Hlavní navigace

Má už váš poskytovatel parabolu od Skycache?

26. 1. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kešování webových stránek provádí mnoho poskytovatelů připojení. Většinou je k tomuto účelu vyhrazen speciální server, který pozdější žádosti o stránky, obrázky a podobně vyřídí sám a data si tak mnohdy ušetří cestu kolem světa. V AKP Net ovšem použili nové a revoluční řešení: Skycache.

Kešování webových stránek provádí mnoho poskytovatelů připojení. Většinou je k tomuto účelu vyhrazen speciální server, který pozdější žádosti o stránky, obrázky a podobně vyřídí sám a data si tak mnohdy ušetří cestu kolem světa. V AKP Net ovšem použili nové a revoluční řešení: Skycache.

„Načítání populárních internetových stránek se stále spíše zpomaluje než zrychluje a kešování jej může urychlit,“ říká Macy Hallock, prezident firmy APK Net Ltd. Skycache posílá data rychlostí až 4 megabity za sekundu lokálním keším přes geostacionární družici. Tato data jsou pro všechny klienty stejná, proto jsou náklady nižsí nejen ve srovnání s klasickým satelitním spojením, ale i ve srovnání s pevnými linkami. Pro příjem v Evropě (pokryta až po Ural) je zapotřebí paraboly o průměru 90 cm.

Skycache používá zároveň dvě metody kešování: Prediktivní a reaktivní. Zatímco při prediktivním kešování Skycache stahuje a pravidelně vysílá obsah předem známých populárních stránek, jakými jsou třeba stránky CNN a ESPN, při reaktivním analyzuje, o které z dosud nekešovaných stránek je největší zájem. Skycache například zachytila vlnu zájmu o stránky věnvané počítači iMac při jeho uvedení na trh a tyto stránky automaticky zařadila do vysílání. Schéma bylo zveřejněno v loňském únorovém čísle časopisu Boardwatch a je dostupné i na webu.

Přijímač Skycache komunikuje s keší poskytovatele připojení pomocí standardního protokolu ICP, některé keše jsou navíc certifikovány jako kompatibilní, kromě Squidu mezi ně patří například keše firem Novell, Cisco, Inktomi a Cacheflow. Kromě Webu posílá Skychache obsah Usenetu (internetových diskusních skupin). V budoucnu hodlá Skycache nabídnout i internetový přenos obrazu a zvuku a další služby.

Firmu Skycache Inc. založil Doug Humphrey poté, co prodal společnost poskytující komerční přístup k Internetu Digex, Inc. (založil ji již v r. 1991). Podobné služby nabízí i něměcká firma Skyway.

Pokud vím, nepoužívá Skycache ani Skyway žádný český poskytovatel připojení.

Petr Nachtmann

ebf - partner 1


Starší, související články:

* „Národní fronta“ pro český Internet
* Jsou proxy cache nepřátelé lidstva?!
* Proxy cache z pohledu druhé strany

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).