Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jen je nechte, ať si platí od Michal Kubeček - Zkusím formulovat své obavy z negativních dopadů, které...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 8. 2001 9:20

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Zkusím formulovat své obavy z negativních dopadů, které by mělo zavedení mikroplateb za články na Lupě. Bojím se, že systém mikroplateb za jednotlivé články by v důsledku vedl k ochuzení média. Za prvé by to asi vedlo k omezení článků, které jdou proti většinovým názorům (třeba kdyby se autor pochvalně vyjadřoval o CZ.NIC :-)). Za druhé by to asi vedlo ještě většímu rozkolu mezi názvem+anotací a obsahem článku; už teď si čtenáři Lupy právem stěžují, že názvy a anotace mají občas s obsahem článku pramalou souvislost. A ještě více by se cítili poškozeni, pokud by zjistili, že pod vlivem anotace zaplatili za něco, co je vůbec nezajímá. Za třetí by to nejspíš vedlo k omezení článků na odborná témata. Takové články asi moc čtenářů nepřečte, nikdo se k nim v diskusích moc nevyjadřuje (jak registrovat domény nebo jak sestavit fotbalovou reprezentaci, to ví každý, s protokoly bezdrátových přenosů dat už je to slabší :-)) a kdyby se za ně mělo ještě platit...
  • 23. 8. 2001 14:22

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Vašim obavám velmi dobře rozumím, ale možná jste si nepřečetl ten článek dostatečně pozorně. Nikdo neříká, že by čtenáři měli platit za běžné informace. Na informace máte právo.

    Pokud se začne platit, bude se to týkat jen informací, které nyní na Internetu nedostanete, protože jsou pro vydavatele příliš drahé na to, aby vám je dali zdarma.

    Prostě, pokud si něco koupit nebudete chtít, tak si to nekoupíte, ale o to, co jste až dosud dostával zdarma, tak jako tak nepřijdete. Jen blázen by dal na tuitulní stranu serveru turniket. Dokonce když se podíváte na web Science (http://www.sciencemag.org/), zjistíte, že i bez předplatného se ke spoustě informací dostanete.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).