Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kde se pozemně vysílá v MPEG-4 a s jakými výsledky od Honza - Vážený alko, nepodléhej manipulacím TV Nova. Mezi lidmi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 5. 2007 22:10

    Honza (neregistrovaný)
    Vážený alko, nepodléhej manipulacím TV Nova. Mezi lidmi je dnes několik STOVEK tisíc přijímačů (např. odhad ČT mluví o 250 000ks). A přechod na MPEG4 (nebo jiný modernější kodek) se dá udělat i mnohem citlivěji - zavést tento nový kodek nejprve s novou službou, např. FTA HDTV v MPEG 4, pro kterou si lidé rádi pořídí nový přijímač. V době kdy bude penetrace dostatečná, bude možné přejít na modernější kódování. To ale u média jako je TV potřebuje hodně času. Jinak je to zahrávání s důvěrou lidí a bezohlednost k životnímu prostředí (vynucené zkrácení morální životnosti = mraky elektroodpadu).
  • 6. 5. 2007 10:33

    prudic (neregistrovaný)
    Marde, Marde - jste tu zrejme kratce, nebo Vam nedochazi podstatne - samozrejme, ze az bude prostor pto to, aby si mohl KAZDY vysilat JAK chce, tak proti tomu nebudeme zde nic namitat.
    Realita je vsak takova, ze VSICHNI zajemci o vysilani se do planovanych Muxu zatim nedostali. Proto JE NUTNA regulace. A tou regulaci je i omezeni na vysilani pouze SDTV, protoze HDTV zabira trochu vic prostoru a nebylo by za stavajicich podminek misto pro VSECHNY.
    Lide si mohou domu kupovat technologii HDTV jak chteji, v tom nikdo nikoho neomezuje. Zdroju maji furu - od HD-DVD pres BD az po satelitni vysilani v HDTV.
    Zajem nicmene o HDTV je zatim mizivy a neni se cemu divit. Kdybyste chodil po vesnicich (2/3 movitejsich obyvatel CR), tak zjistite na co ti lide cumi - duchy, uniky, proste hruuuuza. Tito lide budou radi, pokud k nim dorazi technologie, ktera po nejakych 30-ti letech konecne dokaze vyuzit moznosti PALu (stejne kvuli ztratove kompressi a poctu programu v Muxu toho nedosahne).
    Tady totiz nejde o socky, ale o zdravy rozum. K cemu si kupovat Octavii, kdyz za polovinu penez muzu mit "bezny vuz", ktery po meste jede uplne stejne 50 jako ta Octavie. Nehlede na to, ze bude mit nizsi spotrebu a ja proto nebudu muset v praci travit zbytecne mladi, abych ji uzivil. Stejne to je i u televize - pokud koukam na zpravy, vecernicek a obcas na nejaky porad, tak mi je HDTV nanic a nebudu si ji kupovat jenom pro to, abych se mohl pred prateli chvastat, ze na ni mam.
  • 3. 5. 2007 11:24

    Radek Donát (neregistrovaný)
    A proc je muset kupovat nebo menit (to je jedno) uz ted, kdyz STB stoji 10 tisic, a ne az za 5 let, kdy budou stat 10krat mene a vydelame (mozna, pokud sockomunisti nevyhrajou pristi volby) 2krat vice nez dneska?
  • 3. 5. 2007 11:38

    Radon (neregistrovaný)
    samozřejmě, že ty termíny jsem si cucal z prstu. Na jednu stranu tady bude silná dvojka všechno zdržovat, TV nebudou mít peníze a technika se bude muset nejdříve zaplatit. Na druhou stranu když vidím, jak se dobře prodávají placaté TV a ve videopůjčovnách se objevují první BD tituly, západní Evropa už mluví jen o HD a vzpomenu si na vývoj cen DVD přehrávačů, které dnes v pohodě zvládají výpočtově náročnější DivX ... tak proč by už za 4 roky nebyla saturace HD TV přijímači tak velká, že poptávka po HD příjmu bude pro TV stanice nejdříve konkurenční výhodou, zakrátko nezbytností a příplatek za MPEG-4 se v ceně STB boxů (nebo spíše HDD rekordérů s terabajtovými disky) stane zanedbatelným.
    Jenže nejdříve je nutné zlomit analog.
  • 3. 5. 2007 12:53

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Mluvite o komunite lidi alespon stredne majetnych. Uvedomte si ale prosim, ze dobra tretina, tedy 3 miliony obyvatel CR nemaji nejen BD, ale ani DVD prehravac a mnozi z nich nemaji ani VHS video. Televizi ma ale prakticky kazdy. Proto je cena za nejlevnejsi set-top-box pro sledovani volne dostupnych stanic naprosto klicovym parametrem digitalizace a vse ostatni jsou jen akademicke debaty odvadejici pozornost medii od skutecne dulezitych veci, ktere je treba resit.
  • 3. 5. 2007 14:03

    Radek Donát (neregistrovaný)
    :-) Je zrejme, ze system hodnot je v ruznych zakoutich spolecnosti ruzny, chtel jsem tim jen naznacit, ze po odpojeni analogu bude mnohem vetsi humbuk, bude-li nejlevnejsi STB nikoli za 600 Kc (a tou uz mozna MPEG-2 bude) ale za 6 tisic Kc. Aneb, lepsi prijit o 200 lahvacu nez o 2000 lahvacu ;-).
  • 6. 5. 2007 9:25

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Pokud nějaká socka nebude mít na MPEG4, tak ať čte noviny, nebo kouká na MPEG2.

    Vy jste teda fakt srandista. Tak tuhle vetu poslete vsem politikum a pozadejte je, aby ji oznamili verejnosti :-)). Na kom si clovece myslite, ze tohle rozhodnuti zalezi?
  • 6. 5. 2007 9:33

    Radek Donát (neregistrovaný)
    A proc Vy chcete nutit lidi kupovat uz dnes pristroj, ktery je uzkoprofilovou novinkou v minimalnim sortimentu a bude za 5 let stat pravdepodobne petinu dnesni ceny? Ostatne, ja nejsem pro prechod volneho vysilani v SDTV do MPEG-4 v zasade vubec. Takze ja nikoho nenutim. Jsem pro volne sirene pozemni SD vysilani v MPEG-2 navzdy. Nevim proc by byl prechod na MPEG-4 nutny. Nedavejte mi prosim do ust to co jsem nikdy nerekl. Pokud neumite cist delsi prispevky, svuj nazor napisu do jedne srozumitelne vety: Chci MPEG-4 AVC do budoucna pouze pro placene vysilani nebo HDTV, volne dostupne vysilani SDTV ponechat na dlouho (treba 20 let) v MPEG-2.
  • 14. 6. 2007 23:16

    Mard (neregistrovaný)
    Rozumný názor! Plně souhlasím že není dost prostoru. Současná situace je taková, že komerční televize mají licenci ještě na N roků a teď se s nima kšeftuje, za co to jsou ochotní vyměnit. Je jasné, že může dojít k tomu, že se bude licitovat až do konce doby platnosti jejich licencí. Možná se najde kompromis a budou ochotny licenci za jeden kanál vyměnit za licenci třeba na kanály dva. Tím spíše je ale pak lepší vynucovat novější technologii MPEG4, protože naroste počet kanálů k dispozici. Určitě, kdyby si mohl běžný zákazník vybrat zda mít 8 programů s MPEG2 nebo 12 s MPEG4 za jednorázový příplatek při pořízení STB, tak si většina zvolí MPEG4. Souhlasím s tím, že někomu i dnes může stačit černobílá televize, vždyť jí u vietnamců nebo použitou v bazaru koupí za 400 Kč. Jinak pokud budu moci přijímat vysílání v HD, tak toho rád využiji, pokud obsah bude odpovídat. Je jasné že pouštět staré filmy na HD rozlišení je k ničemu. Ale stejně dnes probíhá záznam do archívů televizí v takové kvalitě že HD není problémem. Problém ale bude, když se všichni vybaví STB s MPEG2 a pak se bude přecházet na MPEG4 (a ten přechod je téměř jistý) tak v poměrně krátké době bude jeho investice do starého STB úplně k ničemu a bude jej muset vyhodit. Kdežto dnes může starou televizi nebo VHS ještě využít (třeba s předřazeným STB).
  • 15. 6. 2007 8:45

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Proc by se prechazelo na MPEG-4? MPEG-2 funguje docela dobre vsude na svete. Neni jediny rozumny duvod.
  • 3. 5. 2007 9:36

    Radon (neregistrovaný)
    hele, už nežijem v ČSSR, ale ve spotřebním světě. Dnes si často zaplatíš za službu (1 měsíc sledování UPC = 700Kč) skoro tolik, kolik dáš za tak složitý výrobek, jako je STB (1.500Kč). Lidé vyhazují funkční mobily, protože chtějí nové s větším displejem a zahazují analogové a pak i digitální satelitní STB, protože nové mají nové fce jako HDD záznam.
    A proto je lepší:
    - začít levně celostátně v SD
    - časem na dalších multiplexech HD MPEG4 (za 4 roky?)
    - časem zrušit SD a přejít komplet na HD MPEG4 (za 8 let?)
    Průběžně se stejně budou obměňovat TV, pořizovat nové HDD rekordéry atd. ...
  • 11. 5. 2007 8:59

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Jen odbocka. Uplne nejlepsi jsou zakaznici, kteri si stezuji na nekvalitu digitalniho obrazu na jejich plazmove televizi a pozaduji kvalitnejsi STB nebo srdnate bojuji HDTV. Kdyz se nakonec ukaze, ze ten jejich skvost ma jen 480 radku (kouknete-li do letaku ruznych hypermarketu, urcite tam nejake takove najdete), docela se bavim :o).
  • 3. 5. 2007 9:01

    alko (neregistrovaný)
    Melo by se rovnou vysilat v mpeg4. Jestli ted nekteri lidi brblaj, ze by meli vymenit svoje STB s mpeg2 za novejsi, tak si predstavte az za nejaky tri ctyri roky bude prechod na digital ukoncen a zacne se prechazet na mpeg4. To uz nebude jen nekolik desitek tisic mpeg2 stb mezi lidma ale par milionu a primejte je potom k vymene. Samozrejme si taky dokazu predstavit, ze nova bude chtit opet zvetsit pocet kanalu, protoze se zvetsi pocet volnych mist, tak jako je to ted pri prechodu z analogu na digital.
  • 3. 5. 2007 10:43

    prudic (neregistrovaný)
    holt v roce 2017-18 az N+P+regiony opusti analog a tim se uvolni kmitocty, tak bude mozno vypsat vyberove rizeni pro HDTV vysilani. Nu a to bude potom na divacich, zda budou kupovat STBoxy s -4, nebo budou mit rozum a na ty recyklovane sragory budou dale cucet v beznem PALu.
  • 3. 5. 2007 12:43

    vedro (neregistrovaný)
    Jak by sis to představoval? Teď přejít na MPEG4 a vysílaní by si sledoval na čem? Řeknu to obráceně. Taky si můžu koupit DAB rádio ale jaksi na něm nebude toho moc k poslouchání = není obsah. V MPEG4 (TV) by zase obsah byl ale nebylo jej na čem přijímat.
    Žijeme v tržní ekonomice. Čeho je málo (MPEG4 příjímačů) to je zákonitě dražší.
  • 3. 5. 2007 13:22

    papouch (neregistrovaný)
    jenze s temi nemajetnymi musite mluvit jejich jazykem

    1 STB = 200 akcnich lahvacu z Lidlu

    jak dlouho beznemu pucmidratu takova zasoba pivist vydrzi nechavam na uvaze P.T. ctenaru...
  • 3. 5. 2007 23:07

    Vlado (neregistrovaný)
    Uplny suhlas! Ludia si musia na digital zvykat. A tazko si zvyknu, ked sa budu musiet nahanat v obchodoch po (drahych) MPEG-4 kompatib. stb, ktore tam ani dnes nie su. MPEG-4 moze zaviest do slovenskej (a potazme aj ceskej) digitalizacie este vacsi chaos a neistotu ako je tam dnes. Inac, vyznam toho MPEG-4 za sucasnej situacie mi celkom uchadza. Na Slovensku mame dnes 4 celoplosne stanice, ktore bude treba preklopit na digital. Z nich ziadna nevysiela vo formate 24h-filmy alebo sport. Tak neviem na keru... Blaskovu by nam dnes ten MPEG-4 vlastne bol. Ci teda mame vyuzivat jeho vyhodu, ze do 1 MUXu narveme dvojnasobny pocet stanic (akych?) alebo tam dame len 2 stanice vysielajuce v HDTV (potrhle reality show, celebrity smotanky a thrilling news). Skutocne "vyhody"...
    Co sa tyka Novy, suhlasim s nazormi, ze z jej strany sa jedna o velmi dobry pokrytecky tah, ktoreho cielom je zaviest do digitalizacie este vacsi chaos. A teda vyuzit moznost vysielat v analogu max. mozny cas... Predpokladam podobny pristup aj u slovenskych klonov Novy. Na jednej strane budu vydierat stat, ze nesuhlasia s vypnutim analogu pokial nebude dostatok (min. rovnaky pocet) ludi prijimat digital, a na druhej strane budu tlacit do eteru MPEG-4, pretoze nan u nas neexistuju v obchodoch prijimace, a ked tam uz budu, urcite za vyssiu cenu ako su dnes MPEG-2 kompat. Velmi priehladne taktizovanie... som zvedavy ci im nan skoci aj TU SR...
  • 5. 5. 2007 22:58

    Mard (neregistrovaný)
    A proč nepovolit aby každý vysílal jak chce? Já určitě raději budu přijímat HDTV než SDTV a pokud nějaká socka nebude mít na MPEG4, tak ať čte noviny, nebo kouká na MPEG2. Přece není možné lidi nutit do horší technologie, s tvrzením že na novou a lepší nemají všichni peníze. To je jako kdyby jste lidi nutil, aby si kupovali jen malá auta, protože na velkou limuzínu nemá každý peníze. Ať je v tom svoboda a každý si může koupit co chce a každý ať si vysílá v čem chce.
  • 10. 5. 2007 12:28

    Pamětník (neregistrovaný)
    Souhlas. A na druhé straně bych raději než na MPEG-4 přešel rovnou na třídimenzionální TV a nebo přímo holografickou. Ono to v těch ostatních utopistických požadavcích až tak přehnané není. Také v 3D nikdo normálně nevysílá, STB nikdo neprodává a obraz na celou stěnu také nikdo zatím nemá. Ale možná za těch 20 let už to bude zastaralé.
  • 10. 5. 2007 18:00

    Trident (neregistrovaný)
    Pro holo 3d zatím neexistuje technologie která by umožňovala promítat do holého vzduchu.Chce to aspoň mlhu aby se světlo mělo od čeho pořádně odrážet. Třeba 3d televize už nějaký ten rok existují a on by nebyl problém zefektivnit 3d obrazový přenos tak, aby se dalo vysílat ve 3d v normálním tv vysílání. Obraz na celou stěnu dneska neni vůbec žádný problém. Ty projektory jsou už levné a lampy celkem vydrží.
  • 10. 5. 2007 19:15

    Pamětník (neregistrovaný)
    Moje reakce navazovala na úvahu o výhledu formátů TV na příštích 20 let. Dnes už standard LCD nebo plazmy byl také před méně než 20 lety naprostou utopií. Mně se zdá problém MPEG-4 a 3D dnes podobný. Většinou není co vysílat, kým a čím vysílat, přijímat či zobrazovat v odpovídající kvalitě (kromě experimentů). Projektor s přiměřeným rozlišením a světelným výkonem zatím ale zas až moc levný není. A první řada v kině vždy patřila z pochopitelných důvodů k těm nejlevnějším. Asi všichni víme proč. Chápu poněkud nervozní reakce těch minoritních diváků, co mají doma tu největší plazmu a očekávaný požitek ze sledování současné nabídky TV vysílání se jaksi nedostavuje. Proto žádají MPEG-4, HDMI, plný HDTV ...... Bez ohledu na mnohonásobně početnější většinu a současnou realitu.
  • 5. 5. 2007 23:02

    Mard (neregistrovaný)
    Nechápu, proč chcete nutit lidi, aby si museli 2 x pořizovat nový přístroj. Stejně bude ve finále MPEG4 a tak ti, kteří si dnes koupí STB s MPEG2 jej budou muset určitě vyměnit za MPEG4. Tak proč neumožnit lidem aby si koupili MPEG4 hned? A proč zakazovat vysílat v MPEG4? Ať si každý vysílá v čem chce! Kdo bude moderní, tak bude vysílat HDTV s MPEG4, sociální provozovatel bude vysílat na bazarovém vybavení s MPEG2.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).