Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Komerční server v akademické síti aneb Jak vzniká fáma od Petr Souček - Pokud jsem četl dost pozorně, je celý článek...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 5. 2002 14:55

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Pokud jsem četl dost pozorně, je celý článek postaven na tezi, že server download.microsoft.com, resp. služby jím poskytované, je nekomerční.

    Pokud je ale správný názor, že tento server komerční je, tak naopak nejde o fámu, ale o pravdu.

    Podle čtenářů v anketě je to ta druhá možnost.

    Nevím, proč autor tyto čtenáře a všechny zastánce opačného názoru označuje za fanatiky.

    Z diskuse pod článkem vyplynulo, že někteří čtenáři nerozlišují mezi dvěma možnými scénáři:
    a) poskytování servicepacků, trialverzí i plných verzí software uživatelům akademické sítě
    b) poskytování servicepacků, trialverzí i plných verzí software ostatním uživatelům Internetu.

    Zatímco případ a) je řekněme diskutabilní, případ b) je zcela jasně komerční činnost. Je reklama komerční činnost? Je poskytování opravných balíčků komerční činnost? Samozřejmě že je, protože alespoň já to vidím tak, že když si kupuji Visual Studio, tak si s ním kupuji všechny budoucí opravy, a je na firmě Microsoft, aby ni je doručila. A firma Microsoft buď zaplatí vlastní servery, nebo rozešle CD, nebo zaplatí firmě Akamai. Vše je to čistá komerce.

    I když příměry vžd trochu kulhají, pokusím se o nějaké.

    Firma Čokoláda zaplatí firmě Vzorky, a ta dostane zdarma pozemek i energii k tomu, aby na území vysoké školy vystavěla reklamní pavilón pro širokou veřejnost, kde bude rozdávat vzorky těchto čokoládových výrobků. Je to komerce?

    Firma Auto zaplatí firmě Servis, a ta bude mít opět na území vysoké školy postavenou firmu, kde bude zdarma provádět garanční opravy pro majitele vozidel značky Auto i mimo akademickou sféru. Veškeré poštovní a telekomunikační poplatky za tuto firmu bude hradit rovněž ona vysoká škola.

    Takže na tom, že jsou poskytované služby nekomerční nelze rozhodně stavět.

    Je tu ale jiný aspekt, který by mohl znamenat plus ve prospěch umístění těchto serverů v akademické, a to je možný výměnný obchod. Prostě - my poskytneme kapacitu sítě Cesnet2 pro komerční zákazníky firmy Microsoft, a Microsoft nám zdarma poskytne xxxx. Jednoduše - výměnný obchod, výhodný pro obě strany a zcela ospravedlnitelný. Ale argumentace nekomerčností kulhá na obě nohy.
  • 3. 5. 2002 22:12

    MK (neregistrovaný)
    Uvedene informace vyjadruji pouze me osobni pocity a know-how.

    Abychom byli presni. Zadny system download.microsoft.com na siti CESNET2 nehostuje. Tudiz baveni se o "vymennem obchode mezi CESNETem a Microsoftem" je irelevantni. Zadna dohoda mezi Microsoftem a CESNETem v teto oblasti ani existovat nemuze.

    Na siti CESNET2 funguje kesovaci farma spolecnosti Akamai, ktera je soucasti content delivery network spolecnosti Akamai. Podobna farma existuje na nekolika velkych US Univerzitach a minimalne jedna funguje v evropskych sitich narodniho vyzkumu, tudiz nejde o nejaky extraburt site CESNET2. Na provoz te farmy je samozrejme smlouva (oboustranne bezplatna), ktera vyhovuje AUP site CESNET2. Krome jineho CESNET muze ridit, kam tato farma poskytuje data.

    Proc ta farma poskytuje data vetsine siti, ktere jsou cleny NIX.CZ, byl dusledkem pomerne siroke diskuse. Vysledkem te diskuse byl zaver, ze pokud existuji obecne prospesna data, ktera uz jsou uvnitr site CESNET2, muze je CESNET2 poskytnout dalsim peerujicim partnerum, pokud mu to neprinese dalsi naklady. Na provoz systemu Akamai je tedy treba se divat stejnou optikou, jakou je budovani mirroru linuxovych distribuci (mimochodem, prave ony delaji velkou cast spickoveho trafficu site), retezeni proxy cache systemu (metodou sibling) ci poskytovani news-feedu.

    Fakticky tak PRIMARNE provoz systemu Akamai setri zahranicni konektivitu a zlepsuje sitove odezvy pro uzivatele site CESNET2 (Akamai poskytuje napriklad i streamovany obsah). Sekundarne obsah, ktery uz v siti CESNET2 existuje, slouzi ke zlepseni dostupnosti zdroju z vetsiny ceskeho Internetu. Naklady na predavani tohoto obsahu jsou minimalni (HW je ve vlastnictvi Akamai a okruh do NIX.CZ ma kapacitu 1 Gb/s).

  • 3. 5. 2002 22:32

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Ano Michale, tyhle argumenty jsou mnohem lepší než ty uvedené v článku a myslím, že se s nimi lze docela dobře ztotožnit.
  • 5. 5. 2003 22:23

    a (neregistrovaný)
    Presne tak, bavime se tady o poskytnuti pripojeni serveru Akamai, kde hostuji ruzne firmy.
    Predpokladam, ze kolik se jen usetrilo na poplatcich za zahranicni linky a jejich zatizeni !
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).