Hlavní navigace

Nápad roku měl Neuron Soundware, učí počítače rozumět zvukům

9. 6. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Víc než sto sedmdesát projektů se přihlásilo do letošního ročníku soutěže nápadů a startupů. Největší úspěchy sklidily IoT projekty.

Pavel Konečný poslední tři roky strávil v Sydney, kde pracoval pro tamní pobočku společnosti Accenture. Tam byl u první australské implementace big data platformy Hadoop, dělal na technologii rozpoznávání hráčů kriketu a hodně také pracoval s technologií Watson od IBM. 

Vrátil se do Česka s tím, že chtěl rozjet něco kolem umělé inteligence a příbuzných oblastí. A to se mu povedlo, založil Neuron Soundware a prošel StartupYardem – počítače už neprogramuje, ale trénuje. Jeho systém využívá neuronové sítě třeba k odhalování poruch ve velkých strojích. 

Včera získal Konečného projekt první místo v soutěži Vodafone Nápad roku. To znamená, tedy kromě diplomu, i 300 tisíc korun a dalších 100 tisíc ve věcných cenách. Tým zároveň čeká pobyt v Silicon Valley a účast na konferenci TechCrunch Disrupt. Zároveň si je blíže proklepnou i analytici z panelu investorů. „Projekt Pavla Konečného je sebevědomým vykročením do éry digitalizace. Věřím, že výhra v této soutěži bude katalyzátorem dalšího rozvoje a úspěchu Neuron Soundware na trhu v oblasti audio analýzy,“ říká Andrea Hepnerová ze SAPu.

Tipy C

Zbylá místa na bedně zabraly projekty ze světa internetu věcí. Celkově druhý a současně vítězem kategorie Ekonom Student podnikatel se stala služba Locaid.me Vladislava Vacka. Ta pomáhá se záchrannými akcemi při krizových situacích. Třetím nejlepším nápadem dle hlasování poroty je brněnské DevCharge Vladimíra Vlacha, které umožňuje jakýmkoliv strojům přijímat mobilní platby.

„Konkurence byla letos velmi silná. Lidé se zajímavými nápady a technologiemi se přihlásili ze všech krajů České republiky i ze Slovenska. Velmi nás také potěšilo, že chuť do vlastního podnikání zdaleka nemají jen studenti a dvacátníci. Nadpoloviční většina přihlášených byla starší 30 let a necelé čtvrtině je přes 40 let,“ říká Martin Kešner, zakladatel soutěže.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).