Hlavní navigace

Nabízí VOLný.cz anonymitu zločincům?

11. 10. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Již déle než měsíc existuje služba VOLný, která nabízí připojení k Internetu zcela zadarmo. Připojit se díky ní může každý a na první pohled se zdá, že zaručuje plnou anonymitu. Nedávný případ vyšetřování úniku informací ze Spořitelny však ukázal, že to není tak docela pravda.

Tato nabídka má oproti konkurenci vedle toho, že je zadarmo, i jiné výhody. Jde především o kompletní on-line registraci bez nutnosti návštěvy prodejního místa či účasti na propagační akci té či oné firmy. Přihlášení do systému je realizováno vyplněním formuláře na serveru www.VOLny.cz a po zadání určitých informací je vám zřízen účet. S tím je spojena veliká přednost, tedy anonymita. A právě kolem ní se budou točit následující řádky.

Každý člověk používá Internet jinak – někdo pouze jako bezednou studnu informací, jiný zase jako prostředek komunikace se světem. Jsou však i tací, kteří ho spíše zneužívají. Ano, právě této třetí skupině se nabídka VOL líbí zdaleka nejvíce – téměř úplná anonymita nezvykle rozsáhlého charakteru – žádné klasické uzavírání smlouvy u poskytovatele. Co se této přednosti týče, podobný rozsah skýtá i tzv. IPNET karta, kterou už od loňského Invexu nabízí firma Mopos. Její největší slabostí jsou však vysoké poplatky za surfování a fakt, že si ji dotyčný musí někde vyzvednout, ať už u autorizovaného dealera, či na poště. Na www.VOLny.cz se však můžete přihlásit i z tepla rodinného krbu. Jste-li zaregistrováni, můžete se ponořit do tajů Sítě s výhodou úplné anonymity. Je však úplná? Mohou si díky této službě dělat kriminální živly typu „Vency Vošousta“, jak si onen dobrý muž ze Spořitelny říkal, na Internetu co se jim zlíbí?

… Probíhá otevíraní stránky… Hotovo… Na monitoru se právě zobrazily informace o vašem novém uživatelském jméně a všech dalších podstatných detailech nutných pro připojení. Hurá, radují se někteří:„Zadal jsem falešné údaje a mohu si tím pádem dělat cokoliv bez toho, aby s tím byla má osoba spojována“. Chyba lávky. Nezdokonalují se pouze způsoby zneužívání Internetu, zdokonaluje i adekvátní obrana proti nim. Metlu proti lidem podobného rázu zde představuje logovací soubor poskytovatele připojení(v tomto případě VOL) ve spojení s logem telefonní ústředny. Z těchto informací je možné přesně určit, kdo v dané chvíli používal určitou IP adresu podle jeho telefonního čísla.

BRAND24

Běžní uživatelé se tohoto bát nemusí, pro ty zneužívající je to však stěžejní problém. Zeptali jsme se technického ředitele VOL Jiřího Caldy, zda už za uplynulý měsíc k podobnému zjišťování došlo. „Už se nám stalo, že nás kontaktovala Policie ČR a na příkaz vyšetřovatele od nás takovou informaci dostala a vím, že jim poté bylo předáno číslo od SPT TELECOMu. Bylo to za celou dobu existence VOL jen jednou a doufám, že to nebude třeba používat.“ I my se k tomuto přání připojujeme a chtěli bychom vyjádřit naději v to, že se podobný případ nebude opakovat.

Michal Zálešák

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).