Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nákupy v zahraničních e-shopech: Jak je to s clem a DPH a kdy poště zaplatíte 96 Kč navíc od Fido - V článku není uvedeno vše. Poplatek, který pošta...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2012 12:31

    Fido (neregistrovaný)

    V článku není uvedeno vše. Poplatek, který pošta vybírá za proclení je 180 Kč. 96 Kč je to jen v případě, že si zboží proclíte sám. V takovém případě musíte na celní poštu a pošta vám tímpádem zboží nedoručí ačkoliv bylo zaplaceno plné poštovné.
    A po několika zkušenostech varuji před proclíváním českou poštou. Raději si to vyřizujte sami.
    Zboží z reklamace pošta bez okolků proclila podruhé i přes to, že jsem měl v ruce doklad, že jde o reklamaci a zboží bylo pár dní před tím do reklamace odesláno. Reklamace u pošty zamítnuta bez vysvětlení. V dalším případě byla hodnota pro výpočet cla bezdůvodně navýšeno o cca 600 Kč ačkoliv jsem měl doklad o skutečně zaplacené ceně. Reklamace opět zamítnuta. Zpětně jsem zjistil takovéto navyšování celní hodnoty i u předchozích zásilek ale nebylo tak markantní.
    Ná základě toho jsem české poště zrušil plnou moc k proclívání a raději volím jiné dopravce.

  • 16. 11. 2012 12:51

    Drondys (neregistrovaný)

    180 Kč pošta vybírá pokud je na zásilku stanoveno DPH nebo clo. 96 Kč pošta vybírá kromě případů osobního odbavení i v případech kdy si pošta od adresáta vyžádá doplňující doklady k zásilce. Pokud je zásilka odbavena poštou tzv. bez DPH a bez cla a nejsou vyžádány ani žádné doklady pak se žádný poplatek neúčtuje.

    Pokud jde o možnost osobního vyřízení celního odbavení to lze zrealizovat u zásilek ze zemí mimo EU pro osobní potřebu jdoucích přes Českou poštu jen na poště Praha 120 a zdaleka na každý má někoho známého nebo z rodiny v Praze či z blízkého okolí Prahy kdo by to tam byl ochoten za něj vyřizovat a možnost kvůli tomu jezdit do Prahy je také pro řadu lidí ze vzdálenějších míst od Prahy nepřijatelná. Česká počta na rozdíl od Německé pošty neumožňuje realizovat celní odbavení na místních poštách.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).