Hlavní navigace

Kolik chce Telecom za své ADSL?

14. 1. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Český Telecom rozeslal další verzi své velkoobchodní nabídky ADSL služeb, tentokráte již i s konkrétními cenami a technickými specifikacemi. Do konce ledna bude nad touto verzí probíhat diskuse s alternativními operátory a ISP, v únoru by měla vzniknout definitivní podoba. Zajímá vás, jaké jsou cenové představy Českého Telecomu?

O první verzi velkoobchodní nabídky jsem psal na Lupě již minulý týden, v článku Stále zamlžené ADSL. Byla to verze, která již dávala tušit určité základní kontury, ale celkový obraz byl stále velmi vágní, mj. i kvůli chybějícím cenám. V pátek minulý týden pak Český Telecom rozeslal alternativním operátorům a ISP konkrétnější verzi, která stále ještě není definitivní, ale už poskytuje podstatně konkrétnější obrázek toho, jak si Český Telecom svou nabídku představuje. Nad touto verzí by měla probíhat diskuse mezi poskytovateli, a v únoru by měla být známa definitivní podoba nabídky.

Včera o tom Český Telecom vydal i tiskovou zprávu. O den jej však předběhla společnost SkyNet, která na zaslání nabídky reagovala již v neděli, tiskovou zprávou s názvem Společnost SkyNet jedná s Českým Telecomem o spuštění služby ADSL. V ní uvádí:

Společnost SkyNet dnes oznámila, že chystá spustit nové služby, postavené na technologii ADSL.

Český Telecom poskytl společnosti SkyNet kompletní referenční nabídku, včetně velkoobchodních cen přístupu k síti využívající technologie ADSL. Na základě této nabídky probíhají v současné době jednání o uzavření smlouvy, týkající se obchodních a technických podmínek pro poskytování služeb ADSL zákazníkům společnosti SkyNet.

Pro připomenutí si dovolím uvést, že právě SkyNet byl jediným subjektem, který se v loňském roce veřejně přihlásil k přijetí podmínek Českým Telecomem navrhovaného Internetu Plus, a dokonce zveřejnil své vlastní ceny na základě tohoto programu (viz článek Kolik stojí Internet Plus u SkyNetu?).

Dále si dovolím ozřejmit, že díky podání soudní žaloby (viz článek Proč není nabídka ADSL?) Český Telecom zbavil rozhodnutí regulátora jeho právních účinků, a tudíž není vázán ani termínem, ani podmínkami, které mu regulátor ohledně nabídky kladl.

Co je obsahem nabídky?

Konkrétní obsah nabídky se po své věcné stránce zásadněji neliší od předchozí verze, kterou jsem popisoval minulý týden. Především tedy není nabídkou ADSL služeb, ale nabídkou služeb na bázi protokolu IP, které v určité části přenosového řetězce využívají ADSL technologie. Ilustruje to obrázek, který jsem použil již minule a nyní si jej dovoluji využít znovu.

Jako perličku pro dokreslení cituji, jak Český Telecom „zabudoval“ protokol IP přímo do technologie ADSL. Ve své nabídce totiž pracuje s následující definicí:

"Technologie ADSL

Zařízení umožňující využití účastnického metalického vedení pro poskytnutí širokopásmového přístupu účastníka ke službám Poskytovatele s nižší přenosovou rychlostí směrem k Poskytovateli a s vyšší přenosovou rychlostí směrem k účastníkovi, přičemž jsou data přijímána a odesílána Poskytovatelem služeb v protokolu IP.

Stále tedy zůstává v platnosti, že Český Telecom nepustí ostatní subjekty přímo k technologii ADSL, ale povinně jim k tomu přibalí i služby své IP sítě (a aby se moc nečertili, tak jejich spojení zahrnul přímo do definice ADSL).

Jedním z konkrétních důsledků je to, že Český Telecom si bude účtovat jak za ADSL služby, tak i za služby své IP sítě. Jak jsem již psal minule, úhradu za obě rozdělil na dvě složky, nazvané:

  • Carrier ADSL (za ADSL služby a přenosové služby IP sítě), tuto složku může platit buď koncový uživatel, nebo ISP
  • Carrier IP Access (za přístup k IP síti Českého Telecomu)

Dalším z konkrétních důsledků je to, že Český Telecom může jednostranně určovat různé „úrovně“ služeb poskytované koncovým zákazníkům, ve smyslu kombinace přenosových rychlostí a stupně agregace (overbookingu). Již minule jsem psal o následujících kombinacích, které zůstaly zachovány:

Carrier ADSL Basic Carrier ADSL Profi
Varianty rychlostí: 192/64 a 320/128 Varianty rychlostí: 256/64, 512/128 a 1024/256
Overbooking 1:50 Overbooking 1:20

Jaké jsou ceny?

Aktuální verze nabídky již obsahuje konkrétní představy Českého Telecomu o cenách. Pokud jde o první složku, zde cenové požadavky vypadají následovně (vše bez DPH, která kvůli našemu vstupu do Evropské unie nejspíše vzroste na vyšší hladinu):

Carrier ADSL Basic, 192/64 kbps 989,– Kč měsíčně
Carrier ADSL Basic, 320/128 kbps 2069,– Kč měsíčně
Carrier ADSL Profi, 256/64 kbps 2789,– Kč měsíčně
Carrier ADSL Profi, 512/128 kbps 5039,– Kč měsíčně
Carrier ADSL Profi, 1024/256 kbps 10349,– Kč měsíčně

K těmto cenám je ovšem nutné připočítat ještě náklady na pronájem ADSL modemu od Alcatelu, v provedení Speed Touch Home či USB, za 150 korun měsíčně (nebo Speed Touch Pro, kombinovaný s routerem, za 500 korun měsíčně). V nabídce jsem nenašel zmínku o možnosti jednorázového odkoupení modemu či poskytnutí zálohy za jeho zapůjčení apod.

Tolik tedy k první složce ceny, kterou může platit buď koncový uživatel sám, nebo jeho ISP podle toho, jaká bude podoba poskytované koncové služby.

Pokud jde o druhou složku ceny, Carrier IP Access, ta je závislá na rychlosti propojení obou sítí:

  • 10 Mb/s: 50.000 korun měsíčně
  • 100 Mb/s: 100.000 korun měsíčně

Tyto ceny mají platit jen pro přístupové trasy do 10 kilometrů v podmínkách metropolitních sítí v Praze, Brně a Ostravě. Vhodné je poznamenat, že jsou nezávislé na objemu přenesených dat a kromě nich si Český Telecom samozřejmě bude účtovat také jednorázové zřizovací poplatky, které neuvádím.

Kolik by mohlo stát ADSL pro koncového uživatele?

Výše uvedené ceny jsou velkoobchodními cenami, tedy určitými „vstupy“ pro ty subjekty, které teprve budou poskytovat své služby koncovým zákazníkům. Oni si k ceně vstupů připočítají i to, kvůli čemu lidé budou ADSL využívat – tedy přístup k Internetu. No a aby byli z něčeho živi, také určitý zisk. Výslednou cenu ADSL pro koncového zákazníka tedy ještě nelze spočítat, ale již nyní je možno udělat její spodní odhad – pouhým sečtením nákladů, které bude koncový poskytovatel mít.

V „nejjednodušším“ případě (spíše: nejpomalejším, 192/64 kb/s, s největším overbookingem 1:50) přijde první složka nákladů na 989 korun měsíčně, plus 150 korun na pronájem modemu, celkem tedy 1.139 korun. Druhá složka nákladů se odhaduje hůře: pokud by AO/ISP byl připojen k datové síti Českého Telecomu rychlostí 10 Mb/s a dokázal ji „přeprodat“ celkem 50krát, potřeboval by k tomu 2.500 zákazníků a na každého by vycházelo 20 korun měsíčně. To je ovšem čirá teorie, praxe bude jiná a náklady na jednoho zákazníka určitě vyšší – střelím od boku 100 korun. Celkem to pak už vychází na 1.239 korun, sice bez závislosti na objemu přenesených dat, ale bez toho hlavního – bez samotného Internetu. Ten nejspíše přijde také na nějakou tu stokorunu. Takže suma sumárum, asi by se dalo dostat pod 2.000 korun měsíčně, bez omezení doby připojení a bez omezení objemu přenesených dat. Ale za co? Za nejpomalejší možnou variantu, 192/64 kb/s, s největším „návalem“ (overbookingem).

Pokud bychom obdobný orientační propočet udělali pro kvalitnější verzi Profi (s agregací, resp. overbookingem 1:20) a nejnižší zde nabízenou rychlost 256/64 kb/s, pak by to vycházelo následovně: 2.789 korun za první složku, 150 korun za pronájem modemu, odhadem 250 korun na IP Access, vše dává již cca 3.200 korun (stále bez přístupu k Internetu).

BRAND24

Závěr?

Jistě, od cen služeb IOL Platinum, se kterými Český Telecom přišel v polovině loňského roku (viz článek Jaké je IOL Platinum?), to určitě je skok směrem k realitě. Stále ale zbývá hodně, abychom se mohli srovnávat s koncovými cenami ADSL alespoň v takových zemích, jako je například Polsko (v přepočtu 1.528 korun měsíčně za 512/128 kb/s), či Maďarsko (1.625 korun měsíčně za 384/64 kb/s). V České republice se možná těmto cenám dokážeme přiblížit na nejnižší rychlosti a s největším přeprodejem, ale na srovnatelných rychlostech stále nemáme šanci.

Detailní přehled cen ADSL ve světě najdete například zde.

Jak hodnotíte velkoobchodní nabídku ADSL od Českého Telecomu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).