Hlavní navigace

JOJ Family bude částečně kopií hlavní JOJky, některé původní seriály odvysílá v češtině

26. 8. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Skupina JOJ odhalila koncept své nově připravované stanice pro český trh, kterou chce bojovat proti nelegálnímu šíření svých kanálů JOJ, Plus a Wau na českém území.

Jak jsme čtenáře včera informovali, skupina JOJ připravuje pro český trh novou volně šířenou stanici. Licencí disponuje česká firma Magical Roof a jedná se o plnoformátový televizní program (což znamená zpravodajství, dokumenty, filmy, seriály, publicistiku atp.) s časovým rozsahem vysílání 24 hodin denně.

K TÉMATU: JOJ Cinema nebude posledním kanálem JOJky, skupina připravuje další. I pro Česko

Jako hlavní jazyk je v licenci uvedena slovenština, což ale nevylučuje český jazyk, případně vysílání v originále s titulky, což potvrdil i Petr Kozák z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V licenci prý podle Kozáka není uvedeno, že by mělo jít o souběžné vysílání. To je ovšem běžná praxe většiny provozovatelů, dodává Kozák. Licence je udělena na dvanáct let pro šíření prostřednictvím zemského digitálního vysílání, kabelových systémů a družice.

PSALI JSME: JOJ slibuje spustit nový kanál v českém zemském vysílání 

Skupina JOJ v tiskové zprávě uvádí, že v souvislosti se spuštěním nové stanice vyjednává s operátory o vypnutí hlavní JOJ v České republice.

Distribuci zařídí Axocom

Distribuci stanice bude zajišťovat společnost Axocom Eriky Luzsiczy. Serveru DigiZone tuto skutečnost potvrdila Zdeňka Jirků z této společnosti. Ta má již se skupinou JOJ zkušenosti v oblasti zastoupení její stanice JOJ Cinema.

Jak jsme vás již informovali, stanice JOJ Family bude dostupná bezplatně 95,5 % populace, bude šířena v multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting, i když technická podpora tohoto multiplexu prozatím nezveřejnila o šíření stanice žádné informace.

Kromě pozemního vysílání bude stanice dostupná i u kabelových, satelitních a IPTV operátorů. Axocom dokonce uvádí, že by stanice měla být u operátorů dostupná v základních nabídkách. Společnost Axocom serveru DigiZone sdělila také výčet již konkrétních operátorů: zákazníci UPC se dočkají HD verze, kanál se objeví i u satelitní TV Skylink, O2, Nej TV, Smart Comp, Telly CE. Jednání s dalšími operátory budou pokračovat.

Jsme rádi, že po úspěších s JOJ Cinema, se kterou se za pouhý rok od spuštění vysílání podařilo dosáhnout většinové penetrace kanálu v nabídkách operátorů jak v ČR, tak v SR, máme možnost navázat na naši úspěšnou spolupráci s JOJ Group a můžeme tak nabízet operátorům program exkluzivně vytvořený pro české domácnosti, uvedla jednatelka společnosti Axocom Erika Luzsicza.

Stanici bude v oblasti reklamy zastupovat společnost Atmedia, stejně jako od začátku srpna zastupuje placenou filmovou stanici JOJ Cinema. Ředitelka agentury Michaela Vasilová potvrdila, že se na této stanici využije zákonných dvanácti minut do hodiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na JOJ Cinema se od srpna zvětší objem reklamy čtyřnásobně

Slogan televize zní „televize, která má talent“. A nová, v pořadí již šestá série pořadu Československo má talent je také hlavním tahákem pro české diváky na podzimní sezónu, protože TV Prima se letos rozhodla pořad nevysílat. Tuto skutečnost serveru DigiZone před časem potvrdil Filip Budák z FTV Prima a dodal, že o jiné talentové soutěži zatím neuvažují. Již v loňském roce Prima s JOJ na výrobě nespolupracovala, vysílala pořad jen jako převzatý.

V nové sérii Československo má talent se v porotě představí stejné obsazení jako v předchozí sezóně. V porotě usednou Jaro Slávik, Lucie Bílá, kteří zatím nechyběli v žádné sérii, a doplní je Jakub Prachař, původní moderátor pořadu, a od minulého ročníku slovenská herečka Diana Mórová. Moderovat budou Milan „Junior“ Zimnýkoval a Marcel Forgáč. Někteří, hlavně čeští diváci tuto moderátorskou dvojici v souvislosti s talentem loni kritizovali. Na dotaz serveru DigiZone, proč se skupina JOJ rozhodla opět pro tuto moderátorskou dvojici, mluvčí skupiny Lucia Kulihová uvedla, že „moderátorská dvojice Junior a Marcel je jednou z nejžádanějších na slovenském trhu a ze strany diváků máme jen pozitivní ohlasy“. Jakub Prachař letošní ročník komentuje takto: V porotě bylo letos o polovinu méně šílenců než loni, ale i to stačilo. Patrovič si letos vyzkoušel práci v porotě, tak za rok bude asi zřejmě pořad režírovat.

Realita česko-slovenského trhu

Zajímavostí je, že původní formáty dostaly české názvy a některé z nich se dokonce dočkají z nepochopitelného důvodu českého dabingu. Slovenská Markíza i česká Nova ve svých mezinárodních verzích (Markíza International a Nova International) nechaly názvy v původním jazyce a nevyhazovaly finanční prostředky za dabing. České verze se tak dočkají seriály jako Naši či Dr. Ema se Soňou Norisovou v hlavní roli. V českém jazyce by měl být odvysílán i seriál Dr. Dokonalý, který začíná vysílat od 1. září hlavní kanál Primy. Dá se předpokládat, že dabing nechávala vyrábět právě Prima, anebo na společné náklady s JOJkou.

Čeští diváci již mohli oficiálně vidět první sérii tohoto seriálu pod názvem Dr. Ludsky, na přelomu roku ji opět odvysílala FTV Prima, tentokrát na svém nejnovějším kanále Prima May. Server DigiZone se zeptal na podrobnosti k dabingu slovenských seriálů, například jestli se někteří slovenští herci budou mluvit sami či ve kterém studiu se bude dabing vyrábět, odpověď jsme dosud nedostali. Český dabing vyrábí pro skupinu JOJ pro účely JOJ Cinema Brněnská soukromá televize.

Ve slovenštině chce JOJ Family nabídnout seriály, ve kterých si zahráli čeští herci či známí slovenští herci, jako například Zoo (uvidíme Tomáše Hanáka, Jána Koleníka či Táňu Pauhofovou) nebo Kdyby bylo kdyby, který čeští diváci mohou znát pod názvem Nikdy neříkej nikdy z vysílání TV Barrandov, v jedné z rolí se divákům představí herečka Aňa Geislerová.

Pro stanici se natáčí i speciální pořad Soudní síň v češtině a s českými účinkujícími, podobný pořad přináší divákům TV Barrandov pod názvem Soudkyně Barbara. Ten se natáčel na Slovensku v prostorách JOJ. Na dotaz serveru DigiZone, jestli jde o totožnou licenci, skupina JOJ zatím neodpověděla.

Stanice nabídne také nejnovější soutěžně-zábavný pořad Uhodni můj věk či původní sitcomy z produkce JOJ Hoď svištěm (Hoď svišťom), Svět podle Evelyn (Svet podľa Evelyn) či Dvojčata (Dvojičky). Tyto formáty se ale na serveru ČSFD.cz nesetkaly s příliš pozitivním hodnocením. Na stanici se mají objevit i úplné novinky skupiny JOJ letošního podzimu, například Za sklem (Za sklom), Pravá tvář (Pravá tvár) nebo Hotel.

Start 4. nebo 5. září?

Skupina JOJ v tiskové zprávě uvádí, že „obsah vysílací struktury bude ve velké míře shodný se slovenskou televizí JOJ, včetně zpravodajských pořadů ve večerním prime time, konkrétně Krimi a Noviny“ – dá se předpokládat ve velké míře souběžné vysílání, podobně jako u Novy a Markízy International u pořadů s vypořádanými právy.

BRAND24

Některá média uvádějí, že by se na stanici měly objevit i akviziční pořady, v tiskové zprávě se o tom ale nehovoří a na dotaz serveru DigiZone slovenská skupina JOJ dosud nereagovala.

V tiskové zprávě skupina JOJ uvádí, že nová stanice odstartuje v září, nepíše se ovšem konkrétní datum. Podle serveru MediaBoom (ten je napojen na slovenskou skupinu JOJ) by se tak mělo stát 5. září, bylo by ale logičtější odstartovat vysílání v neděli 4. září a přinést tak souběžně českým i slovenským divákům novou sérii „talentu“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě zajímá o film a televizní vysílání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).