebo ne), brzo se změní dobře míněné spory o věc, jen na spory o pozice. A aby se z lidí, které jsem do projektu iDNESu přivedl a přesvědčil je, ať dělají ví než musí, jen pro ten pocit, že něco úžasného staví, stali díky tomu jen figurky na šachovnici, to jsem fakt nechtěl, aby po mě zůstalo.

    Ještě osobní vzkaz - Stando, V článku ani v debatě jsem neřekl ani slovo o kravaťácích, bylo by to směšné, podívej se na fotku u článku, sám jsem takový kravaťák, když je to třeba. Oblečením míněno.
  • 18. 6. 2004 2:42

    Jan Josef Kubíček (neregistrovaný)
    O tom hledání se iDNESu máte pravdu. Layout s ostrovy byl opravdu úlet, bylo to děláno pro čas invexu 1998, kde měl iDNES také stánek. A takových chyb se nasekalo spousty. Ale za pochodu se učili všichni, důležité bylo, že jsme byli schopni také ty slepé cestičky likvidovat.
    Vlastní redakční systém však musím obhajovat, protože to v té době (1998) byla naprostá nutnost. Používá se stále, je udělaný na míru redaktorům a je to jedna z věcí, které iDNESu pomohly k úspěchu. Mám i aktuální srovnání, protože jsem vybíral i redakční systém pro Pravda.sk (podzim 2003) a nástroje iDNESu, které napsali jeho programátoři, nemají z pohledu on-line novináře rovnocennou konkurenci.
  • 18. 6. 2004 12:17

    Andrej (neregistrovaný)
    Pán Kubíček, pohybujem sa v slovenskej internetovej branži, ale na Vás som zatiaľ ešte nijakú dobrú referenciu nepočul - nadávajú na vás aj vlastní zamestnanci (mám v Pravde dost priateľov).
    To môžu byť ale osobné problémy, ktoré asi do debaty nepatria - horšie je, že ste podľa mňa na Pravdu priniesli to najhoršie z histórie iDnes.cz - princíp "nabúchajme na stránku všetko, čo nájdeme, a čitateľ si už vyberie".
    Robíte jednoducho všetko podľa iDnes, ale ignorujete fakt, že iDnes z hľadiska informačnej štruktúry jednoducho nebol postavený dobre v čase, keď ste tam boli. Meniť aj zlú štruktúru je problematické, keď si na ňu ľudia zvykli, vy ste ale zlý systém zaviedli úplne nanovo len preto, že fungoval tam, kde ste predtým pracovali, čo sa mi zdá ako dosť nešťastný spôsob budovania webu.

    Z hľadiska usability je Pravda absolútna tragédia - stále len pridávate nové a nové veci bez ladu a skladu (aspoň tak to vyzerá pri pohľade z vonka). Za čas, čo ste tam, ste sa pritom nedokázali postarať napríklad ani o tak elementárne veci, ako aby boli tabuľky z novín v tabuľkách a nie v jednom riadku nasádzané čísla za sebou.
    Budem rád, ak si niekto z českých kolegov stránku pozrie a presvedčí ma, že je v skutočnosti pre nového čitateľa prehľadná a user-friendly, ale zatiaľ som sa s takýmto názorom nestretol.
  • 22. 6. 2004 11:50

    Matus UHLAR - fantomas (neregistrovaný)
    k vyzoru www.pravda.sk som sa niekolkokrat vyjadroval mailom na webmastera, odpoved som dostal iba raz (v pripade chybneho loga na stranke a castych padov IIS pred 3.5 rokmi) ale som nezpozoroval zmenu na zaklade mojich navrhov, napr. stale nie je mozne rozlisit (farebne) navstivene linky od nenavstivenych.
    Ine moje navrhy vacsinou stratili na aktualnosti az po zasadnej zmene designu stranok pravdy.
    - stranky maju stale pevnu sirku.
    - presuvat sa z clanku na predchadzajuci alebo nasledujuci clanok stale nejde.
    co z toho navrhoval pan Kubicek?
  • 23. 6. 2004 16:11

    Ernest (neregistrovaný)
    No maj tam toho dost, ale že tam nemají tabulky z novinových článků .... zatím jsem na netu neobjevil noviny, které by to dělali a plně je chápu - "kdo chce tabulky, fotky a grafy u novinových článků, tak ať si noviny koupí". Online zpravodajský web totiž přináší především online zprávy, které svoje doplňkové materiály jako fotky apod. mají a překlopené noviny tam najdete jen jako doplňkovou službu - a čtenáři to tak chápou, viz. analýzi návštšvnosti zpravodajských webů po sekcích.
  • 28. 6. 2004 12:56

    Domous (neregistrovaný)
    Tak se nekdy podivejte na v teto diskuzi tolik propirany Ihned.cz, resp hn.ihned.cz Delsi dobu jsou zde pod clanky prehledne textove tabulky ci dokonce gif/jpg verze tabulek, grafu a jinych obrazku. Timto bych chtel vyjadrit redakci Ihned dik za to, ze umoznuje zahranicnim ctenarum pristup k temto informacim, ktere se proste "papirove" v cizine koupit nedaji.
  • 20. 6. 2004 17:25

    return (neregistrovaný)
    Tvoj prispevok je zaujimavy, pretoze ked som to ja 18. 06. hladal, nasiel som to prave na pravde. Dnes som teda chvilku patral v archivoch na pravde a na sme, lebo sa mi to zdalo divne. Kto pozna blizsie slovensky internet vie, ze sme klasicke spravodajstvo vlastne nema. To co je na homepage najvyraznejsie, su clanky z dennika a uplne hore, aktualne idu vacsinou spravy z agentur TASR alebo SITA. Takze som vahal, kde si asi tak na sme nasiel big story? Podla ich archivov to uverejnili ako agenturnu spravu TASR o 20:29 h a neskor aktualizovali. Pravda uverejnila info z reuters o 19:30 h v bleskovych spravach a 19:44 clanok. Tak neviem... nepomylil si sa a nepozeral si na pravdu? Okrem toho sa mi zda tato debata akosi mimo. Mne ako citatelovi je jedno, kto rozhadzuje ake peniaze, to je snad vec toho, kto tie money dava. Chodim na obidva servery a nemam problemy sa ani na jednom z nich orientovat a najst si co potrebujem.
  • 23. 8. 2004 10:09

    Alino (neregistrovaný)
    Nepoznam ani pana Kubicka, ani ostatnych z tejto debaty, ale musim povedat ze Pravda.sk ako spravodajske medium u mna skoncila uz davno prave kvoli neprehladnosti. Bola neprehladna, je neprehladna a mam pocit, ze kym to budu organizovat ludia ako doteraz, tak aj bude neprehladna. Myslim si vsak, ze to nie je ani tak chyba pana Kubicka, ale generalneho managera, ktory nepostrehol, ze pan Kubicek na to asi nema. Pravdepodobne sa v tom "general" vobec nevyzna - asi fakt nema k internetu vztah a na citanie sprav ho nepouziva. Inak by sa uz davno inspiroval niekym ako Sme.sk, na ktoru chodim prave kvoli prehladnosti i ked uz pomenej, lebo mam pocit, ze dost sklzli k bulvaru. Pritom by som na Pravda.sk rad chodil, lebo obsah je OK a kvoli objektivnosti spravodajstva si obcas treba precitat to iste aj inde, avsak hned ako to otvorim tak aj znechutene zavriem ked vidim ten bordel bez ladu a skladu s mnozstvom zbytocne velkych obrazkov. Nemam chut "lovit", preklikavat, rolovat, hladat a sortirovat za nich. Neviem kde mi maju skor oci skocit. Chcelo by to mensi font, menej a mensich obrazkov a usporiadanie do max. 3 hlavnych sledovacich oblasti - vid. Sme.sk: horne linky na clanky podla sekcii, hlavne perexy v strede a najcitanejsie vpravo nizsie ... a mam prehlad za par sekund o vsetkom hlavnom. Je take tazke pochopit priemerneho internetoveho citatela co nema cas stravit pol dna na vasej stranke, pan Kubicek???
  • 27. 8. 2004 0:30

    ret (neregistrovaný)
    hmm, ja sa narolujem priblizne rovnako na pravde i na sme. Ale poradim ti, objavil som na pravde taky sikovny odklik nazvany 24 hodin (podobne ako idnes) - a to su len nadpisy clankov s priamo odkazujuce do clanku - odporucam, vyhnes sa obrazkom. A ked uz chces ist naozaj mimo, tak si zober citacku RSS - a je po ptakach. Ja mam naopak fotografie rad. A fotogalerie pravdy su supr dupr!:-)
  • 27. 8. 2004 10:42

    Alino (neregistrovaný)
    Nejde ani tak o rolovanie ako o bleskove zorientovanie sa v prehlade najnovsich, najcitanejsich, pripadne vseobecne podla nazoru redakcie NAJ sprav, ktore by mali byt pekne "na kôpkach". Teraz oci nevedia, kde skor skocit, resp, kde zacat a kde pokracovat, aby mal clovek istotu ze presiel vsetko co chcel. Obrazky mi vseobecne nevadia - ozivuju stranku, ale na Pravda.sk mi vadi ich prilisna velkost, chaoticke usporiadanie a to ze su take vyrazne, ze az prerazaju text. Myslim si, ze na spravodajskom inet. mediu typu Pravda a Sme by mal byt text podstatnejsi ako obrazky. Nakoniec, ak nejde len o ilustraciu, ale aj o vypovednu hodnotu, obrazok sa da na internete zvacsit. Tvoj vyraz "objavil som" myslim vystihuje podstatu orientacie na Pravda.sk :-)
  • 28. 8. 2004 15:30

    ret (neregistrovaný)
    vzdy som si myslel, ze web sa cita zhora dole, takze to rolovanie je tam dost uzitocne, ak len nemas webovu grafiku postavenu na jednu obrazovku. v tomto smere na pravde problem nevidim - ako prve mi vyskoci hlavny clanok, ako druhe aktualne rychle informacie, galerie a linky na najcitanejsie clanky, pokracuju najnovsie spravy a konci sa linkami na rubriky. Co by sa im dalo vycitat, je ze musis rolovat prilis dole. U sme mi trochu prekaza, ze ako prve dostavam spravy z agentur, casto radene podla casu - a ked v agenturach nie je nic zaujimave, tak tam placnu hocijaku hlupost. No a potom so spravodajstvom na homepage koncia, pretoze nasleduju len clanky z dennika, ktore tam zostavaju bezo zmeny po cely den. pri pravde aspon citim pohyb na homepage. Vyraz - obrazky su take vyrazne , az prerazaju text, to ma pobavilo:-))) ale mozno to pozeras v Opere, tam skutocne obrazky prerazaju text, tu zjavne sa opera nechyta na kod (ci skor webmastri sa nechytaju vyrobit nieco, co by bolo aspon trochu kompatible so standardmi). Je to otazka zvyku, okrem toho ja ako citatel nehladam vsetko, to by som sa asi zblaznil. Ze bolo treba 24 hodin na webe pravdy hladat? Vacsinu casu na nete stravim tym, ze hladam - a toto ma stalo len jeden klik na jeho zaciatku.
  • 2. 9. 2004 19:23

    Alino (neregistrovaný)
    OK, mas Pravdu :-) Som od konkurencnej SME a chcem vam pomoct :-) To ma logiku, to beriem :-)) Zial, aj ked "robim v novinach" ako tvrdis, nemam tolko casu, aby som striehol na spravy co sa deju "prave teraz", aj ked ako "profesional" by som podla teba asi mal :-) Ako casto sa na Pravda.sk meni hlavny clanok? Skusim si nastavit pipacie hodinky, nech mi nieco neutecie ;-)
  • 4. 9. 2004 13:34

    ret (neregistrovaný)
    Hmm, si zabavny cloviecik, ale nema zmysel pokracovat v tlacahni o nicom. Moja rada zostava rovnaka. Ak ta nejaky web rozculuje, skace z neho reklama alebo hocico ine, vyuzi RSS kanal, ak ho maju. A mas pokoj.
  • 30. 8. 2004 10:38

    Alino (neregistrovaný)
    Zacinam mat pocit, akoby si robil v redakcii Pravdy :-) Pozri, mne je to jedno, robte si tam co chcete, dnes som sa kvoli tvojmu prispevku pozrel na Pravda.sk, aby som nehovoril od veci, ale hned som to aj s nechutou zavrel, je mi z toho fakt zle. Ani nie tak z toho ako to vyzera, ako z toho ze v takom velkom denniku moze vladnut taky amaterizmus. Ved sa uvedomte ze ste spravodajske medium a nie zensky, ci detsky obrazkovy magazin. Na prvy pohlad (bez rolovania) tam ponukate 1 perex a pol bleskovky bez nadpisu (mam 1024x768). Po odrolovani cca dalsich 768 smerom dole zase spusta nezmyslov bez ladu a skladu. Az pod tym (po 3. odrolovani!) normalny prehlad clankov pekne pod sebou. Ako chcete pritiahnut noveho citatela? Preco by mal vobec hladat dalej, ked nevie ci sa mu oplati zdrziavat? Skuste sa zamysliet nad charakterom internetu ako media. To nie su papierove noviny. Alebo vies co? Ked uz nic ine, skus si kliknut na logo LUPA.cz a pozri si homepage. To je bezna spravodajska stranka. Tvoj argument, ze na Pravde hned vidim hlavny clanok, ktory sa viackrat za den meni je uplne scestny. Co myslis, kolkokrat za den sa bezny clovek vrati na inetovy dennik? Keby existovala "len" Pravda, tak mozno sa v ten den este vrati. Zial (vlastne nastastie) je tych dennikov spusta, takze prebehne tie hlavne, urobi si prehlad a vecer po praci ked ma cas sa mozno vrati precitat si nieco, co ho zaujalo, alebo co si hned otvoril do pozadia, aby si precital popri praci ked bude mat neskor cas. Dalsiu nevyhodu Pravda.sk vidim v pravom nesuvislom stlpci, kde je akysi koktail koktailov s roznymi grafickymi odskokmi, takze z 800 px sirky nakoniec zostalo na normalny rychly prehlad clankov nejakych 450 v spodnej casti v strede. Je to normalne?
  • 31. 8. 2004 23:35

    ret (neregistrovaný)
    :-))) tak to si ma pobavil s tym robenim v pravde. ja som mal zasa pocit, ze ty robis v sme. je mi to srdecne jedno ako to mate vy v sme urobene, to, co som chcel povedat a povedal bolo to, ze mi je jedno, ako je server urobeny a ze si tam najdem, co potrebujem. Nuz ked to ty nedokazes, ver mi, ze existuju ludia, ktori to zvladnu. Este okrem toho citam aj novinky, idnes, lidovky, slovensky trend, hnky- ceske a slovenske, mozno zo mna spravis aj redaktora tychto novin. Ak ty hladas, ako sa zda, nieco co si pozries rano a vratis sa k nemu vecer, tak to ma od spravodajskeho servera dost daleko. Mna nezaujima, co si pisu v denniku, ci uz v pravde alebo sme, mna zaujimaju nove spravy, ktore sa deju prave teraz.
  • 16. 6. 2004 13:11

    Ernest (neregistrovaný)
    U nás v ČR pracuje statisíce slováků a nikomu to tu nevadí, tak se nezblázni, ty nacionalisto, z toho, že jeden dva od nás pracují na Slovensku. Jsme totiž v UE a to jak ČR, tak i SR a migrace za prací je tu normální. Zvykej si.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).