Hlavní navigace

Monopol na data o jízdních řádech skončí, stát je poskytne ve strojově čitelné podobě

21. 11. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ministerstvo dopravy připravilo vyhlášku, která umožní jakémukoli subjektu přístup k datům o jízdních řádech ve strojově čitelné podobě. Monopol tak příští rok skončí.

Společnost Seznam.cz si zřejmě už brzy připíše vítězství ve sporu s brněnskou firmou CHAPS, potažmo s ministerstvem dopravy. V příštím roce totiž ministerstvo vydá vyhlášku, která zpřístupní data o jízdních řádech ve strojově čitelné podobě. Díky smlouvě z roku 2001 na ně dosud drží monopol společnost CHAPS.

Na slavnostním vyhlášení ankety Křišťálová Lupa 2013 to oznámil tiskový mluvčí ministerstva Tomáš Neřold, který si za resort dopravy přišel převzít anticenu právě za monopol na data o jízdních řádech. Podle Neřolda je vyhláška, která umožní přístup k datům komukoli, aktuálně v připomínkovém řízení. Platit by měla začít příští rok. 

Pozadí sporu, důvodům žaloby a verdiktu Krajského soudu v Brně, ale i vyjádření zainteresovaných subjektů jsme se podrobně věnovali v samostatném článku.

Monopol byl kritizován delší dobu. Do pozornosti médií se v posledních měsících dostal kvůli intenzivním snahám firmy Seznam.cz o jeho prolomení. Seznam.cz nejdříve požádal o data společnost CHAPS, a to na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. CHAPS žádosti nevyhověl s tím, že se na něj, jako na soukromý subjekt, zákon o svobodném přístupu k informacím nevztahuje. Seznam se odvolal k ministerstvu dopravy, ale to se věcí odmítlo zabývat. 

V červnu se ale za Seznam postavil Krajský soud v Brně, který rozhodl, že CHAPS je ve vztahu k vedení celostátního informačního systému o jízdních řádech povinným subjektem podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Soud konstatoval, že ačkoli je CHAPS v obecné rovině soukromou osobou, ve vztahu k vedení celostátního informačního systému o jízdních řádech je třeba tuto společnost považovat za veřejnou instituci, protože touto činností vykonává veřejnou správu namísto Ministerstva dopravy. Zároveň Seznamu doporučil, aby žádost o zpřístupnění dat podal znovu.

UX DAy - tip 2

Zajímavé je, že ministerstvo dopravy se proti rozsudku neodvolalo. Kauzou se i přesto musel zabývat Nejvyšší správní soud. Kasační stížnost proti rozhodnutí k němu totiž podala firma CHAPS, která však vůbec nebyla účastníkem řízení před krajským soudem. Soud ale stížnost odmítl.

Seznam.cz podle výkonného ředitele Michala Feixe podal novou žádost, jednatel CHAPSu Tomáš Chlebničan, ale tvrdí, že firma žádnou novou žádost o data od Seznamu neobdržela.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).