Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Je Fair User Policy opravdu fér? od Janekx - Toto jsen napsal COL, to by me zajimalo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 5. 2004 8:36

    Janekx (neregistrovaný)
    Toto jsen napsal COL, to by me zajimalo jak se s tím poperou ;)

    Nepovažuji FUP za zkvalitnění služeb, zaplatím si se službou 10GB dat a může být jedno jestli je spotřebuji během pár dní nebo postupně, to mě přeci nemůže nikdo diktovat, či postihovat za čerpání předplaceného limitu. Nebo jsme se dostali tak daleko, že to bude vymáháno snížením rychlosti? Opravdu?
    To je jako by Vám poskytovatel služeb mobilní telefoní sítě řekl, že máte sice předplaceno 100min ale musite je čerpat rovnoměrně po celou dobu měsíce jinak se nedovolate, nebo se dovolate az budou linky volné. Naprostý nesmysl že?
  • 19. 5. 2004 9:50

    Petr Souček (neregistrovaný)
    No to je ale pořád dokola to samé.

    Komu to může být jedno?

    Linka je zaškrcena na 1/50 prodané kapacity Českým Telecomem, tím je naprosto jasně dáno, že na plnou rychlost může stahovat data současně jen každý padesátý zákazník.

    Toto omezení je dáno definicí služby, a poskytovatel s tím nic nenadělá.

    Pokud někteří uživatelé využívají podstatně více než onu jednu padesátinu kapacity, kterou mají zaplacenou jako součást služby, dělají to na úkor ostatních uživatelů. Pokud to těm ostatním nevadí, protože tu kapacitu nepotřebují, je vše OK. Ale jakmile začnou být omezováni i ti, jimž stačí málo, musí ISP zakročit.

    FUP je stanovena poskytovatelm internetového připojení, a snaží se dosáhnout toho, aby se uživatelé příliš neomezovali navzájem. Jak se jim to daří, to je jiná věc.

    Ještě k Vaší analogii. Každá síť je dimenzovaná na nějaké zatížení, pokud se pamatuji ze školy, tak telefonní ústředny se navrhovaly tak, aby ve špičce bylo uspokojeno 90% požadavků.

    Jenomže služba s agregací 1:50 pokryje často jen 10% požadavků současných zákazníků. Protože služba je definována jasně, znamená to, že zákazníci si koupili horší službu, než ve skutečnosti chtěli.

    A ještě jeden velký omyl. Těch 10 GB je jenom limit, na který ale vůbec nemusíte dosáhnout, a průměrný zákazník ani nemůže. Pokud vezmete nejlepší teoretický případ 30*24*60*60*(512k+128k)/50/8 = 4,15 GB na jednoho uživatele, to je naprostý fyzický limit dané služby, víc z ni prostě nejde vytáhnout. Pokud Vy přenesete 10 GB, je to na úkor ostatních zákazníků, kteří musí přenést o 5,85 GB méně. Tedy například k sobě muíte najít dva zákazníky, kteří se spokojí s 4,15 - (5,85/2) = 1,225 GB.

    To je prostě vlastnost ADSL služby definované Českým Telecomem, a fyzikální zákony, s tím ISP opravdu nemůže nic víc udělat než nějak motivovat zákazníky k férovosti.

    Jediný, kdo tuto neblahou situaci může změnit, je Český Telecom, ale proč by to dělal?
  • 19. 5. 2004 11:16

    Jakub Moc (neregistrovaný)
    Proc by to delal? No obavam se, ze jedine proto, ze by ho k tomu nekdo donutil (CTU apod.) Na to, ze v CTc nekdo dostane rozum, jsem davno prestal verit.

    Mam neodbytny pocit, ze hospodarske vysledky soucasny management vubec nezajimaji, ti se staraji pouze o tom, jak co nejvice vyzdimat do vlastni kapsy, jinak by totiz Telecom uz davno musel nabizet normalni sluzby, ktere by zakazniky pritahovaly, nikoliv odpuzovaly ke konkurenci a jinym technologiim pripojeni k Internetu. :-(((
  • 19. 5. 2004 12:35

    Patrik (neregistrovaný)
    Dotaz pro ty, kteří pořád dělí 512 kbps/50. Jak to, že při této nominální rychlosti mi po dvou měcích provozování ADSL rychlost ještě ANI JEDNOU neklesla pod 410 kbps?
  • 19. 5. 2004 12:47

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Máte štěstí na ostatní zákazníky ve Vaší agregační skupině.

    Nebo z nějakého důvodu není agregace zapnuta. Často se tvrdí, že Český Telecom agregaci nemá nastvenou podle obchodních podmínek, ale nikdo to nemůže ověřit. Pokud se pamatuji, tak letos v lednu COL zdůvodňoval náhlý výrazný pokles rychlosti právě tím, že teprve teď jim ČTc agregaci zapnul. Takže ji třeba ještě někdo nemá zapnutou stále.

    Další možností je, že daný ISP nemá v daném agregačním bodě 200 zákazníků, v tom případě se počítá agregace jinak, viz Carrier Broadband Plus/Extra RAO - Technická specifikace strana 11.

  • 19. 5. 2004 15:22

    J (neregistrovaný)
    "Ale jakmile začnou být omezováni i ti, jimž stačí málo, musí ISP zakročit."

    Ale nikoli, zasadni chyba. Koupil jste linku 1:50 = mate 1/50 rychlosti a pokud vam to cirou nahodou jede vic = mate kliku. ISP zakrocuje naprosto zbytecne. To ze davate sve pasmo ostatnim, protoze jej prave nevyuzivate je vase blbost (nic osobniho).
    Jen to stale spousta lidi (i diky klamave reklame) nechce pochopit.
  • 20. 5. 2004 13:10

    Mablung (neregistrovaný)
    Tohle je strašný nesmysl. Je tu absolutně odlišný systém zasílání paketů, takže i kdyby bylo připojeno všech 50 uživatelů najednou a jen brouzdali, nestahovali, rychlost bude o hodně vyšší než 512/50
  • 20. 5. 2004 14:11

    J (neregistrovaný)
    Heh ? Kdyz bude na lince viset tech 50 lidi, tak proste budou mit 1/50 rychlosti. Jaky odlisny system zasilani paketu ? Browseni po webu nestahuje data ? To je mi novinka.

    Jestli nechapete/nechete chapat, tak jeste jednou:

    Pripojeny uzivatel = v mem pripade uzivatel stahujici jakakoli data. Je jedno jestli web, ftp nebo cokoli jineho. Pokud mate zaple PC a zrovna si ctete stazenou stranku = nic nestahujete => logicky maji ostatni vase pasmo zrovna pro sebe.

    Kdyz si otevru 20tabu aby se mi nacetly stranky dopredu a ve stejny okamzik to udela i tech ostatnich 49 lidi, mam smulu a bude se mi to otevirat pomalu.

    Existuje urcita pravdepodobnost, ze tahle situace nikdy nenastane. Cim vic lidi se spolu o konektivitu deli, tim vetsi ta pravdepodobnost je (respektive je mene pravdepodobne, ze budou stahovat vsichni zaroven). Bezne nepoznate agregaci nekde kolem 1:7.

    Kdyz budu prodavat pripojeni, kde dopredu reknu, ze jediny mozny protokol je http, pak muzu mozna s klidem agregovat 1:100, protoze rozdil mezi 100kbit a xMbit uz stejne na webu nikdo nepozna.
  • 20. 5. 2004 20:46

    Tom (neregistrovaný)
    Kecy , prakticky se neagreguje 512/50, ale kapacita daneho bodu DSLAMU cca 2Mbit....a to ze nekdy vychazi nizka rychlost pripojeni je zpusobeni druhem agregace tvz "zahazovanim" paketu ...
  • 20. 5. 2004 21:22

    Petr Souček (neregistrovaný)
    To je naprostý nesmysl, kde jste na to přišel?

    Žádná kapacita DSLAMu 2 Mbit neexistuje, a agregace probíhá v agregačním bodě, které jsou tuším 4 v republice tak, že se prostě ořízne datový tok na prodanou kapaitu lomeno 50.

    Viz http://www.wholesale.cz/dokumenty/pdf/priloha_2_technicka_specifikace_26112003.pdf - je to tam hezky namalované a popsané.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).