Hlavní navigace

Názory k článku Není blockchain jako blockchain: Jak je rozlišovat a proč to vůbec dělat?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 3. 2021 3:44

    ehlo

    "(zajímavost: banky v mezibankovním vyrovnávání na rozdíl od platebních systémů ve skutečnosti takový mechanismus postrádají)"

    Autore, proč si myslíte, že ten mechanismus postrádají? V ČR jsou převody mezi bankami vypořádávány skrze zůstatky na clearingovém účtu v centrální bance. Takže kolik která banka pošle jiné, naše centrální banka ví.

  • 20. 3. 2021 8:56

    comodoro

    Ne, konsenzus u bitcoinu udržují všichni uživatelé s plnohodnotnými uzly, jak ostatně potvrzuje Vaše citace. Těžař si může vytěžit co chce, ale to, jestli je to validní, ověřuje síť.

  • 19. 3. 2021 11:17

    kamk

    Například veřejné blockchainy vyžadují ke každé aktualizaci svého stavu dosažení konsensu většího množství účastníků sítě. Díky tomu jsou velmi pomalé, přičemž platí, že čím větší bezpečnost, tím menší bude rychlost a propustnost sítě.

    Konsensus udržují pouze ti účastníci sítě, kteří potvrzují transakce, tzv. těžaři. Těch není mnoho jak předpovídal Satoshi v důsledku konkurence mezi nimi:
    At first, most users would run network nodes, but as the network grows beyond a certain point, it would be left more and more to specialists with server farms of specialized hardware.

    Těžař je efektivní tehdy, pokud co nejdříve oznámí ostatním konkurentům svůj blok a taky opačně, pokud co nejdříve zjistí zda někdo jiný už vytěžil blok. Díky tomu jsou motivování mít vícenásobné a rychlé připojení. Ideálně, mít konektivitu přímo v peeringových uzlech internetu.

    Zatímco potvrzování transakci je decentralizované, navenek pro uživatele je síť mezi těžaři centralitní (je jedno ke komu se připojím).
    Rychlost i propustnost sítě je pak limitovaná pouze výkonem hardwaru a konektivitou mezi jednotlivými těžaři.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).