Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Karel Krčmář: Sigfox nemá velkou budoucnost, trh ovládnou operátoři od anonym - Otázku co do které IoT sítě připojit řešíme...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2019 12:17

    bez přezdívky

    Otázku co do které IoT sítě připojit řešíme a jsou věci, které prostě nikdo jiný než Sigfox dnes neumí a možná ani do budoucna umět nebude. Podívejme se třeba na jednoduchý miniaturní lokátor, který je snadno použitelný pro logistiku například drahých věcí. V Sigfoxu nám funguje prakticky po celé Evropě, je velký jako balíček žvýkaček a baterka v něm vydrží několik let. NB-IoT nejen, že nemá možnost lokalizace, ale ani nemá roaming. I se spotřebou a velikostí je reálně horší. Příkladů je více, tento je ale nejmarkantnější. Petr Dudáček 1.REX SERVICES

  • 15. 5. 2019 13:49

    bez přezdívky

    Technologie NB-IoT je udělaná tak, že toho umí MNOHEM více než řešení v pásmu 868 a reálná spotřeba je. vždy pouze o tom jak vyladíte firmware. U NB-IoT může být klidně nižší než Sigfox.
    Add GPS: Lokalizace mezi 4000 základnami (Vodafone, ČR) nebo 300 (SimpleCell, ČR) bude taky asi o dost přesnější u NB-IoT než u Sigfox... nemyslíte?
    Navíc, dnes dostupné moduly pro technologii NB-IoT (Quectel, muRata, Simcom) jsou podobně velké jako pro Sigfox, a dobře vymyšlená zařízení také, tady žádnou výhodu Sigfox nevidím.
    Ano - Roaming je u Sigfox dnes plně funkční, ale kdo bude investovat do řešení na Sigfoix, které je teď dobré ale za 2-3 roky bude "over" (roaming, který u mobilních operarátorů běžně funguje na 3G a 4G bude u NB-IoT stejně samozřejmý).
    A pokryti v Evrope? Myslite treba Polsko nebo i Rakousko nebo Nemecko?

  • 15. 5. 2019 16:36

    bez přezdívky

    Mrkněte na nRF91 - NB IoT / CAT-M + GPS SIP s rozměrem 10 × 16 x 1.2 mm a zabezpečením, kterému se jiné komunikační stacky a HW provedení čipů s LTE rádiem jen tak nevyrovná.

    https://www.nordicsemi.com/Products/Low-power-cellular-IoT

    15. 5. 2019, 16:40 editováno autorem komentáře

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).