Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mobilní Internet zabíjejí mobilní operátoři od Karel Sasin - Pan Paleta (Datatech - IQ mapa) ve svem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 2. 2002 11:37

    Karel Sasin (neregistrovaný)
    Pan Paleta (Datatech - IQ mapa) ve svem prispevku nazval hojne navstevovane WAPove projekty, blbostmi. Clanek se mu jevil jako legracni :-)).

    Polozme si tedy 2 trivialni otazky.
    1. Jak je mozne, ze maji tyto "blbosti" tak vysokou navstevnost?
    2. Proc maji operatori mnoho z techto "blbosti" umisteno primo na svych WAP portalech?

    Odpovedi pro pana Paletu.
    1. Nejsou to blbosti.
    2. Operatorum se velmi vyplati tyto servery do portalu zaradit, protoze stale inkasuji penize za pripojeni od uzivatelu vyuzivajicich sluzeb techto serveru.

    Jeste doplneni.
    Pane Paleto, nez nazvete WAPove projekty blbostmi a "zviratko S" jako opozdene :-)), trochu vice premyslejte. Vzdelani na to mate. Je mi jasne, ze vam soucasna situace vyhovuje. Nerovne podmínky pro tvurce WAPu, ktere vedou k jeho celkove stagnaci, jsou zejmena pro vas vyhodne, protoze vase IQ mapa (mimochodem velmi dobra aplikace) proste nemuze dostat poradnou konkurenci.

    Karel Sasin
  • 1. 2. 2002 12:53

    Petr Paleta (neregistrovaný)
    Pokud se Vás zvířátka S a O dotkly, omlouvám se, bylo to míněno jako vtip v intenci článku.

    Ale faktem je, že jste celý článek koncipoval tak, že žádný revenue sharing neexistuje. A to prostě není pravda, a týká se to dnes mnoha aplikací. Čtenář, který není specialistou na tuto tématiku, mohl získat zcela mylný dojem. A to podle mého názoru je z vaší strany tak trochu podraz.

    Kromě toho jste špatně přečetl moji reakci. Nepsal jsem, že hojně navštěvovaná aplikace je blbost, to tedy opravdu ne, v té reakci je to přesně naopak.

    Pokud jde o IQmapu, tak ta v současné době končí, protože stejnou hru nelze hrát do nekonečna. Máme jednoho následníka, ale také nejméně jednu konkurenci. Jsem přesvědčen, že právě díky IQMapě mají dnes hry otevřené dveře u všech operátorů.

    Na druhou stranu, ani revenue sharing není žádná cesta ke zbohatnutí, v naší firmě tvoří asi tak 5% obratu. Pokud chcete vydělávat, zkuste nabídnou nějakou dobrou mobilní aplikaci pro business-sféru, tam není problém, aby vám za její používání klienti platili přímo.

    A pokud operátoři zařadili Vaši aplikaci do svého "wapového portálu" (=seznamu odkazů), tak přece buďte rád, protože vám dělají reklamu zdarma, a snažte se toho využít. Oni na tom vydělávají, ale vy přece také.

    A nakonec prosím méně emocí a osobních invektiv. Když se vám můj vtip nelíbil, můžete přece vymyslet jiný se zvířátkem P :-).
  • 1. 2. 2002 14:30

    Karel Sasin (neregistrovaný)
    Jsem rad, ze je vase reakce jiz umirnenejsi. Nemuzete se divit, ze reaguji lehce podrazdene na vase zlehcovani tematu, ktere je dle meho nazoru vazne.

    Pohnutkou, ktera me vedla k napsani clanku byl prave pokus o rozvireni teto problematiky. Vy svymi prispevky k rozvirovani prispivate, coz je dobre.
    Pisete, ze revenue sharing funguje. Ja tvrdim, ze funguje v tak mizivem poctu pripadu, ze z pohledu globalniho NEFUNGUJE. To, ze funguje alespon ve velmi malem poctu pripadu (Rozhodne nesouhlasim s vasim tvrzenim: "..týká se to dnes mnoha aplikací.."), me navic utvrzuje v domence, ze je RS technicky zvladnutelny.
    Take pisete "..pokud chcete vydelavat, zkuste ....". Za tuto radu opravdu dekuji :-)) Provozujeme nekolik aplikaci, ktere financuji spolecnosti, ktere mely a maji na vyvoji a provozu zajem. Zname i model financovani primymi platbami uzivatelu, ktery funguje velmi dobre, ale ja proste nechci zneuzivat teto diskuse k reklame na nase projekty. Vase rady byly zrejme smerovany někomu jinemu :-)

    Verte nebo ne, hlavnim duvodem k napsani clanku NEBYLA snaha o zvyseni nasich vynosu v oblasti WAPu.
    Slo mi o neco jineho. Velmi bych si pral, aby byly stanoveny jasne a rovne podminky pro vsechny tvurce a vznikl konecne kvalitni obsah mobilniho internetu, cehoz lze dosahnout aplikaci zminovaneho revenue sharing.

    Nebo si snad myslite, ze soucasni tvurci (kteri nejsou v tuto chvíli v RS zapojeni) opravdu nemaji zadny narok alespon na malou cast nezanedbatelnych vynosu, ktere vznikaji operatorum z provozu jejich serveru?
  • 1. 2. 2002 15:14

    Petr Paleta (neregistrovaný)
    Velmi bych si pral, aby byly stanoveny jasne a rovne podminky pro vsechny tvurce...

    Pokud je mi známo, operátoři dnes mají určité rámcové smlouvy pro revenue sharing. Ale uvědomte si, že pro operátora jste zajímavý jenom tehdy, pokud mu přinesete pár miliónů hitů měsíčně, a to navíc jenom proto, že se WAP zavádí - za pár let bude tou hranicí deset nebo možná sto miliónů hitů měsíčně. Pokud máte méně, tak jim prostě ani nezaplatíte administrativu s tím spojenou.

    Proto také revenue sharing funguje v "mizivém" počtu případů, ale tyto "mizivé" aplikace pravděpodobně představují dost značné procento wapového provozu.

    Říkáte "aby byly stanoveny..." - ale kdo je má stanovit? Uvědomme si, o jaké jde částky - jeden hit reprezentuje pár haléřů. Do toho se žádný státní úřad doufám míchat nebude, vždyť by jeho šetření stálo tak roční obrat celého WAPu v ČR. A zde samozřejmě o žádné zneužívaní monopolního postavení nejde, operátoři si dost tvrdě konkurují, takže kdyby se to vyplatilo a A by zaváhal, B a C by mu to dali sežrat i s chlupama.

    Je tedy jasné, že žádné "rovné podmínky pro všechny tvůrce" nebudou a ani být nemohou. Větší budou mít vždycky výhodu, jako u každého obchodu. Proč třeba místo podobného stěžování, jako je tento podivný a v podstatě nepravdivý článek nezkusíte nabídnout svůj server někomu velkému, jako jsou portály nebo internetoví vydavatelé (iDnes, CPress), případně se s někým nespojíte, abyste měli pro operátora vyšší cenu? Určitě si pamatujete, že jsem Vám i panu Jandovi (který si stěžuje o pár reakcí výše) nabízel před nějakou dobou spolupráci, a oba jste okamžitě odmítli, aniž bychom se vůbec bavili o podmínkách. Třeba jste už mohli mít revenue sharing oba!

    My se třeba teď snažíme prodat IQ mapu velkým zahraničním operátorům, ne na vlastní triko, ale ve spolupráci s mezinárodně velmi známým výrobcem her. Tohle je přece správná cesta, protože Orange se bohužel nebude bavit s nějakou firmičkou odněkud z Bubákova.

    Bohužel, české povaze je asi bližší stěžovat si, a požadovat, aby to "někdo shora" zařídil, než hledat nějaké schůdné řešení.

  • 1. 2. 2002 17:04

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Ale tady přece nejde o to, aby to operátorům někdo nařídil. Jde o to, aby operátoři jasně řekli, od jakého provozu a jakou cenu jsou ochotni platit. Málokdy mluvím o Českém Telekomu pozitivně, ale podívejte se na jeho přístup k linkám 090* - na webu najdete jasné a přehledné cenové podmínky. Přitom jde o velmi podobnou situaci.
  • 1. 2. 2002 17:43

    Pavel Janda (neregistrovaný)
    Nezlobte se na mne, ale vy opravdu nemate ani potuchy o tom, jak to v soucasnosti s WAPem vypada. RS nefunguje ani ve zminovanem mizivem procentu pripadu, natoz pak ve znacnem procentu WAPoveho provozu. Takove projekty napocitam na prstech jedne ruky a znovu opakuji, ze zadny z nich drive nebyl bezne dostupnou WAP aplikaci, vzdy jde o aplikace "na objednavku".

    Pak jste myslim zasadnim zpusobem nepochopil smysl clanku, ja jej vnimam jako upozorneni na zavadny stav, absurdni a kratkozrake chovani operatoru, ktere v konecnem dusledku vede k destrukci neceho, co muze byt uzitecne a prospesne. Kdyby nam Eurotel dal nejakych mizernych pet haleru za hit, tak se mu to v konecnem dusledku mnohonasobne vyplati. Nase aplikace nabizi takove moznosti, jako zadna jina v CR a nevim o nicem podobnem ani ve svetovem meritku. Jenze mohu jen znovu zopakovat - proc propagovat neco, co nam neprinese nic krome nekolika dekovnych mailu... Je to bludny kruh, ktery mohou rozetnout jedine operatori a na to chtel clanek upozornit.

    Z Vasich prispevku je citit velky despekt - my nejsme ti stezujici si neschopni cechackove, zkuste se zamyslet nad tim, jestli chyba nemuze byt jinde. Vase napady pro nas nejsou nicim novym - s CPressem jiz spolupracujeme a oficialni spusteni noveho wap.uzdroje.cz je otazkou dni, maximalne tydnu. Jenze co z toho? Vetsi navstevnost pro nas, vetsi zisky pro operatory, RS stale na nule. A jsme zase v bludnem kruhu...

    A jeste jedna vec: Asi mam kratkou pamet, ale na zadnou nabidku spoluprace z Vasi strany si nepamatuji, nikdy jsem nic nesmetl ze stolu, aniz bych vedel blizsi podrobnosti. Kdyztak se mi ozvete na mail, je vysoce nepravdepodobne, ze by se neco takoveho nekdy mohlo stat.
  • 1. 2. 2002 17:47

    Karel Sasin (neregistrovaný)
    Pane Paleto, pisete, ze si stezuju.
    To jste OPET jaksi "chybne vydedukoval" a nevim, kde jste to vycetl. V textu clanku? V nekterem mem prispevku? Ne, nestezuju si. Nemam na co. :-))

    V clanku pouze konstatuji, v cem spociva problem mobilniho internetu a snazim se naznacit, jake je, dle meho nazoru, reseni.

    Take pisete, ze je clanek nepravdivy. Dobre tedy. Clanek rika ve zkratce toto:

    Na mobilnim internetu je velmi malo kvalitniho obsahu.
    Kdyby operatori prenechali alespon malou cast vynosu vznikajicich provozem WAPu tvurcum obsahu, byli by tito tvurci dobre motivovani ke zlepsovani svych serveru. Dalsi tvurci s novymi napady by se rodili. Timto zpusobem by se obsah rozrustal a zkvalitnoval. Celkove vynosy (operatoru i tvurcu) z provozu by se zvysili.

    A ted prosim jasne odpovezte na tuto otazku:
    Je podle vas toto tvrzeni pravdive??? (ANO/NE)


    P.S.
    Ano, vzpominam si na vasi nabidku "spoluprace". Ten mail jsem si i nekam zazalohoval. Velmi me tenkrat pobavil :-))

    Karel Sasin

  • 1. 2. 2002 18:21

    Petr Paleta (neregistrovaný)
    Já myslím, že k tomu dojde. Ale operátoři teď mají starosti s přečíslováním a se začleněním do nadnárodních koncernů.
  • 1. 2. 2002 18:47

    Petr Paleta (neregistrovaný)
    Kdyby nam Eurotel dal nejakych mizernych pet haleru za hit, tak se mu to v konecnem dusledku mnohonasobne vyplati

    A vyplatí se to vám? 500 000 x 5 hal. = 25 000 měsíčně. S tím se nedá nic dělat profesionálně, takže vás to moc nevytrhne. Jinak těch 5 hal. za hit je docela realistických.

    na zadnou nabidku spoluprace z Vasi strany si nepamatuji...

    Jenom abych tady nebyl za lháře:
    From: Pavel Janda [mailto:pavel.janda@wlist.cz]
    Sent: 13. září 2000 0:25
    To: Petr Paleta
    ...Co se tyce Vasi nabidky tak myslim, ze z Vaseho pohledu nalehate na toho spatneho....


    Z Vasich prispevku je citit velky despekt

    Ano, je. Ale ne k Vám osobě, už vůbec ne k Vaší aplikaci, ale k tomuto článku, který je v podstatě lživý (tvrdí, že revenue sharing neexistuje) a k tvrzení, že zlí lakomí operátoři vám nechtějí dávat peníze. Když nechtějí, jejich chyba. Nemusejí. Zkuste sehnat peníze jinde. Nebo se s nimi domluvit. Jde to. Nečekejte, že oni přijdou za vámi, nebo že se budou přizpůsobovat vám. Oni mají peníze, vy musíte něco nabídnout.
  • 1. 2. 2002 18:53

    Petr Paleta (neregistrovaný)
    Celkove vynosy (operatoru i tvurcu) z provozu by se zvysili. Je podle vas toto tvrzeni pravdive??? (ANO/NE)

    Ano. Ale zapomněl jste dodat, že výnosy operátora by se zvýšily o takových 0,01-0,1%. A zvýšily by se i jeho náklady, přibližně o stejnou částku. Bohužel to tak je. Až to bude jinak, a to myslím jednou bude, dříve nebo později (doufám že dříve), tak se situace změní, to je jasné.
  • 1. 2. 2002 19:29

    Pavel Janda (neregistrovaný)
    25 000 od Eurotelu + 25 000 od Paegasu a Oskara - odpovidam ano, to by se nam vyplatilo. Uvedomte si, ze my jsme to nikdy profesionalne nedelali, nikdo z nas se tim nezivi. Jde nam pouze o to, aby provoz serveru nebyl ztratovy a penize z nej plynouci predstavovaly alespon nejakou motivaci k dalsi praci.

    Na Vasi nabidku si jiz matne vzpominam, ale nebylo to tak jednoduche, jak se tu snazite naznacit. Kdyby to pro nas bylo vyhodne, tak bychom na ni pristoupili. Rozhodne to nemuzete formulovat tak, jak jste to ucinil - meli jste s nami spolupracovat a byli byste jinde, vase chyba...

    V clanku neni napsano, ze RS neexistuje. Ze z nej profituje tri ci pet serveru jeste neznamena, ze to je obecne existujici fakt a ze je mozne jej za urcitych podminek ziskat. Naopak, v nasi situaci je to prakticky nemozne, jiz trikrat jsem zde napsal, v jake pozici byli provozovatele, kdyz o teto veci jednali a kdyz dosahli uspechu, kolikrat to jeste budu muset zopakovat, abyste to vzal na vedomi.

    Ja rozhodne necekam, az za mnou prijede delegace z Eurotelu
    a nabidne mi penize, oni se o teto veci nechteji ani bavit. Kdyby mi rekli Ano, neni to problem, ale bude to za tech a tech podminek, tak to vezmu a budu se snazit jim prizpusobit. Jenze takova moznost tu vubec neexistuje, operatori jsou v teto veci nepristupni...

    Sehnat penize jinde - samozrejme, to je jen o nasich schopnostech, napr. se nam docela dari se zasilanim log na nokie. Reklamu uz se nam prilis prodavat nedari a hlavne - operatori nam zakazuji zobrazovat reklamu na strankach, ktere jsou soucasti jejich portalu. Oni nejenze nam nic nedaji, ale jeste nas omezuji v moznostech, jak si muzeme vydelat sami.
  • 2. 2. 2002 11:27

    Pavel Dlouhy (neregistrovaný)
    Vy jste snad vestec nebo mate kristaloou kouli? Asi jo.
    Jak ste asi moh prijit na takove cislo 0.01 procent zvyseni vynosu. Z jakych udaju jste dosel k tak nesmyslnemu vysledku. Vzdyt ani nemate z ceho spocitat zvyseni vynosu.
    Placate nesmysly. Ja souhlasim s autorem.
    P.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).