Hlavní navigace

NIX se obrací k masám

9. 5. 1998
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jedním z bodů jednání nedávné valné hromady NIXu byla i popularizace NIXu. Členové se shodli, že by bylo dobré v tomto směru něco činit - a možná už se to děje. Nebo je to jen pocit?!

„Když vy jste byl tady, a ona stála támhle, a měla nohy po kolena ve vodě, a padala mha, tak jste mohl mít pocit, že tady někde by mohla být pěkná ženská.“ Moje parafráze je sice bohužel dosti nepřesná, ale když bude padat mha, mohli byste mít pocit, že tahle nějak to vypravoval Čochtan. Neříkám to samozřejmě samoúčelně; něco podobného se dá říci i o NIXu a jeho snahách o svou popularizaci.

Na minulé valné hromadě se hovořilo o tom, že by bylo dobré NIX více přiblížit širší veřejnosti. Členové byli povětšinou pro a shodli se, že upravená verze zápisu z jednání bude dána k dispozici sdělovacím prostředkům a také zveřejněna na WWW serveru NIXu.

Už formulace „upravená verze zápisu“ budí pochybnosti – evidentně se tím myslí verze seškrtaná. Mám pár starších zápisů, tehdy tedy neveřejných, a mohu vám s klidným svědomím říci, že v nich není téměř nic. Pokud i tohle málo se má ještě proškrávat, stačilo by snad, kdyby se zveřejnil seznam přítomných.

Dnes jsem zavítal na server NIXu a náhodou jsem si všiml nové, dosti nenápadné, položky menu – Informace. Mám ten server důkladně prochozený a proto tenhle odkaz svítil jako jediný jinou barvou, jinak bych ho nepochybně nechal bez povšimnutí. Ha, řekl jsem si potichu, a podíval se, co se pod ním skrývá. Je to především onen upravený zápis z poslední valné hromady, a kromě něj i krátké prohlášení k stanovisku INECu, které bylo v minulých dnech důkladně propráno.

Tak tedy k tomu zápisu – s tím seznamem přítomných jsem se spletl, i ten v této verzi chybí. :-) Na druhou stranu je pravda, že zásadní informace obsahuje. Přesto nemohu NIXu poklepat po rameni a říci: „To je ono.“ Je to maximálně krok správným směrem.

Začíná to už u prvního bodu, kterým bylo přijímání nových členů. Například otázka INECu, kolem kterého byl takový rozruch, se zde omezuje na konstatování:

INEC, s.r.o. nebyl přijat za člena sdružení NIX.CZ s tím, že může být přijat na příští valné hromadě po odstranění překážky po přijetí nebo po změně stanov sdružení.

Na můj vkus je to trochu málo. Pokud chce NIX skutečně zvýšit informovanost lidí „za okny“ o dění uvnitř, a snaží se tak učinit tímto zápisem, měl by se více zameřit na vysvětlení toho, kde je problém, tedy v čem spočívá ta „překážka pro přijetí“. Pod touto větou si něco hmatatelného může představit jen člověk, který ví, oč jde – ten ale zase nemusí číst zápis, protože už předem ví, co se v něm dočte (nebo spíše nedočte). Zveřejnění v této podobě je tedy samoučelné – vlk se nažral, koza zůstala celá, a na informovanosti o dění v NIXu se nezměnilo nic. Kdo věděl dřív, ví zas, kdo nevěděl nic, neví ani teď (dneska mne ta inspirace klasiky asi nepustí).

Chápu, že NIX není tiskovým orgánem a nemá potenciál na to, aby psal romantické etudy na téma bod 6, jak už to předvádíme už nějakou dobu my na Lupě. Od některých jeho členů dostávám už nějakou dobu maily, ve kterých se snaží vysvětlit, že dění v NIXu je výhradně otázkou jeho členů, novináři by o tom rozhodně neměli psát, veřejnosti (t.j. zákazníkům těchto členů) do toho nic moc není a zcela nepřípustné je vedení veřejné polemiky. Nesouhlasím, protože si myslím, že NIX ovlivňuje český Internet tak významně, že se o něm prostě psát musí.

Na druhou stranu si mysím a respektuji, že by zde jako určitá protiváha našich subjektivních komentářů měla stát oficiální stanoviska NIXu k těmto problémům. Pokud tedy kritizujeme některé body zejména provozního řádu NIXu, čekal bych jako odpověď z NIXu text, ve kterém se budou snažit vysvětlit, proč to tak je z jejich pohledu v pořádku. K tomu se ale NIX evidentně nechystá.

Abych jen nekritizoval, musím něco uvést i na obranu NIXu. V oblasti veřejných prohlášení v něm totiž platí zásada konsenzu, t.j. musí s ním souhlasit všichni členové, kterých je dnes již 17. Je logické, že tímto sítem může projít jen cosi velmi bezpohlavního, nu, nakonec se na ten zápis podívejte sami. Je ale otázkou, zda je tahle zásada správná, protože z NIXu při pohledu zvenčí dělá těžkopádného mastodonta, který se není schopen k ničemu konkrétně vyjádřit.

Dovolím si i malé rýpnutí – míru zájmu prozrazuje i zastrčení těchto informací, které by z logiky věci naopak měly padnout každému návštěvníkovi do oka na první pohled. Zápis kromě toho mluví i o tom, že by se měly zápisy zveřejňovat prostřednictvím sdělovacích prostředků. Nechci si příliš fandit, ale mám pocit, že Lupa do této kategorie nepochybně spadá – a na druhé straně nemám pocit, že bych od NIXu tento zápis dostal. Kupodivu to ale není jen můj problém (dalo by se to snad vysvětlit neradostným vztahem, který teď speciálně k mé osobě mají někteří činitelé NIXu), ale nic nedostali ani moji kolegové z tištěných médií, kterých jsem se na to ptal. Je možné, že zápis ještě dorazí, ale NIX v tomto bodě opět projevuje, že o zveřejňování zas tak velký zájem nemá – myslíte si, že 14 dní po konání valné hormady, když už k tomu všichni napsali své komentáře, bude ještě nějakého novináře zajímat zápis?

BRAND24

Shrňme to – NIX se zde snaží o svou popularizaci, což je správné, ovšem činí to dost nešikovně, což je horší. Pokud neopustí zásadu bezpohlavnosti a nedá najevo více zájmu, nebude mít jeho, jinak chvályhodné, úsilí velkého efektu. Nadále nezbývá nic jiného, než opatřovat si informace bočními cestami.

Kdyby padala mha, mohli byste mít pocit, že tady někde se NIX snaží informovat veřejnost.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).