Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Lůza Internetu vládne? od Adammmm - [quote]vývoj etických i intelektuálních[/quote] Toto tvrzení se opírá o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 12. 2007 16:05

    Adammmm (neregistrovaný)
    [quote]vývoj etických i intelektuálních[/quote]
    Toto tvrzení se opírá o spekulativní představu, že etické a intelektuální kvality lůzy (obecně populace) se vyvíjejí, resp. rostou.
    To není pravda. Lidé jsou mnoho století stejní, včetně jejich tužeb, motivací, aspirací a pohnutek. Vždy šlo a půjde i nadále o prachy a moc.
    Nikdy se také neprokázalo, že populace např. v 15 století byla méně inteligentní, než populace v 20. století. Vědecký pokrok a znalosti jdou samozřejmě vpřed, nicméně IQ zůstává u člověka stejné. (V takto krátkém evolučním období)
    IQ se změnilo tak za desítky miliónů let, kdy se člověk odtrhnul od vývojové větve primátů (v důsledku přechodu na vysokoenergetickou stravu a maso) a jeho mozkovna započala expansivní nárůst. Ale za posledních pár tisíc let je člověk stále stejně inteligentní. Dle dnešních psychologických testů je průměrná inteligence cca 100 IQ bodů (bodový průměr), resp. 90-110 (intervalový průměr). (Je možné, že existují nějaké kosmetické-nepatrné rozdíly mezi rasami, např. bílým člověkem a negrem, ale v současné době je naprosto neakceptovatelné seriózně vědecky se zabývat touto oblastí genetiky(ano IQ je geneticky podmíněné), a i kdyby nějaké rozdíly byly, tak opravdu velmi titěrné).
    Zkrátka člověk se stále tentýž. Ať už před 5 stoletími, nebo dnes. A jde mu stále o stejné věci. Akorát v rámci vědecké a technologické progrese má dnes k dispozici více nástrojů a možností. Pudy, ač se trocho ubrousily hrany, zůstávají stále stejně přízemní(evoluční?).
  • 30. 12. 2007 15:26

    Michal Černý
    Myslím, že většina diskutujících článek vůbec nepřečetla. Jistě by bylo chybné, jednu část jeho návštěvníků persekuovat, to je věc o kterou článku rozhodně nejde.
    Na druhou stranu si myslím, že pokud ztratíme touhu a potřebu inovativně tvořit, pak se vývoj nejen technologický, ale také ekonomický, umělecký a osobnostní zastaví, což si myslím, že by byla škoda.
    To že je masa běžných uživatelů označována jako lůza, je historická realita. Lůze v Římě stačili chléb a hry. Jsem přesvědčen, že vývoj etických i intelektuálních kvalit této "lůzi" šel za těch dva tisíce let nahorů. Lůza je trhem a vládcem reklamy i státu, právě ona má většinu ve volbách. Myslím si, že každý z nás by měl být intelektuál i lůza, protože jedině tak může kvalifikovaně vidět věci kolem sebe.
  • 30. 12. 2007 17:33

    FPT (neregistrovaný)
    ehm... ono to průměrné iq bude vždycky tak nějak kolem stovky, že, tak nějak z principu bo co...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).