Hlavní navigace

NYT: Apple chystá lepší ochranu iPhonů, aby se do nich úřady nedostaly

25. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Apple
Přetahování Applu s americkými úřady o „zadní vrátka“ k iPhonům zdaleka nekončí. Firma chystá lepší zabezpečení a FBI zas chce odemknout další telefony.

Zatímco se Apple přetahuje s FBI o to, jestli je správné pomáhat překonat vlastní zabezpečení iPhonu, pracuje podle New York Times také na tom, aby úřady měly v budoucnu s průnikem do mobilů ještě těžší práci.

Připravované vylepšení bezpečnosti má prakticky znemožnit přístup metodou, kterou teď chce FBI využít. Vyšetřovatelé po Applu chtějí speciální verzi operačního systému iOS, která by odstranila některé bezpečnostní prvky (např. automatické smazání dat po několika neúspěšných pokusech zadat PIN) komplikující prolomení hesla prostou výpočetní silou.

FBI využívá toho, že i když se Apple s iOS 8 zbavil přístupu k šifrovaným datům, ponechal si možnost updatovat firmware telefonu (včetně firmwaru kryptografického čipu Secure Enclave) bez toho, že by musel uživatel zadávat heslo. A podle NYT se má budoucí úprava týkat zřejmě této možnosti. 

List o chystané změně bohužel nenabízí žádné další technické podrobnosti. A Apple oficiálně odmítl cokoli komentovat.

Kdo je na čí straně

Bitva o pomoc s hacknutím iPhonu se mezitím dočkala několika dalších kol. Agentura Pew Research vydala průzkum, podle kterého si 51 % Američanů myslí, že by Apple měl telefon odemknout. Jen 38 % řeklo, že by to dělat neměl, a 11 % dotázaných odpovědělo, že neví. Bohužel otázka, kterou výzkumníci kladli, se dá považovat – mírně řečeno – za příliš zjednodušenou.

As you may know, the FBI has said that accessing the iPhone is an important part of their ongoing investigation into the San Bernardino attacks while Apple has said that unlocking the iPhone could compromise the security of other users’ information. Do you think Apple: (1) Should unlock the iPhone (2) Should not unlock the iPhone (3) Don't Know.

Pew Research se totiž ptali na to, jestli má Apple telefon odemknout. Jenže tak případ nestojí – Apple sám od sebe telefon odemknout nemůže a FBI po něm chce vytvoření takové verze iOSu, která by to ulehčila. Její vznik by přitom znamenal, že by podobné věci mohla žádat i v dalších případech.

Aby toho nebylo málo, agentura Reuters společně s firmou Ipsos přišla s vlastním průzkumem, podle kterého je vše naopak: 46 % oslovených stojí za rozhodnutím Applu nepodrobit se soudnímu příkazu, 35 % s firmou nesouhlasí a 20 % řeklo, že neví. Otázka Reuters ovšem taky není zrovna přesná.

Na stranu Applu se každopádně postavil například šéf Facebooku Mark Zuckerberg nebo Mozilla, která nedávno spustila kampaň vysvětlující, proč je šifrování dobré:

MMF24

Na opačnou stranu barikády se zase postavil například zakladatel Microsoftu Bill Gates, podle kterého by Apple v tomto konkrétním případě měl s vyšetřovateli spolupracovat

A aby toho nebylo málo, ukázalo se, že slova o tom, že FBI jde o jeden jediný iPhone, nejsou tak úplně pravdivá. Americké ministerstvo spravedlnosti v současné době u různých soudů požaduje po Applu odemčení mnohem více přístrojů, napsaly New York Times. Novináři jich nakonec napočítali přinejmenším dvanáct.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).