Hlavní navigace

MasterCard spouští v Česku platby mobilem bez NFC

28. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnes byla oficiálně spuštěna aplikace MasterCard Mobile, která umožňuje zaplatit mobilem i bez technologie NFC. Zatím ji podporují zhruba dva tisíce online obchodníků.

Společnost MasterCard dnes oficiálně spustila službu MasterCard Mobile, která umožňuje zákazníkům platit prostřednictvím mobilního telefonu, aniž by podporoval technologii NFC. MasterCard Mobile funguje jako mobilní aplikace, která je zatím dostupná zdarma pro zařízení s operačním systémem iOS a Android (na Google Play v době zveřejnění tohoto článku ale zatím k dispozici nebyla). Do konce letošního roku by se měla objevit i verze pro telefony s operačním systémem Windows Mobile.

Zatím je prostřednictvím aplikace možné nakupovat v přibližně dvou tisícovkách e-shopů. Co se týče kamenných obchodů, podporuje platbu prostřednictvím MasterCard Mobile zatím jen kavárna v prostorách Era svět na pražském Jungmannově náměstí.

Po stažení aplikace musí uživatel zadat telefonní číslo svého mobilního telefonu, na který je následně odeslán aktivační kód. Po jeho zadání a volbě mPINu (šestimístného alfanumerického kódu, který uživatel následně zadává pro autorizaci každé platby) dojde k aktivaci nového účtu mobilní peněženky. Proto, aby uživatel mohl prostřednictvím MasterCard Mobile platit, musí do aplikace vložit údaje o platební kartě. 

Vložit je možné více karet najednou, a to jak debetních, tak kreditních. Ačkoli MasterCard Mobile oficiálně představily firmy MasterCard Europe, ČSOB, Era, Global Payments Europe a Wincor Nixdorf, může si uživatel do aplikace vložit kartu jakékoliv tuzemské nebo zahraniční banky, která podporuje platby na Internetu a která je vydána kartovou asociací MasterCard, ale i konkurenční Visou. 

Údaje o kartě nejsou uloženy v telefonu, ale na vzdáleném úložišti. Pokud dojde ke krádeži či ztrátě telefonu, není příliš pravděpodobné, že by někdo mohl aplikaci pro platby zneužít. Samozřejmě za předpokladu, že uživatel nemá někde v telefonu uložen mPIN. V případě, že se uživatel obává možného zneužití aplikace, musí zablokovat všechny karty, jejichž údaje do aplikace uložil.

Pokud uživatel zadá třikrát po sobě nesprávný mPIN, dojde k dočasnému zablokování na dobu jednoho dne. Poté je účet znovu aktivní a může být odemčen pomocí správného mPINu. Pokud i poté dojde třikrát po sobě k zadání nesprávného mPINu, je účet trvale zablokován. Ke zrušení účtu dochází v okamžiku, kdy je aplikace z telefonu odinstalovaná. 

Když telefon, na kterém je aplikace nainstalovaná, ztratíte, ke svému účtu se už nedostanete, protože systém ke každému účtu přiřazuje konkrétní telefon, na kterém byl účet založen. Pouze z tohoto telefonu můžete vytvořený účet používat.

Zatím je možné prostřednictvím aplikace platit nákupy u internetových obchodníků, v průběhu roku by měly přibýt i kamenní prodejci (platby přes prostřednictvím QR kódů), dobíjení kreditu do mobilních telefonů s předplacenou kartou, platby složenek či faktur, ale také bezhotovostní posílání peněz mezi uživateli a dárcovské platby. 

Mobilním platbám předpovídá slibnou budoucnost například Tomáš Čupr zakladatel Slevomat.cz. Na slevovém serveru je možné platit prostřednictvím aplikace od dnešního dne. Čupr na tiskové konferenci ke spuštění aplikace prohlásil, že v letošním roce Slevomat plánuje získat čtvrtinu plateb od uživatelů prostřednictvím mobilních transakcí.

BRAND24

Metody placení prostřednictvím mobilních telefonů, které tuzemské e-shopy používají, jsme zmapovali v samostatném článku.

Zdroj: tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).