Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nákupy v zahraničních e-shopech: Jak je to s clem a DPH a kdy poště zaplatíte 96 Kč navíc od vonV - Jak to funguje s vyclením na poště 120: -...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 12. 2012 18:59

    vonV (neregistrovaný)

    Jak to funguje s vyclením na poště 120:
    - zásilka dorazila do ČR 28.11.2012
    - oznámení od pošty dorazilo dnes - 03.12.2012 (tedy 5 dní poté)

    Vyrazil jsem na poštu 120, kde ve 3. patře:
    - napřed do dveří pošty vyzvednout papíry
    - pak do dveří k celníkům předat papíry
    - na chvíli si sednout a počkat, co z nich vypadne
    - pak na zavolání vyzvednout "zpracované papíry"
    - zaplatit DPH, případně clo ve stejných dveřích u celníků
    - zpátky do poštovních dveří odevzdat papíry a ukázat občanku
    - zaplatit poště 96,- Kč
    - po vyřízení papírů ve stejné místnosti naproti okýnku u pultu vyzvednout zásilku

    Prodejce mě zřejmě chtěl ušetřit a sám na celní průvodku uvedl zhruba poloviční ceny, ze kterých nakonec byla spočítána výše DPH ("neměl" jsem orig. fakturu s sebou). A pozor, dobytkové samozřejmě počítají DPH i z ceny za dopravu.

    Takže... místo abych zásilku dostal do ruky včas na mou adresu, mě to stálo 5 dní zdržení(!), hodinu a půl cesty na poštu a zpět, na poště cca 15 minut a 96,- Kč poště "nevím za co" - asi za předvedení toho papírovacího cirkusu.

    Fronty naštěstí nebyly a úředníci se mi nesnažili znepříjemnit den, pak by to asi bylo horší - věřím, že fronty i nepříjemní tam být umí. Ale i tak procedura samozřejmě k ničemu - jen zdržení a poplatek poště v podstatě za několikadenní zdržení.

    Pokud to zahraniční obchodník umožňuje, používejte dopravce, který dokáže za jednu cenu zásilku proclít a dopravit až na vaši adresu a to v podstatě za uvedenou deklarovanou cenu - jednoznačně se to vyplatí.

    V tomto případě jsem si tenhle cirkus i rád vyzkoušel, ale už ne víc.

  • 14. 12. 2012 20:17

    vonv (neregistrovaný)

    Ale to já vím. Jen nevím, proč bych měl čekat dalších X dní, než to pošta doručí (když už zdržela zásilku o 5 dní) a proč jim platit další peníze? Krom toho bych na začátku prosince našel asi ve schránce jen upozornění, ať si pro balík skočím na poštu - i když jsem celý den na udané ardese.

    Bohužel ne vždy lze zvolit dopravce, který funguje normálně, případně má "další přednosti". Tenhle zážitek jsem absolvoval naprosto vědomě, abych si to vyzkoušel po 8 letech znovu - jak moc se to změnilo. Musím říct, že změna minimální a mám dojem, že dřív jsem nemusel poště platit nic.

  • 6. 12. 2012 1:01

    Drondys (neregistrovaný)

    Stačilo nechat zásilku odbavit Českou poštu a nebylo nutné nikam chodit. Pošta pak vybere případné DPH + namísto 96 kč vybere poplatek 180 Kč, obojí při dodání zásilky. Podrobnější informace k tomu jsou uvedeny tady:

    http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=112&t=45057

    Pokud jde v první řadě o peníze a o levnou variantu dopravy pak je vhodné si to dobře rozmyslet, spočítat a porovnat, protože zdaleka ne vždy se skutečně vyplatí volit jakéhokoli jiného dopravce, který má v ceně zahrnuto i celní odbavení jelikož jsou obvykle náklady na dopravu nakonec často i o dost vyšší než součet poštovného a poplatku za celní odbavení od pošty.

  • 15. 12. 2012 0:16

    Drondys (neregistrovaný)

    Proč čekat ? Inu třeba proto, abys to nemusel absolvovat osobně jelikož závěr toho tvého dřívějšího příspěvku vyzněl jako by ti to hodně vadilo viz "...už ne víc", a to bys měl být spíš vděčný a chválit si, že to šlo ještě relativně pohodově. Řada jiných lidí by si to třeba ráda vyřídila osobně za levnější poplatek a vůbec by si na nic nestěžovali, ale nevyplatí se jim to jelikož bydlí dál od Prahy a na lokálních poštách se osobní celní odbavení vyřídit nedá a tak jim nezbývá než čekat až to za ně pošta odbaví a volbu jiného dopravce buď nemohou ovlivnit nebo se jim taktéž nevyplatí jak už jsem zmínil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).