Hlavní navigace

Na YouTube přibyla nová možnost skrývání videí

14. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Videa na populárním serveru YouTube už nemusí být umisťována jen jako veřejná (public) nebo soukromá (private). Nově jim lze přidělit status unlisted. Takto označená videa nebudou zveřejňována v žádných přehledech na YouTube ani nepůjdou dohledat. Dostane se na ně jen osoba znající přímou adresu. Stejný koncept Google využívá u služby Picasa Web Albums pro sdílení a publikování fotek. Výhodou je, že lze nyní omezit přístup k videu, aniž by si vyvolení jedinci pro jeho přehrávání museli zakládat…

Videa na populárním serveru YouTube už nemusí být umisťována jen jako veřejná (public) nebo soukromá (private). Nově jim lze přidělit status unlisted. Takto označená videa nebudou zveřejňována v žádných přehledech na YouTube ani nepůjdou dohledat. Dostane se na ně jen osoba znající přímou adresu. Stejný koncept Google využívá u služby Picasa Web Albums pro sdílení a publikování fotek. Výhodou je, že lze nyní omezit přístup k videu, aniž by si vyvolení jedinci pro jeho přehrávání museli zakládat uživatelský účet u Googlu. Novinka ale zatím není dostupná v české verzi YouTube.

Pokud by někomu nestačilo spoléhání na utajení adresy videa, tak nadále je možné video označit za soukromé. K videům s tímto statusem se mohou dostat jen výslovně uvedení registrovaní uživatelé YouTube, jejichž maximální počet je omezen na 25 lidí. Předpokládám, že čtenářům Lupy není nutno zdůrazňovat, že opravdu soukromá videa na Internet nepatří, protože několik nepříjemných úniků dat z komunitních serverů již historie zná. (YouTube Blog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).