Hlavní navigace

Názory k článku Medián Petra Koubského: Setapouch! Sobý hnusec! Aneb jak poznat lež

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 1. 2013 22:08

    Petr Koubský (neregistrovaný)

    Smím stručně odpovědět?

    1. Demagog.cz, jak já to chápu, hodnotí prostě to, co hodnotitelné je - tedy výroky, které mají pravdivostní hodnotu. Jde-li o diskusi, kde osoba A takové výroky používá a osoba B plká, demagog.cz s tím nemůže udělat nic, to je věc moderátora nebo jiného pořadatele té diskuse. Částečně je to ovšem zohledněno pomocí kategorie Neověřitelné. Na Demagogu.cz ovšem nehodnotí kvalitu či zaměření toho kterého vystoupení, tím by popřeli princip svého fungování. Nejsou a nemají být politickými komentátory.

    2. Citovaná věta pana Píchy spíše hodnotí logiku toho klipu, než že by vyjadřovala politický postoj. Přečtěte si to v celém kontextu.

    3. Obecně (a k Truth Telleru) - říci, že některé tvrzení je pravdivé a některé ne, se přece nedá označit za výplach mozku, nebo ano?

    Děkuji nejen za Váš zájem, ale hlavně za to, že jste mě implicitně obvinil z propagandy ve prospěch pravice. Musím říci, že to se mi ještě nikdy nestalo, zatímco na opačná obvinění jsem poměrně zvyklý. Schovám si to pro takové případy jako protiargument.

  • 30. 1. 2013 12:41

    Jean Laroux (neregistrovaný)

    Ta Truth mašinka má jednu drobnou mušku. Takovou spíš mušinku či mušinečku majinkatou :) Když bude nějaký algoritmus říkat lidem co je TRUE a co je FALSE, pak si lidé zvyknou věřit mašině a mašinu pak půjde zneužít proti věřícím ovečkám u pozorovátek a poslouchátek. Stále je tu totiž někdo, kdo mašinu vytvořil a používá ji. Informační chaos plný informací i dezinformací má jedno pozitivum. Nutí člověka pochybovat a pochybnosti tlačí člověka k hledání nové (jeho vlastní) víry, kterou zove "pravdou". Člověk je nucen HLEDAT. Být AKTIVNÍ. Ověřovat si, Ptát se. Analyzovat. Posuzovat dle dostupných i méně dostupných (alternativních) zdrojů. Posuzovat dle prosté logiky. Ten proces je jeho cestou a skrze něj si utváří "Vlastní" úsudek. Může-li tedy být vůbec nějaký úsudek tím vlastním .. Tvorba vlastního úsudku dává lidem pocit vnitřní svobody a svoboda je přeci moc cool.

    A najednou přijde mašinka. TRUE, FALSE. Kam se já človíček hrabu na nějaké promakané algoritmy. Věřím ti mašinko milá. Ne tedy, že by k tomu člověk nutně potřeboval mašinku :) A je pryč hledání, jsou pryč pochybnosti, je zde prostá a jednoduchá víra, štěstí, láska, pravda .. pivo, sex a pochopitelně i ten BANIK PYČO. Ale něco tu už najednou není ..

    Btw. milý cenzore. Pyča s tvrdým a ve spojení s Banikem není vulgarismus. To je prostě TRUE .. Jasné ?!

  • 30. 1. 2013 12:43

    Jean Laroux (neregistrovaný)

    Když něčemu nerozumim, tak zalévám květinky a nepíšu, že tomu nerozumim, né ? :)

  • 30. 1. 2013 8:56

    František (neregistrovaný)

    Přečtěte si Saturnina, třeba se Vám zlepší nálada a nebudete reagovat tak
    nervně.
    K věci samé - kdyby to tak mohlo fungovat - to bychom se u televize nasmáli.

  • 30. 1. 2013 12:33

    _pepak (neregistrovaný)

    Dřív taky mohl jeden člověk pojmout znalosti z několika oborů. To už je dávno pryč. Těžko chtít od novináře, byť specializovaného, aby se v oboru, o kterém píše, vyznal lépe (nebo aspoň stejně dobře) než jeho host, specialista na ten obor, jenž si navíc volí, co řekne (tzn. má čas na přípravu, zatímco novinář jen na místě reaguje). (Já vím, novinář klade otázky a oběť odpovídá. Mám na mysli to, že si připravím jednu šikovnou nepravdu a jen čekám, kdy ji budu moci do rozhovoru vpašovat. Tomu novinář dost dobře zabránit nemůže, dokonce ani když se v "mé" oblasti vážně vyzná lépe než já.)

  • 1. 2. 2013 17:35

    Suxxor (neregistrovaný)

    Nerad bych zabředl do pitvání významu článků o. Píchy. Pro mne uvedený článek vyzněl nekorektně (kvůli narážce na politicku a inteligenci, ať už je jakákoliv). Nicméně se nejedná o jediný případ, kdy jsem na blogu zaznamenal narážku do politiky, při které autor odbyde rozsáhlejší úvahu nad tím, kdo co a proč řekl a přiřkne a vynáší ortel.

    Můj záměr nebyl řící kopete za pravici (pokud to tak vyznělo Vám), stejně tak jako jsem nemusel správně pochopit článek p, Píchy - jak to myslel ví jedině on.

    Truth Teller - skutečně se označit nedá, ale je nutné přihlédnout k dopadu takovéto funkce na populaci. Není třeba si nic nalhávat, většina lidí jsou zabedněnci. Pokud zaplavíme dostupný prostor (TV) naší propagandou (Truth Tellerem), můžeme ovlivnit velkou část populace. To, že nám neznámý a zaprděný server zpětně dokáže lež, nám může být ukradeno.

    Pokud pochybujete, vezměte si invazi do Iráku. Vyšlo najevo, že oficiální záminka byla snůška lží a co se stalo, nic.

    Pouze jsem se snažil poukázat na to, že si pod kritickým myšlením představuji něco více korektního, než demagoga a další.

  • 30. 1. 2013 17:34

    Suxxor (neregistrovaný)

    Neodpustím si tento komentář.

    Úvodem
    Vaše týdenní příspěvky (mediány) se prezentují puncem něčeho nevšedního, nadprůměrného až internetově-intelektuálního. Cituji: "Jeho sloupek jsme nazvali Medián – vychází v prostřední den týdne, věnuje se médiím a rozhodně není průměrný" Ano, na lupě jsou články od pana X o FB, pana Y o "technických věcech", přičemž články o "humusu FB" jsou samy humusem a články o "technických věcech" jsou technické. Pokud jsem pochopil cílovou úroveň Vašich článků jako nadprůměrných nesprávně, berte následující s rezervou.

    Nyní článek samotný
    Pokud pominu odskok k dilu Zdeňka Jirotky (v kontextu článku zajímavou paralelu), V článku se lehce dotýkáte kritického myšlení a to v souvoslosti se serverem demagog a Parkem Píchou.

    Demagog.cz - úvodem musím zmínit, že o této entitě vím a z vlastní vůle ji ignoruji. Jak správně uvádíte, pokud někdo vyřkne pitomost, které nelze přiřadit pravdivost, demagog se jím nezabývá. Na druhou stranu, pokud vyřknu "Včera jsem měl zelené ponožky" a ve skutečnosti jsem měl černé, jsem dle demagoga - demagogem. Proti konceptu jako takovému nelze nic namítat. Pokud se jedná o uplatnění, musím konstatovat: demagogie. Sám kážete kritické myšlení a kriticky se nezamyslíte nad demagogem. Dle uvedeného způsobu demagog.cz hodnotí, kdo je větším demagogem. Pokud získá jeho pozornost někdo, kdo ze sebe sype hodnotitelné výroky, tak je v háji. Nebudu se zde zabývat tím, zdali ten někdo vědomě lže, říká nepravdy, nebo se splete. Na konci dostane skóre. Vedle něj potom demagog.cz postaví individuum, které většinou plácá nesmysly, jež nelze vyhodnotit. Nikde není uveden počet hodnotitelných výroků a "bulšit výroků". Ale máme vítěze soutěže o demagoga. Píšete o kritickém myšlení s sám se kriticky nezamyslíte, pouze ukážete na toho, kdo má myslet za vás.

    Marek Pícha - do dnešního dne jsem o něm neslyšel. Nevadí, po přečtení vašeho článku jsem prolistoval jeho výplody na blogu Argumentace. To jsem si dal! Individuum, které vyzdvihujete za analýzu aktuálních politických tvrzení píše: "Vadí mi, že podstatou sdělení je výzva 'jsi-li mladý, vol pravici' - já totiž chci, aby podstatou virálního videa bylo sdělení 'pokud nejsi úplný debil, vol pravici'.".

    http://argumentace.blogspot.cz/2010/04/premluv-dedu-jeste-jednou.html

    Dál číst nepotřebuji. Paralela volíš levici=jsi úplný debil je pro mne dostečná bez ohledu na zbývající "úvahy". Tohoto autora odkazujete v kontextu s kritickým myšlením a jakýmikoliv hodnotami?

    Truth teller - stroj, který za vás bude myslet a řekne Vám, kdo lže a kdo ne. O tomto se nevyjádříte kriticky? Hledání "pravdy" zabere spoustu času. To ovšem neospravedlňuje náhradu vlastního rozumu "all in one" řešením, ikdyž chápu, že masám idiotů bude vyhovovat.

    Myslíte svůj článek o kritickém myšlení vážně? Nechcete rovnou sdělit čtenářům: dejte nám své hlavy, my je naplníme "tím pravým obsahem".
    Je krásné zase myslet sám za sebe. Sledujete TV FOX. S-l-e-d-u-j-e-m-e T-V F-O-X.

  • 30. 1. 2013 9:42

    Lemra lina (neregistrovaný)

    Eh? Článek WP je o několik řádů kvalitnější než zahraniční "zpravodajství" v českých novinách.

  • 30. 1. 2013 15:50

    Nesouhlasím (neregistrovaný)

    To se stát může, ale v drtivé většině případů je tomu zcela naopak. Nepravdu vsune "novinář" (dnes už se jedná v podstatě o PR pracovníky, kteří nemají s novinařinou nic společného) nemá ani takový přehled, jaký by měl mít i absolovent střední školy. A záměrně, nikdo u moci nestojí o sériózní diskuze. Naopak různé děvky (doslova i přeneseně) a idioti, které lze vodit na drátkách, to je to v médiích žádané zboží.

  • 30. 1. 2013 16:14

    Vladimír (neregistrovaný)

    Je zajímavé, jak najednou každého trápí, že se ve volební kampani
    nemluví pravda. Když vyšla Kubiceho zpráva, tak ji každý na jisté
    části politického spektra bral jako pravdivou a přitom to byla jedna
    velká lež jako věž. Nyní se to lidem pravé vůle vrátilo jako bumerang.

  • 30. 1. 2013 10:57

    Zen (neregistrovaný)

    Tezko moderator odhali lzive tvrzeni o necem, o cem v zivote neslysel. Automat se do databazi podivat muze :-)

  • 30. 1. 2013 10:10

    Martin Kučera (neregistrovaný)

    Kdyby byl moderátor diskuse vzdělaný a připravený, tak tu lež odhalí i bez automatického systému.

    Jenže když je moderátor hloupý idiot, který skočí na každou návnadu umné demagogie (zdravám pana Moravce!), pak opravdu potřebuje jakýsi automatický systém, rozlišující pravdu od lži.

    Nabízí se pak ovšem otázka, k čemu tam pak mluvící hlava moderátora je!

  • 30. 1. 2013 12:47

    Jean Laroux (neregistrovaný)

    Ono to vlastně už nějaký pátek či století takhle funguje. Jen ta bedna je tu relativně chvilku. A jen se zatím nepoužívá ten TRUTH a FALSE algoritmus. Já už se směji dávno. Vy ne ? Občas i pláču a někdy se mi udělá dokonce šoufl a pak bliju jako Amina .. to se někdy fakt nedá.

    Je jen na nás co si necháme nacpat do té hlavy. Člověkem, strojem .. čímkoliv, kýmkoliv

  • 31. 1. 2013 23:54

    bez přezdívky

    Demagog.cz jak ho chápu já, je vlivová agentura sponzorovaná finančníkem, spekulantem a bushovcem Georgem Sorosem (což je patrně pouze bílý kůň CIA) a jako celá řada dalších takových sponzorovaných ze stejných zdrojů (studentské volby, glopolis) má patrně primárně za cíl pomáhat ve volbách proamerické pravici. Ostatně nejen u nás George Soros financuje pravicové politické aktivity, stál také za sponzorováním akcí dnes již odsouzené Tymošenkové na ukrajině, sponzoroval slovenskou premiérku Radičovou, podle článku v časopise euro se snažil zfalšovat demokratické volby ve Venezuele apod.

    Tento Sorosův blogísek a nic než blogísek hned co byl založen se dočkal pozornosti vládní televize (reklama v hlavním vysílacím čase na čt24 v pořadu hydepark) a následně i ostatních médií. Když tento blogísek tvrdí, že něco je lež neznamená to nutně, že to opravdu je lež, ale známená to, že v době prezidentského klání vládnímu kandidátovi se hodí, aby to bylo označeno za lež.

    Jako jeden takový příklad jsem uvedl již v jiné diskuzi zde na lupě za lež označené tvrzení, že prezident nemůže ovlivnit sociální politiku státu. A tak se Zemanovy přičetl bod ve lhaní. Přestože prezident má vliv na obsazení ústavního soudu (a ten může rušit asociální zákony a to někdy těsnou většinou hlasujících ústavních soudců), přestože prezident může intrikovat s jmenováním a držením premiéra bez důvěry v křesle, jako se to již v minulosti stalo, přestože prezident může v případě volebního patu významně rozhodnout jakým směrem se země bude 4 roky ubírat...atd. atd.)

    A věřte, že takhle bych mohl rozebrat více těch hodnocení, ale nemá to smysl.

    Server Demagog není třeba brát nijak vážně, nejedná se o žádného arbitra pravdivosti výroků ale pouze o jeden z mnoha, bohužel i z veřejných peněz, jak už to tak u pravičáků a jejich posluhovačů bývá, placených blogísků. Ve skutečnosti ani nejde o to, co je tam na tom webu, protože ten zase tak velkou návštěvnost nemá, tady jde o vytvoření "zázemí" pro titluky novin v duchu "podle nezávislého serveru demagog, který odhaluje lži politiků (och jak ušlechtilá činnost, naslouchejme mu), je největším lhářem Zeman a nejčistším kníže Karel.."

    Účel serverů demagog, debatních kroužků tlachalů ala glopolis a dalších je vytvořit si hordy svých podporovatelů, které se využijí různě v politické propagandě dle přání zadavatele a alespoň částečně outsourcovat náklady na jejich činnost zapojením různých veřejných fondů do jejich financování.

    Pokud jste se někdy setkali na internetu s politickým agitátorem u kterého jste si říkali, tenhle je snad za to lhaní či manipulování placenej, je možné, že píše právě z tepla kanceláře nějakého takového "klubu" - pro mnohé totiž lepší než brigáda na noční v pekárně nebo někde ve fabrice. Za teplý kancelářský flek loajalita a vděčnost, jak prosté Watsone.

  • 30. 1. 2013 7:37

    JB (neregistrovaný)

    Být opilý nebo zhulený, tak nesedám k internetu a nepíšu články o ničem! Sorry, ale opět jsem si ověřil, že Koubského "článkům" je nutné se vyhýbat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).