Hlavní navigace

Microsoft uvolnil ostrou verzi prohlížeče Internet Explorer 11 pro Windows 7

7. 11. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dva týdny od svého uvedení je webový prohlížeč Internet Explorer 11 k dispozici i pro oblíbený operační systém Windows 7. Jaké novinky přináší jeho uživatelům?

Microsoft dnes uvolnil nový webový prohlížeč Internet Explorer 11 také pro populární operační systém Windows 7 s prvním a zřejmě zároveň i posledním servisním balíčkem. Nová verze jednoho ze stále nejrozšířenějších prohlížečů byla oficiálně uvedena na trh v letos v říjnu spolu s novým systémem Windows 8.1 a aktualizovaným systémem Windows RT pro tablety.

Novinkám jsme se již věnovali v článku Internet Explorer 11: nové technologie, lepší výkon i vyšší bezpečnost. Microsoft zapracoval podporu hned několika nových webových technologií, které mají v budoucnu umožnit provoz video-on-demand služeb i s chráněným obsahem bez nutností plug-inů jako je Flash Player či Silverlight. Podílí se na nich také Google, Mozilla či Netflix.

Další zajímavou novinkou je podpora technologie WebGL pro vytváření náročné hardwarově akcelerované 3D grafiky za užití čište webových technologií. Konkurenční prohlížeče tuto de facto webovou implementaci OpenGL podporují již delší dobu. Stejně jako v Internet Exploreru 11 nově podporovaný experimentální protokol SPDY řešící některé nedostatky HTTP.

V prohlížeči Internet Explorer 11 by tak měly být svižnější služby jako je Facebook, Twitter, Google Plus či Gmail, které SPDY již podporují. Microsoft navíc opět výrazně optimalizoval výkon svého enginu Chakra pro zpracování kódu v jazyce JavaScript. Vyladěna by měla být také hardwarová akcelerace za využití Direct2D.

cif 24 - early cena - média

Internet Explorer 11 si lze stáhnout z webu Microsoftu. Uživatelé Windows 7, kteří nyní používají Internet Explorer 10, budou moci na nový prohlížeč přejít v následujících týdnech i díky službě Windows Update. Již dříve ale Microsoft vydal nástroj, který aktualizaci prohlížeče zablokuje, aniž by bylo třeba deaktivovat celou službu Windows Update.  

StatCounter uvádí, že v říjnu letošního roku byl Internet Explorer druhým nejrozšířenějším prohlížečem na světě s tržním podílem bezmála 29 %. Na první Google Chrome ztrácel zhruba 11 procentních bodů. Na třetím místě s podílem přes 18 % byl Mozilla Firefox, jehož nejnovější vydané verzi a nejbližší chystané verzi je věnován článek na našem sesterském serveru Root.cz.

Jaký webový prohlížeč pro PC preferujete? (řazeno abecedně)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).