Hlavní navigace

Německo oživí digitální rozhlas. 1. srpna startuje celoplošně v standardu DAB+

22. 2. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 2. 2011

1. srpen letošního roku bude důležitým datem pro Německo z pohledu digitalizace rozhlasu. Právě na tento termín bylo stanoveno spuštění celostátního vysílání v systému DAB+, na kterém se dohodly komerční subjekty, které se ho zúčastní. Digitální rozhlas tak dostane v Německu poslední šanci poté, co ho někteří již před několika lety prohlásili za mrtvý.

K TÉMATU: Šest komerčních subjektů může zahájit v Německu vysílání DAB+

Digitalradio Deutschland GmbH projekt slavnostně představí o měsíc později na 51. ročníku celosvětového veletrhu elektroniky IFA v Berlíně. Součástí multiplexu by mělo být deset rozhlasových stanic spolu s doplňkovými službami. Zájemci, kteří si pořídí přijímač pro DAB+ budou moci naladit například stanici 90elf, jež se specializuje na informování z oblasti fotbalu, neměly by chybět ani rozhlasové kanály pod hlavičkou Regiocast (více o tomto projektu na jeho webových stránkách).

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Digitální rozhlas v Bavorsku posílil o čtyři vysílače

Digitálním signálem budou distribuovány dále například stanice RemiX-Radio, litera, Rauschgold nebo Funkfenster. Posluchač by tak měl díky DAB+ získat širokou škálu žánrů od takzvaných „Golden Hits“ přes literaturu až po stanici, která se orientuje pouze na kompletní alba. Nebude zde chybět ani náboženská stanice ERF Radio. Uskupení Digitalradio Deutschland GmbH také uzavřelo dohodu se společností Frontier Silicon. Ta by měla zajistit, že v době spuštění bude na trhu dostatek přijímačů, jež budou zároveň i pro posluchače cenově výhodné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).