Hlavní navigace

Malí až naposled

8. 6. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Rizikový fond CDA oznámil kapitálový vstup do jedné z největších českých firem zabývajících se IT solutions, Expert & Partners engineering. Jedná se o další mega akvizici, protože CDA investovalo 240 milionů Kč výměnou za blíže neurčený podíl ve firmě. Akvizici se věnuje Jasna Sýkorová.

Hlavním předmětem činnosti EPE jsou IT konzultace, B2B (Business to Business) solutions a podnikové informační systémy a vstup CDA do firmy nezaručí EPE pouze finanční prostředky pro další rozvoj, ale pravděpodobně i potenciální odbytiště, jelikož CDA podporuje spolupráci a obchod mezi firmami, do kterých investovalo. V Čechách zatím CDA vstoupilo do dvou firem, do tiskárny Bohemia Print a stavební firmy Stavo Artikel, přičemž manažer Stavo Artikelu se netajil tím, že počítá s využitím B2B systému pro svůj obchod.

CDA fond zároveň finišuje jednání s další IT firmou, tentokráte na Slovensku, která by svým zaměřením měla doplňovat aktivity Expert & Partners a pravděpodobně i pomoci stáji CDA upevnit své pozice dále na východ.

Přestože jedním z akcionářů CDA je Evropská banka pro obnovu a rozvoj, což je instituce, která podporuje rozvoj podnikání v tranzitních ekonomikách, není tento fond žádný altruista. Investuje s jasným záměrem vydělat a to co nejvíc, stejně tak jako všechny ostatní rizikové fondy.

CDA si vybírá podniky, jejichž růstový potenciál je alespoň 30 procent a jejichž roční obrat se pohybuje mezi 500 miliony až 2 miliardami Kč. Svůj podíl v nich podrží na dobu od tří do pěti let a pak jej buď umístí na kapitálovém trhu nebo prodá strategickému investorovi. A na tom vydělá. Cenou je samozřejmě rizikovost takového podnikání.

Na tuto chladnou matematiku pak doplácejí především malé IT firmy. Aby byly schopné bojovat proti stále větším a silnějším konkurentům, potřebují také kapitálovou injekci přiměřenou jejich velikosti a možnostem. Bohužel, takovéto obchody se ale fondům jako je CDA nevyplatí a to ani při 30 procentním růstu. V případě desetimilionového obratu za rok by se jednalo buď o příliš malý výnos nebo o nepřiměřené riziko. Malý výnos není zajímavý a co se rizika týče, Čechy nejsou Amerika a Amerika už není co bývala, takže ani tudy cesta nevede.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Zdá se, že za menšími firmami přijde kapitál naposled. Ve chvíli, kdy bude na trhu několik silných hráčů, posílených vydatným rizikovým kapitálem, promění se tyto v otesánky a některé ze svých menších kolegů pohltí. A to také naznačoval Milan Ganik, manažer fondu CDA – že sice nebudou investovat do menších projektů, ale nevidí problém v tom, aby se Expert & Partners vydalo na nákupy.

Jasna Sýkorová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).