Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Linux na třetině netbooků? Windows poražená do roku 2013? od anonym - Jojo, GIMP na sedmipalcovem displeji, to bude kchuuuul.

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 12. 2009 8:50

    petrph
    Informace o prvních netboocích s AMR mluví o 7palcovém displeji a 300 MHz výkonu. Dokonce že by měly jet na baterie. To už je trh hanheldů, PDáček,smart telefonů, na kterém má Microsoft svoje Windows Mobile, a rozhodně se tam nebude cpát s Vistou či 7čkama:):)
    Takže uvidíme jak si s tím poradí Linux, jedna věc je embedded systém s pár vlastníma miniaplikacema, a druhá OS, do kterého by si chtěl člověk třeba doinstalovávat a spouštět běžné linuxové aplikace (takovej Firefox, Thunderbird,Open Office,Gimp , a tisíce dalších, poběží zde, nebo to bude jen předražené a přerostlé PDáčko???
  • 9. 12. 2009 14:13

    krakonoš (neregistrovaný)
    To určitě bude. Je otázka, kdo na téhle pidihračce bude chtít Gimp provozovat. Ono na tom totiž bude ,,kchůůůl" cokoli, co je určeno pro jakékoli větší displeje.
  • 9. 12. 2009 14:44

    Mr.Slider (neregistrovaný)
    Mně by se líbilo třeba tohle: http://www.alwaysinnovating.com/

    To je podstatně výkonější a větší, než tu píšeš. Takových zařízení tu bude více. S 9 a 10 palcovým displejem. Do toho bych Windows Mobile necpal. Není to ani děláno na takové rozlišení. I když je to varianta, že Microsoft z toho odvodí nová Windows pro netbooky s tímto procesorem. Ale to nebude hned. Do té doby je tu šance pro Linux.

    Navíc Windows Mobile má tvrdou konkurenci v Androidu od Googlu, který získává převahu. Windows Mobile bude mít problémy na PDA, natož aby se šířil ještě na netbooky. Stačí se podívat, kolik nových PDA je s Androidem a kolik výrobců ho začíná upřednostňovat. Osobně mám raději Windows Mobile, ale to na tom nic nezmění. Jsem zvědav, jak se vyvine Maemo, to by mohlo být hodně dobré, až se vypiplá.

    ARM procesory se dělají už dnes na 1 GHz.

    Acer chystá příští rok netbook s Google Chrome OS.

    Osobně bych v tom rád viděl Moblin od Intelu. Ta distribuce vypadá opravdu dobře. Myslím si, že by nebylo špatné, kdyby do toho výrobci dávali své vlastní vyladěné distribuce. Ale to bych si přál až příliš. To by tu nesměl být Windows.

    Já na PDA používám Windows Mobile, protože mi zatím přijde nejlepší, na notebooku a na počítači mám ale Linux, protože mi přijde lepší a hlavně se mi nechtělo platit za Windows. To je výhoda, že existuje možnost volby. I když hodně notebooků a netbooků má předinstalovaný Windows, což stěžuje výběr pro lidi jako já, co Windows nechtějí.
  • 10. 12. 2009 12:38

    krakonoš (neregistrovaný)
    Ono se to dá udělat tak, že licenci vrátíš, jako nevyužitou a budeš chtít zpátky peníze, ale není to nic jednoduchého. Nicméně já už si nikdy počítač s předinstalovanými Widlemi nekoupím.
  • 9. 12. 2009 0:09

    Mr.Slider (neregistrovaný)
    Ty závěry vychází z toho, že pro netbooky s ARM procesory má Microsoft pouze Windows Mobile 6.5. Ani nejnovější Windows 7, natož pak starší Visty nebo XP na ARM procesorech prostě nepoběží. Je to úplně jiná architektura. Microsoft tady zaspal. Vzhledem k tomu, že spousta výrobců chystá netbooky s těmito procesory, budou osazovány Linuxovými distribucemi. To by Linuxu mohlo hodně pomoci. Windows na to (ne)legálně prostě nikdo nedá. To mi v tom článku ale chybí, je to dost podstatná informace. Tady naopak tedy ujíždí vlak Microsoftu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).