Hlavní navigace

Nevyčerpáte svá mobilní data? Podělte se o ně!

15. 8. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

T-Mobile zavádí možnost sdílet jeden objem mobilních dat i s dalšími SIM kartami, které už nemusí být jen datové. Musí ale být pod stejným účtem a musí mít nový tarif.

Mobilní data jsou velkým lákadlem jak pro uživatele mobilních sítí, tak i pro samotné mobilní operátory. A tak se nemůžeme divit, že operátoři kolem nich vymýšlí opravdu nejrůznější  „věci“. Samozřejmě v rámci kapacitních možností svých sítí, i v rámci svých obchodních strategií a záměrů, usilujících (již z principu) o maximalizaci výnosů a minimalizaci nákladů.

Jedním ze zajímavých trendů je sdílení mobilních dat. To již nějakou dobu existuje, ovšem jen v podobě možnosti pořídit si ke stávající („hlavní“) SIM kartě ještě jednu další SIM kartu, určenou například pro tablet či modem (pro mobilní připojení notebooku) – s tím, že tato další SIM karta podporuje pouze datové služby a čerpá data ze stejného objemového limitu, který je přiřazen k hlavní SIM kartě. 

O2 tuto možnost zavedl teprve nedávno, jako tzv. Multi Internet. To T-Mobile s ní přišel již v únoru. Oba si přitom za onu další SIM kartu, podporující pouze datové služby a sdílející objemový limit s „hlavní“ SIM kartou, účtují shodně 99 Kč měsíčně. Nicméně podobné možnosti existovaly již dříve. Například právě T-Mobile začal nabízet svůj Internet Komplet (3 GB sdílené mezi 2 SIM kartami) již v říjnu 2011.

Jaká je nová nabídka?

Nyní ale T-Mobile přichází s další, a poněkud odlišnou formou sdílení mobilních dat. Pokud si odmyslíme nezbytnou marketingovou omáčku, jde o změnu v tom smyslu, že objem dat „patřící“ k jedné SIM kartě lze nyní čerpat i na dalších SIM kartách, kterých už může být až pět. 

A hlavně: již to nemusí být jen „čistě datové“ SIM karty, určené výhradně pro mobilní připojení zařízení typu tabletů a notebooků. Nyní již to mohou být (ba dokonce musí být) „běžné“ SIM karty, určené do mobilních telefonů, které jejich uživatelé používají obvyklým způsobem. Tedy včetně volání, SMSkování atd.

Podmínkou totiž je, aby na těchto dalších SIM kartách byl aktivován nový tarif řady „S námi“, jménem „S námi sdílený“. Se závazkem na 2 roky přijde na 449 Kč měsíčně, a zahrnuje neomezená volání do všech sítí v ČR, stejně jako neomezené SMS. Naopak nezahrnuje žádná „vlastní“ mobilní data, ale čerpá je z objemového limitu, který je spojen s hlavní SIM kartou.

Další podmínkou je to, aby na hlavní SIM kartě byl aktivován alespoň tarif „S námi síť nesíť“ (za 749 Kč, se závazkem na 2 roky), který zahrnuje 1,5 GB dat. Nebo vyšší tarif (S námi bez hranic, S námi bez hranic +), který zahrnuje 3 GB dat. Právě tento objem dat je pak společně sdílen všemi dalšími SIM kartami (které musí mít aktivován onen nový tarif „S námi sdílený“, za 449 Kč).

Ještě další podmínkou je pak to, aby všechny SIM karty, které společně sdílí jeden objem mobilních dat z hlavní SIM karty, byly vedeny pod jedním zákaznickým účtem, v rámci jedné smlouvy rezidenčního zákazníka. Což může být jako fyzická osoba, tak třeba i malý podnikatel. Nikoli firemní zákazník s rámcovou smlouvou či smlouvou významného firemního zákazníka. Pro ty není popisovaná nabídka určena.

Podmínky FUP, vztahující se k čerpání mobilních dat, by popsaným sdílením mezi více SIM kartami neměly být ovlivněny. To znamená, že po vyčerpání objemového limitu se rychlost přenosu zpomaluje, a je možné (nikoli nutné) si přikoupit další objem dat, který je pak sdílen stejným způsobem jako základní limit v tarifu na hlavní SIM kartě.

Maximální rychlosti stahování (do vyčerpání základního či přikoupeného objemu dat) jsou stejné pro všechny SIM karty (hlavní a vedlejší), a jde o max. 42 Mbit/s (u tarifu S námi síť nesíť s 1,5 GB), resp. o max. 150 Mbit/s u obou vyšších tarifů se 3 GB dat.

K čemu je to dobré?

Sám T-Mobile prezentuje svou novou nabídku jako řešení určené hlavně rodinám. A snaží se motivovat potenciální zájemce statistikou, která říká, že objemové limity u neomezených paušálů většinou nejsou plně vyčerpávány – a že tedy „ještě něco zbývá“, co se dá sdílet, resp. čerpat z jiných SIM karet.

Třeba u tarifu „S námi síť nesíť“ (který je tím nejnižším, který může být na „hlavní“ SIM kartě),  je prý v průměru staženo jen 435 MB dat za měsíc, z celkového dostupného objemu 1,5 GB dat. Ten ovšem zahrnuje i odesílaná data, takže reálný „zbytek k dočerpání“ je ve skutečnosti nižší. Ale i tak to pro “šetřícího“ zákazníka může být významná motivace.

Z pohledu operátora je ale nejspíše podstatné něco jiného: nikoli to, že zákazník v průměru využije větší část z toho, za co již dopředu zaplatil. Ale to, že k využití celé možnosti si musí na oněch dalších SIM kartách aktivovat relativně „bohatý“ (a tím i dražší) tarif. Místo nějakého nižšího a levnějšího, případně žádného (pokud by se jednalo jen o čistě datovou SIM kartu).

Připomeňme si ještě jednou, že jde o nový tarif („S námi sdílený“) za 449 Kč měsíčně (se závazkem na 2 roky), který musí být aktivovaný na oněch „ostatních“ SIM kartách, aby bylo možné ono popisované dočerpávání ještě nevyčerpaných mobilních dat. Jde přitom o tarif, který nabízí neomezená volání (a SMS) v rámci všech sítí v ČR.

V této souvislosti je zajímavá i jiná statistika, kterou se T-Mobile také pochlubil: že uživatelé tarifu „S námi v síti“ – tedy jednoho z oněch „menších a levnějších“ tarifů, který nabízí neomezená volání a SMSky jen v rámci značky T-Mobile – utratí měsíčně v průměru 400 Kč. Přičemž samotný jejich tarif stojí 249 Kč měsíčně (se závazkem na 2 roky). Rozdíl mezi cenou paušálu a průměrnou měsíční útratou pak jde na vrub hlavně ceně za volání a SMS do ostatních sítí (kterých je ovšem relativně málo, viz dále). No a tak T-Mobile zřejmě postavil svůj nový tarif tak, že „přidal“ i volání mimo svou značku (tj. do všech sítí), a cenu nastavil o něco výše, než je průměrná útrata na tomto tarifu: na 449 Kč.

Co říkají statistiky?

Když už jsme u statistik, řekněme si ještě o dalších, kterými se T-Mobile pochlubil při představování nové možnosti sdílení dat.

Osobně mne asi nejvíce překvapil údaj o tom, že pouhá 2 % tarifů u T-Mobile jsou ve variantě „bez závazku“. Zřejmě tedy příplatek ve výši 150 Kč měsíčně, které si operátor účtuje za absenci závazku, u zákazníků „vykonává své“.

Nebo z jiného soudku: uživatelé, kteří si u T-Mobile platí tarif „S námi síť nesíť“ za 749 Kč (zahrnuje neomezená volání s SMS do všech sítí), v průměru provolají 453 minut za měsíc, z čehož je 243 minut v rámci značky T-Mobile. Přenesou v průměru 200 SMS, z toho 105 na čísla značky T-Mobile. No a pokud jde o data, stáhnou v průměru oněch 435 MB dat za měsíc.

To uživatelé s tarifem „S námi v síti“ (s neomezenými hovory a SMS jen v rámci značky T-Mobile, za 249 Kč měsíčně) provolají jen 244 minut měsíčně, z toho 222 v rámci značky T-Mobile. A pošlou 81 SMS, z toho 64 v rámci značky T-Mobile. Zaplatí ovšem v průměru již zmiňovaných 400 Kč, a tedy o dost více, než je cena samotného tarifu.

Další zajímavé údaje se týkají „maxima“ při využívání neomezených hovorů a SMS zpráv: rekordem v síti T-Mobile je prý 19 312 minut, provolaných jedním uživatelem za měsíc (který má při 30 dnech celkem 43200 minut), v rámci tarifu S námi síť nesíť, a 18 077 SMS za měsíc, v rámci téhož tarifu (ovšem jiným uživatelem).

K tomu si dodejme, že  T-Mobile původně u svých tarifů řady S námi, které prezentoval jako neomezené, aplikoval omezení ve výši 10 000 minut (a 10 000 SMS měsíčně), s tím že vše „nad“ již bylo explicitně zpoplatněno (sazbou 2,90 Kč za minutu, resp. SMS). Pak jej ale ČTÚ přinutil toto omezení odstranit. Na webu T-Mobile na něj sice ještě místy narazíte (například zde), ale jde zřejmě jen o zapomenutou aktualizaci.

V oficiálním ceníku v PDF již toto omezení není. A podle samotného T-Mobile jde v praxi jen o naprosté minimum zákazníků, kteří se nad hranici 10 000 dostanou: u tarifu „S námi síť nesíť“ to v červnu bylo celkem 9 uživatelů.

Další, neméně zajímavou statistikou je, že v průměru jen 24 % zákazníků T-Mobile využívá Internet v mobilu. Osobně bych očekával spíše více, ale asi je to dáno i charakterem koncových zařízení (mobilů), které se v síti T-Mobile používají: nově prý operátor prodá 75 % smartphonů (ze všech prodaných mobilů), ale celkově je v jeho síti provozováno smartphonů stále jen 34 %.

Přitom jen asi 6 % těch uživatelů, kteří mají tarif „S námi síť nesíť“, jeho objemový limit (1,5 GB dat) skutečně vyčerpá. Buďto tedy nemají jak/čím jej vyčerpat, nebo se  vědomě omezují a s většími přenosy raději čekají na jiné připojení (hlavně asi přes WiFi). V průměru vyčerpají již zmiňovaných 435 MB mobilních dat.

MMF24

To ti uživatelé, kteří nemají neomezený tarif, ale používají Internet v mobilu, hlavně v podobě různých balíčků, dokáží příslušné objemy vyčerpat mnohem častěji – zvládne jich to prý plná čtvrtina.

I tak ale chování zákazníků T-Mobile, stejně jako jeho nová nabídka sdílení mobilních dat, podle mého názoru jen potvrzuje jednu starou telekomunikační moudrost: že není důležité, kolik toho uživatel skutečně zkonzumuje. Důležité je, kolik se mu toho dá naúčtovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).