Hlavní navigace

Microsoft mění podmínky u OneDrive i Office365, neomezené už se nekoná

6. 11. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Co navíc, i to omezené se stalo ještě omezenějším. Není nad praktickou lekci v tom, že „free“ + „cloud“ je něco, na co se nesmíte spoléhat.

Pokud jste měli „neomezený“ OneDrive, máte smůlu. Microsoft z „neomezeně“ udělal 1 TB. S okamžitou platností. Pokud jste si uložili více než 1 TB dat, tak vám to vydrží „alespoň 12 měsíců“, ale pak budete muset místo uvolnit. 

Změny se dotkly i menších zdarma poskytovaných kapacit, z 15 GB se stalo 5 GB (respektive také stane někdy na počátku roku 2016) a končí i 5 GB přidělených za odměnu při připojení „něčeho, co fotí“. Končí ale i některé další varianty (100 GB a 200 GB, které už si nebude možné koupit) a nově bude možné mít 50 GB za 1,99 USD měsíčně.

Ano, pokud přemýšlíte o tom, jestli jste správně pochopili, že končí neomezené úložiště pro ty, kteří si koupili Office 365, tak jste to pochopili správně. Máte-li Office 365 (ke kterému jste původně získali „neomezené úložiště“), tak nově k licenci na tento software máte úložiště o maximální kapacitě 1 TB. Což se také projeví někdy na počátku roku 2016, stejně jako většina výše popsaných změn.

Kdo obsadil víc než 75 TB

Důvod zrušení „neomezeného“ úložiště? Uživatelé, kteří prostor využili pro zálohování – nahrávali si tam záložní kopie několika počítačů nebo celé sbírky filmů. Microsoft ve zdůvodnění uvádí, že v několika případech dokonce překročili 75 TB dat.

Since starting to roll out unlimited cloud storage to Office 365 consumer subscribers, a small number of users backed up numerous PCs and stored entire movie collections and DVR recordings. In some instances, this exceeded 75 TB per user or 14,000 times the average. Instead of focusing on extreme backup scenarios, we want to remain focused on delivering high-value productivity and collaboration experiences that benefit the majority of OneDrive users.

Nepochopitelné je, proč Microsoft tyto uživatele prostě neodstřihl. Zejména pokud si nahrávali sbírky filmů. Jistě by snadno našel důvod, proč to označit nejen za nevhodné, ale možná i nelegální.

Pokud si ale náhlé omezení neomezenosti a snížení 15 GB na 5 GB spojíte s uvedením Windows 10, tak je možná vše trochu jasnější. 5 GB totiž uživatelům Windows 10, které všechno, co mohou, ukládají „do cloudu“, může velmi brzo přestat stačit. Je to dost podobné iCloudu, který je také omezený na 5 GB a tím pádem není moc použitelný.

Na webu OneDrive jsou prozatím pouze původní cenové plány (100 GB za 1.99 USD, 200 GB za 3,99 USD a 1 TB za 6,99 USD měsíčně). Plyne z toho ale i to, že nových 50 GB za 1,99 USD měsíčně je dalším velmi výrazným poklesem výhodnosti OneDrive.

Opět další tvrdé poučení ohledně cloudu (zdarma)

Pokud chcete používat cloudová úložiště a chcete se spoléhat na něco, co je zdarma, bude vám vždy hrozit riziko, že jednoho dne buď přijdete o všechno nebo se původní kapacity výrazně změní.

Na tomto konkrétním případě je dostatečně poučné to, že si hodně uživatelů pořídilo Office 365 proto, že k němu dostali velmi zajímavou konkurenční výhodu. Jak je vidět, Microsoftu už je toho názoru, že nabídka dostatečně splnila svůj účel, takže si může dovolit zákazníky nechat patřičně litovat dřívějšího rozhodnutí.

Tipy C

Office 365 (Home, Personal, University) je samozřejmě stále slušná volba, i s novým 1 TB prostoru. Konečné poučení je ale stále stejné – na cloud se nemůžete spolehnout jako na primární místo, kde máte uložená data. Musíte mít dostatečnou lokální kapacitu a cloud používat jako nástroj – pro zálohování, sdílení, přenášení a podobně.

Zdroj: OneDrive storage plans change in pursuit of productivity and collaboration

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).