Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jimmy Song: Bitcoin je hlavně úložiště hodnoty. Ethereum nepřináší nic užitečného od Panzer - no a pak se pár měst spojí aby...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 10. 2018 12:23

    Panzer (neregistrovaný)

    no a pak se pár měst spojí aby ufinancovali nemocnici a armádu proti nepřátelskému starostovi ob dvě města dál. A taky univerzitu by to chtělo a nějak sesynchronizovat to vzdělávání obecne. A jejda, není to takovej státeček?

  • 11. 10. 2018 17:42

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Kazda podobna komodita musi mit producenty a konzumenty. Bitcoin v brzke dobe prejde k deflaci a o producenty de facto prijde. Inflaci nikdo nenastartuje, nebot neni jak. Pokud lidem penize nehniji, neutraceji. Pokud neutraceji, ekonomika na nich zalozena zpomaluje. Jako mena se to tedy nehodi, jako uloziste hodnoty take ne, protoze to predpoklada moznost budouci smeny za neco jineho, coz v deflacni fazi bude velmi obtizne. Hodi se to jen jako docasny prostredek na zakryti transakce v dozorovanem svete. Jiny prakticky vyznam to nema. Dluh v tom nevyrobite, musite pouzit techniky islamskeho bankovnictvi. Jak s necim takovym chcete ovladat spolecnost?

  • 11. 10. 2018 11:35

    mendrit (neregistrovaný)

    "drahe kovy tenhle problem vyresily uz pred staletimi...a vlastne lepe?"

    Tak pošli třeba 3kg zlata a dva kousky diamantů obchodnímu partnerovi poštou.

    Těch výhod je několik a každý si tak může vybrat co mu zrovna vyhovuje. Bitcoin není od toho, aby sis na ulici koupil noviny přes LN. Ale jako neregulovaná měna je nezávislá na finanční politice státu, která hojí vlastní dluhy na úkor střední a dělnické třídy.

    Sankce se uvalí na zboží, které při porušení se jen tak neztratí a dá se dohledat kdo sankce porušil.
    Banky mohou fungovat stále podobně, jen uživatel přijde o výhodu decentralizované měny.

  • 11. 10. 2018 13:22

    Martin P. (neregistrovaný)

    Jo vzhledem k tomu kolik % BTC je v rukou oligarchů a korporací mimo západní demokratický svět vyloženě to pomáhá střední a dělnické třídě. ROFL

  • 11. 10. 2018 13:14

    Erix (neregistrovaný)

    Otázka "jak by se mohlo realizovat kvantitativní uvolňování" mě trápí asi stejně, jako otázka "jak by se mohlo realizovat znárodňování či koncentráky". No naštěstí nemohlo a o to snad jde, ne?

    Navíc co si představujete pod "svět založený na bitcoinu"? Jestli tak, že by bitcoin měl zákonem a silou represivního aparátu zajištěn monopol (jako to maj současné fiat peníze), tak to jste vedle. Přeci nikdo nechce bitcoinu nějak zajišťovat monopolní postavení. Pokud vy a X dalších lidí nadále bude chtít používat dolar, korunu či euro, tak vám přeci nikdo nebude bránit. A pak si na těchto vašich měnách klidně dělejte kvantitativní uvolňování ještě třeba 100x větší oproti současnosti - pokud je QE dobré, tak 100x takové logicky bude 100x lepší :-)

  • 12. 10. 2018 21:27

    xf (neregistrovaný)

    No právě. Všichni už ten trik znají, tudíž se do nového stejného letadla shánějí těžko noví pasažéři.

    Kdepak, to by byla ztráta času, zakládat klon téhož. Nové letadlo může uspět jedině se zcela novým nápadem.

  • 11. 10. 2018 13:49

    Tom (neregistrovaný)

    tomu přece BTC nebrání, je to o tom, jak probíhá těžení, tenhle algoritmus se dá změnit a přes formu těžení se může provádět uvolňování nových coinů.

    Horší to je jak by probíhaly spory, vrácení ukradených prostředků, jak by se ošetřovaly podvody. Jeda uměle pozdržet potvrzení některých transakcní s vysokoým nominálem.

    Nedělal bych si iluze, pokud do BTC vběhnout státy, udělají si fork a upraví si to podle svých předpisů a představ, myslím, že kontrolovaný systém umí postavit i nad BTC :).

  • 11. 10. 2018 14:59

    Erix (neregistrovaný)

    Fork ci klon bitcoinu uz si udelala hromada lidi. Jen ty forky a klony skoro nikdo nepouziva a tem jejich autorum tak k nicemu moc nejsou. Klon si muzete udelat i vy, klidne hned - je to opensource.

  • 12. 10. 2018 21:22

    xf (neregistrovaný)

    V mírně deflačním prostředí jednoho sektoru není deflace problém, protože to jen znamená boj s odloženou poptávkou, kterou lze překonat zlepšováním produktu.
    Pokud je ale deflační celé prostředí, tak ti "se musí výrobci více snažit, inovovat apod" nepomůže, protože začne chybět jednak koupěschopná poptávka (již neplatí odložím nákup televize, počkám na "inovovanou" a zatím si koupím něco jiného), protože to odkládání se dotkne všech oborů, tudíž není odbyt, nejsou příjmy, nejsou výplaty.... Druhak chybí kapitál k investicím do inovací, které sám zmiňuješ. Tedy on kapitál je, ale velmi drahý... v prostředí kde je slabá koupěschopná poptávka... takže vlastně není. A drahý je proto, že úrok musí být = deflace + riziko, což by bylo nesrovnatelně horší, nežli bankami vytvářená inflace dneška.

    Tedy pokud je dnes inflace, tisk nekrytých peněz, kvantitativní uvolňování, říkejme tomu jakkoli, chřipka (čímž to nijak neobhajuji a nezlehčuji), tak bitcoin je dýmějový mor. Tak jak je navržen by přechod na bitcoin znamenal naprostý kolaps ekonomiky, se všemi důsledky.

    Naštěstí zda (doufejme) není a nebude žádná vláda, co by nařídila používání BC. On má BC více vad, kvůli kterým je jako platidlo jakéhokoli významnějšího rozsahu nepoužitelný, obrovská deflace je jen jedním z nich.
    Takže ze své podstaty BC navždy zůstane jen jednou z mnoha epizod a variant pyramid, penziho schémat, letadel a dalších názvů téhož. Ale do dějin se zapíše jako inovativní varianta - inovativní ne ve svém principu, ale v přesvědčování "pasažérů". Ale časem přijdou další nápady, a bude se mluvit o něčem jiném.

  • 18. 10. 2018 10:25

    zolo (neregistrovaný)

    A to je len jedno začiatok deflačnej špirály. V ekonomike orientovanej na export mimo deflačnej zóny sa firmy dostávajú do problémov, lebo ich výrobky na cieľovom trhu začnú byť vďaka stúpajucej cene práce drahé a poklesne po nich dopyt. Riešenie by bolo znížiť mzdy zamestnancov - pretože hodnota peňazí stúpa. Toto ale nijak jednoducho nejde, mzdy sú z rôznych dôvodov málo elastické a firmy teda začnú prepúšťať. Prepustení zamestnanci príjdu o zdroj prijímov, teda ďalšie firmy prídu o dopyt po svojích výrobkoch a budú musieť takisto prepustiť zamestnancov. A tak ďalej. Toto je prečo sa centrálne banky po celom svete boja deflácie ako čert kríža a všemožne s ňou bojujú.

  • 18. 10. 2018 15:07

    njn (neregistrovaný)

    no skoro nicim nekryte penize ktere si mohou natisknout "SKORO" kolik chteji to je sice swinstvo, ale reseni preci neni Absolutne bezcene uz vubec nicim nekryte digitalni nic! Jo klidne uznam digitalni menu, pokud bude kryta zlatem a drahymi kovy ;) Klidne si vydej Goldcoin, ale za kazdou vydanou digitalni minci mej v trezoru zlato odpovidajici hodnoty pri jejim vydani. jedine za takovu menu vymeni sve hmotne statky JU

  • 12. 10. 2018 8:15

    Puneš (neregistrovaný)

    Zamyslete se na tím, co nutilo zlatokopa sejít do města a utratit jeho vytěžené zlato. Vždyť mu přece nehnilo. Pak možná dojdete i k tomu, že inflace pro ekonomiku není potřeba.

    Pro ovládání společnosti je inflační ekonomika samozřejmě skvělý nástroj, jak vidíme dnes a denně. A to je přeci ten důvod proč lidé hledají alternativy. Plky, že to nejde mají většinou ti s malou představivostí nebo ti kteří na tom systému participují.

  • 12. 10. 2018 10:36

    fd (neregistrovaný)

    Zamyslete se nad tim, kdo ve skutecnosti na zlatych horeckach zbohatl. Zlatokopove to nebyli.

    A popremyslejte o tom, co si pujdete koupit, pokud jste si za vasi cihlicku zlata vcera mohl koupit motocykl, dnes jiz automobil a zitra mozna dum.

  • 12. 10. 2018 17:22

    JJ (neregistrovaný)

    I v deflačním prostředí člověk pochopitelně utrácí. Jen si víc vybírá za co, protože neplatí „cokoli je lepší, než peníze ve slamníku“. Následkem toho se musí výrobci více snažit, inovovat apod. Absence permanentního růstu ekonomiky taky není zase taková tragedie, za jakou ji různí Keynesovi pohrobci vydávají...

    Míněno obecně, proti bitcoinu a kryptoměnám obecně mám mnoho výhrad a z různých kryptoměnových Jasánků a jejich zářných zítřků jen legraci.

  • 23. 10. 2018 14:13

    Erix (neregistrovaný)

    Digitalne mena kryta zlatem tu jiz byla: e-gold
    A skoncil tak, ze na nej zautocili ozbrojenci FBI, vedeni firmy pozavirali a zlato zabavili (=ukradli).

    PRAVE PROTO byl vynalezen bitcoin tak, jak byl vynalezen. Aby se mu toto stat NEMOHLO. Zadna firma se sidlem a vedenim, zadne centralni servery, ZADNE SKLADY ZLATA.

    Stat se dobrovolne sveho monopolu na tisk/padelani penez nikdy nevzda. Je potreba ho obejit, znicit.

    A ano, mozna az diky bitcoinu stat zkolabuje (protoze si nebude moct tisknout penize a nikdo mu z anonymnich transakci nebude platit vypalne/dane), tak pak mozna bude mozne znovu zacit svobodne pouzivat to zlato. Drive bohuzel ne.

    _________________

    Nechapu, proc vam bitcoin prijde horsi, nez statni nekryte papirky. Bitcoinu je jasne dane mnozstvi, statnich papirku tisknou, kolik uznaji za vhodne (az to dojde do stadia Venezuela, tak si povime). Platnost statnich penez mohou kdykoli zrusit (menova reforma, od zitrka plati jine penize, nazdar). Mohou vam kdykoli obstavit ucet. Mohou vam kdykoli zamezit penize si vybrat (jako v Recku a na Kypru zcela nedavno). Mohou zavest kapitalove kontroly (zakaz penize posilat do zahranici). Pozastavit smenitelnost meny. Mohou cokoli. Z bitcoinem nemohou nic z toho. Jediny rozdil je ten, ze na ty statni uz jste zvykly a tak vam prijdou "normalni". Bitcoin je novy a tak bude chvili trvat, nez si na nej lidi (i vy) zvyknou. Ale nebojte, stat, jeho dluhy, dochazejici penize na penze, kvantitativni uvolnovani, nulove ci zaporne uroky, atd... stat vas velmi rychle presvedci, ze tiskne uplny shit. A co teprve az prijdou s timto:
    https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/blog_cnb/prispevky/barta_20181022.html

  • 23. 10. 2018 14:23

    Erix (neregistrovaný)

    Největší letadlo je státní penzijní průběžný systém.
    Už i ministr financí Pilný, guvernér ČNB Rusnok (o ekonomech nemluvě) přiznávají, že dnešní čtyřicátníci z něj NIC nedostanou.
    Ale účastnit se ho POVINNĚ MUSÍ. Takové letadlo tady ještě nebylo!

    A dalším letadlem je státní dluh. Stále rostoucí (i v podmínkách rekordní konjunktury).
    Řecko již na jeho limit narazilo (ale je moc malé, aby systém ohrozilo).
    Co nevidět ale narazí Itálie a na její záchranu již nebude mít nikdo.
    Pak už řetězovitě Španělsko, Francie, .... no a čím "kryta" česká koruna? No dluhopisy (nesplatitelnými) těchto států. Takže good luck.

    A opět to je letadlo stejné, jako ten penzijní systém. I ty dluhopisy by teoreticky měly splácet příští generace - jenže v příští generaci bude 50% penzistů a 40% státních zaměstnanců, (věčných) studentů, dávkařů, grantařů, dotačníků, sociálně-gendero-ekologických aktivistů a "neziskovkářů" (financovaných státem). Kdo to asi bude splácet?

    Kdo bude splácet dluh Japonska, které má zadlužení zdaleka největší na světě, dětí se tam rodí ještě daleko méně, než u nás, je plné třicetiletých panen a paniců, již nyní se tam prodává daleko více inkontinenčních plen pro přestárlé, než plenek pro kojence. A během několika desetiletí díky nízké porodnosti populace klesne o TŘETINU (kam se hrabe holokaust) a těm zbývajícím dvěma třetinám bude mezi 60 a 100 let. Co asi neodvratný kolaps Japonska udělá s jenem a následně s důvěrou ve všechny státní papírky?

  • 11. 10. 2018 11:04

    zabza (neregistrovaný)

    "kvantitativni uvolnovani, jak by se zavadely obchodni a financni sankce v mezinarodnim meritku, jak by se udrzovala umela inflace, jak by mohly banky emitovat penize skrze pujcky"

    No to je prave na Bitcoinu to nejlepsi, tohle prave nikdo delat nemuze.
    At si kazdy obchoduje s kym sam chce. Uz zadne okradani lidi skrze tisteni penez.

  • 12. 10. 2018 12:27

    Erix (neregistrovaný)

    Jako ze budete rok o hladu, protoze za rok si misto 30ti bochniku koupite kilo lanyzu?

    Nebo ze budete 15 let chodit pesky, nekoupite si za tu dobu 3x Octavii, jen proto, abyste si za tech 15 let koupil Ferari? Nebo muzete dokonce chodit pesky 50 let a v 80ti si koupit raketoplan - super ze? Urcite to hodne lidi udela.

    Nebo proc byste si dnes sel koupit 55'' LCD televizi za 30tis, kdyz za rok bude 65'' za 20tis?
    A sakra - vzdyt oni to lidi delaj. Kupujou si LCD televize uz 15 let, prestoze jsou rok od roku lepsi, vetsi a LEVNEJSI. Jak je to mozne? Jak to, ze lidi neodkladaji (ale naopak periody vymen zkracuji) a jak to, ze vyrobci nebankrotuji?

    To je pro keynesiany a socialisty opravdu velka zahada.
    Ale ono si staci precist neco o casovych preferencich (vetsina lidi preferuje uspokojeni svych potreb drive, nez pozdeji, radeji letos do Chorvatska, nez za 5 let na Bali) - je to videt dnes a denne, ale jen pro ty, kteri to jsou nezaslepene ochotni videt.

    http://journal.fsv.cuni.cz/storage/683_539_549.pdf

  • 18. 10. 2018 14:58

    Erix (neregistrovaný)

    Centralni banky maji monopol na tisk (=padelani) penez.
    Je logicke, ze kdyz ho maji, chteji ho pouzivat. Ja bych take tiskl jak o zavod, mit tu monopolni tiskarnu.
    A urcite by mi pak zbylo dost penez na granty pro ekonomicke "vedce", ktery mi ten muj system "ospravedlni".
    Centralni banky navic v zadech maji stat - nejvetsiho dluznika ze vsech. Pro nej samozrejme inflace je pozehnanim a deflace zlym snem.

    Nicmene zadny zastance bitcoinu neprosazuje zakaz papirovych penez. Klidne si je preci dal mejte a "bojujte si s inflaci" zbesilym tiskem. Jen vam upiram pravo ostatni meny potlacovat a zakazovat. Lide maji pravo si vybrat. A jen lide (uzivatele penez) maji pravo posoudit, ktera mena jim vyhovuje vice.

    Zkuste si take neco precist:
    http://www.hayek.sk/wp-content/uploads/2012/12/rothbard_penize.pdf

  • 16. 10. 2018 13:40

    Erix (neregistrovaný)

    1) To jsou keynesianske bludy
    2) Cemu rikate "prechod na bitcoin"? Vy furt zijete ve svete definovanem statnimi monopoly a donucovanim. Ale preci nikdo nikdy nehodla nikoho nutit pouzivat POUZE bitcoin (na rozdil od statu, ktery svou fiat menu monopolne prosazuje). I pokud se bitcoin pristich 10 let bude rozvijet takovym tempem, jakym se rozvijel doposud, stale to neznamena, ze vam jakykoli zastance mude chtit a bude moct zakazovat koruny, euro, venezuelsky bolivar, zimbabwsky dolar, zlato, stribro, cokoli. A pokud se pres to vsechno preci jen bude zvysovat dominance bitcoinu, tak preci logicky jen proto, ze lidem z nejakych duvodu vyhovuje. Nikdo nema moc ani touhu ho tlacit silou represivniho aparatu, tak jako to dela stat s korunou.

    https://svobodny-svet.cz/6995/alois-rasin-a-teorie-deflacni-politiky.html

    Preci koupi televize dnes NIKDO neodklada. Perioda vymeny TV se spise zkracuje, ne?
    Navic: lidske potreby josu NEKONECNE. Pokud za to, za co utracim dnes celou svou vyplatu, zitra utratim jen 95% vyplaty, tak si za tech usetrenych 5% mohu koupit neco jineho a take to udelam.
    Lide preci "chteji vsechno hned". Nechteji si 20 let sporit na Ferrari. Chteji Octavii ted hned. A za 4 roky novou. I kdyby videli, ze Ferrari klesa v cene 4% rocne, stejne se nevzdaji kazde 4 roky nove Octavie jen proto, ze si za 20 let pak muzou koupit Ferrari. Stejne tak nikdo se dnes nevzda dovolene v Chorvatsku s vidinou, ze za 15 let si za stejne penize bude treba moct koupit dovolenou na Seyschelech. Rika se tomu casove preference.

    Lidi myslim chapou, ze na tomto svete jsou po omezenou dobu a ze penize si nevezmou do hrobu. Kazdy za zivot plusminus utrati tolik, kolik vydelal.

    http://journal.fsv.cuni.cz/storage/683_539_549.pdf

    A je tu jeste jeden aspekt. Aspekt svobody. Vy mate z bitcoinu nocni muru, ja se na nej tesim. Mame pravo jeden druhemu ale neco nakazovat ci zakazovat? Ja myslim, ze NE. Pokud tedy budete na BTC pouze mit negativni nazor a nebudete mit zadnou ambici ho pretavit do nejakeho zakazu/nakazu (znasilneni lidi s opacnym nazorem), pak jsem s tim OK.

  • 11. 10. 2018 22:20

    fd (neregistrovaný)

    Pokud ta armada bude stejne bojeschopna jako ta nase, tak se ten nepratelsky starosta asi nema moc ceho obavat.

  • 11. 10. 2018 16:08

    Erix (neregistrovaný)

    Jo? A kolik to je?

    Ale i kdyby - furt to je lepší, než současné měny, kde si je vládnoucí oligarchové mohou tisknout. A ještě vám pak sebrat polovinu vašeho příjmu v této měně.

    Jestli někdo má hodně bitcoinů, tak asi proto, že si je buď koupil, nebo byl prozíravý (na rozdíl od vás), pochopil význam té technologie a koupil je včas (stejně jako kdyby koupil akcie google někdy v jeho začátcích). Chápu, že vás to irituje, ale holt máte smůlu.

  • 11. 10. 2018 10:45

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Zajimalo by me, jak by pan Song videl svet, zalozeny na bitcoinu. Nevedlo by to spis ke zhrouceni moderniho spolecenskeho systemu? Jak by se mohlo realizovat kvantitativni uvolnovani, jak by se zavadely obchodni a financni sankce v mezinarodnim meritku, jak by se udrzovala umela inflace, jak by mohly banky emitovat penize skrze pujcky, atp.? Kuprikladu zlaty standard by mel nejspise podobne problemy, ale prevody abnormalne velkych hodnot by nebyly tak snadne a nekontrolovatelne jako u bitcoinu. Zlato navic nezavisi na fungujici elektrine, vypocetnich cipech a globalni pocitacove siti. Tak proc vynalezat bitcoin jako uloziste hodnoty, kdyz drahe kovy tenhle problem vyresily uz pred staletimi...a vlastne lepe?

  • 11. 10. 2018 11:18

    roberto (neregistrovaný)

    kvantitavine uvolnovanie by nebolo - nie je potrebne a deje sa len kvoli tomu ze niektore (vacsina) statov nevedia hospodarit rozumne, takto by boli donuteny sa nezadlzovat. Sankce by neboli ale kazdopadne BTC standard povedie k zaniku statov ostatne netreba ich mestska a lokalna sprava s miestnou policiou uplne staci na zabezpecenie bezpecia.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).