Hlavní navigace

Miloš Zeman porušil vulgaritami na Radiožurnálu zákon i kodex Českého rozhlasu

26. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přípravu moderátora Jana Pokorného zhodnotil generální ředitel veřejnoprávního média jako standardní, pokud by se však situace měla opakovat, Český rozhlas je připraven k velmi razantnímu zásahu.

Zákon o Českém rozhlasu a vnitřní kodex tohoto veřejnoprávního média porušil svým vulgárním vyjadřováním v pořadu Hovory z Lán prezident republiky Miloš Zeman. Na dnešním zasedání se na tom shodli radní ČRo. Zprávu přinesla agentura ČTK, publikoval ji například zpravodajský web ČT 24. Radní se shodli, že situace, kdy prezident Zeman mluvil vulgárně ve vysílání, je výjimečná. Za vyjadřování stávající hlavy státu se omluvil i generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Český rozhlas udělal vše pro to, aby minimalizoval dopady na kodex, konstatoval Duhan. Vypnout prezidenta bez upozornění však nešlo.

K TÉMATU: Český rozhlas oponuje RRTV: Zemanovými vulgaritami jsme neporušili náš Kodex

Přípravu moderátora Jana Pokorného zhodnotil generální ředitel veřejnoprávního média jako standardní, pokud by se však situace měla opakovat, Český rozhlas je připraven k velmi razantnímu zásahu. Peter Duhan se chce s Milošem Zemanem ohledně jeho vulgárních výrazů ve vysílání sejít, z Pražského hradu nicméně ještě nepřišla v tomto směru žádná odpověď. Duhan tedy stále na navrhovaný termín od hlavy státu čeká. Radní veřejnoprávního rozhlasu uznali, že šlo o nestandardní situaci a v případě, že se bude management domnívat, že by měl mluvit prezident opět vulgárně, do živého vysílání ho nevpouštět.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Za vulgarity prezidenta Miloše Zemana se bude zpovídat i Nova

A který článek Kodexu Českého rozhlasu konkrétně Miloš Zeman svým vulgárním vystupováním porušil. Šlo konkrétně o článek 22.2. Web ČT 24 z něho cituje: Pokud je to proveditelné, nepřipustí Český rozhlas k účasti na živém vysílání osobu, u které je důvodný předpoklad, že by se mohla chovat urážlivě, vulgárně nebo je pod vlivem alkoholu či omamných prostředků. Mluvčí média Jiří Hošna pro DigiZone.cz uvedl: Český rozhlas vyvinul maximální úsilí, aby neporušil svůj kodex. Moderátor prezidenta upozornil a zeptal se ho, proč používá vulgarismy. Okamžitě po odvysílání pořadu jsme vydali stanovisko, ve kterém jsme se od takového vyjadřování distancovali. Náš postoj ve věci už v našich stanoviscích v minulosti zazněl. Rozhodnutí Rady ČRo o porušení Kodexu respektujeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).