Hlavní navigace

Netmag se snaží ulovit sólokapra, ale vytáhl jen starý hrnec

19. 10. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

O Seznamu se toho v posledním týdnu objevilo na Lupě už docela dost, ale nedá se svítit, ještě jednou se k jeho stěhování vrátíme. Zbyněk Pospíchal se do nás totiž na NetMagu trochu kousavě obul - jenže nemohu si pomoci, tentokrát střílí o pár kilometrů vedle.

O Seznamu se toho v posledním týdnu objevilo na Lupě už docela dost, ale nedá se svítit, ještě jednou se k jeho stěhování vrátíme. Zbyněk Pospíchal se do nás totiž na tentokrát střílí o pár kilometrů vedle.

Nejprve tedy co píše Zbyněk: Nicmene stehovani probihalo po castech a aktualizace DNS tez. Toho si povsiml znamy slidil ceskeho Internetu Marek Antos, provozovatel a sefredaktor serveru Lupa. Jenze stelil, jak rika Frank Petro (SIS.sk), kdyz popisoval prechodne zmeny v DNS a povazoval je za konecne – a tak prohlasil, ze druhy server seznamu zustava na CESNETu (coz si muzete precist, pokud to Marek nezmeni, tady. Ne, nezustava, to se jen Marek snazi ulovit solokapra ;-) Pro orientaci, traceroute na robot.seznam.cz vypada asi takhle (tady byl traceroute na robot.seznam.cz jdouci ke Global One…, pozn. -man) Takze muzeme Markovi jen polozit otazku: Tak co, je robot.seznam.cz na CESNETu?

Na slušně položený dotaz se musí slušně odpovědět. Máš pravdu, Zbyňku, server robot.seznam.cz s IP adresou 195.119.180.20 je skutečně u Global One a nikoliv u CESNETu. Jenže já jsem nikdy netvrdil opak – řeč totiž byla o o serveru img.seznam.cz s IP adresou 194.108.114.210 a ten skutečně je i nadále na CESNETu, traceroute najdete v původním článku, zatím se na něm nic nezměnilo. O serveru robot.seznam.cz jsem nepsal nic.

Ne, nepodezřívejme Zbyňka, že by měl vlčí mlhu – jeho sólokraprové vyvrácení mého „sólokapra“ totiž má jistý reálný základ. Zbyněk totiž vzal za bernou minci poslední řádek mého traceroutu na zmíněný server, který skutečně prohlašuje, že končí na serveru robot.seznam.cz. Když potom zkoušel sám traceroute, použil právě tuto adresu a nikoliv mnou uváděný a použitý img.seznam.cz. Kde je problém? Ony se totiž, což Zbyněk dobře ví, nemusí shodovat záznamy v DNS a reverzním DNS. Řečeno česky, nameservery mohou v klidu přeložit IP adresu 194.108.114.210 ja­ko robot.seznam.cz, ale v opačném směru může odpovídat robot.seznam.cz úplně jiné IP adrese, tedy 195.119.180.20. To je relativně normální a souvisí to s tím, že DNS a reverzní DNS jsou z víceméně historických důvodů tvořeny dvěma nezávislými databázemi.

Optimální stav předpokládá, že údaje v obou databázích si odpovídají a uživatel by se tedy neměl setkat s obdobnými problémy, na kterých Zbyněk trochu uklouzl. Věřím, že až se „přesunová“ horečna na Seznamu trochu uklidní, najde si někdo z jeho správců chvilku času a dá věc do pořádku. Do té doby se holt rejpalové jako je Zbyněk nebo já občas nechají nachytat.

Čili závěr – jeden ze serverů Seznamu skutečně i nadále zůstává na CESNETu, ostatně jde o zprávu Seznamem potvrzenou.

Marek Antoš

BRAND24


Starší, související články:

* Seznam se konečně přestěhoval
* Seznam se zatím nestěhuje a má sto tisíc denně
* A je to tady – Seznam opouští lůno mateřské CESNETu a kormidluje ke Global One
* Atlas zvedá kotvy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).