Hlavní navigace

O operátorovi veřejnoprávního multiplexu stále není jasno

16. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
16. 6. 2008

Ani po minulém týdnu není jasno v tom, která společnost bude technicky provozovat zemskou digitální síť České televize a Českého rozhlasu, takzvaný veřejnoprávní multiplex. Technický ředitel ČT Rudolf Pop přitom už začátkem června naznačoval, že do konce minulého týdne by se měla výběrová komise shodnout na jasném favoritovi soutěže.

K VĚCI: Mapy rozvoje veřejnoprávního multiplexu podle TPP

Do výběrového řízení se nakonec přihlásily pouhé tři společnosti: favorizované České Radiokomunikace, Bohemia Royal a slovenská firma Tri R. Podle informací, které má server DigiZone.cz k dispozici, komise zřejmě vyřadí nabídku firmy Bohemia Royal, protože nesplnila některé podmínky. Například nedoložila, že by někdy v minulosti podnikala v oboru, tedy provozovala televizní vysílače.

Tipy C

Soutěž nemusí mít jediného vítěze, už v zadávací dokumentaci si ČT vymínila, že operátorů může vybrat více. Pokud komise skutečně vyřadí firmu Bohemia Royal, mohla by tato společnost zkomplikovat rozjezd veřejnoprávního multiplexu tím, že by se proti rozhodnutí odvolala, případně ho napadla u soudu.

Další jednání o technickém operátorovi veřejnoprávního multiplexu má proběhnout dnes. Podle Popa by výběrová komise měla sdělit jméno vítěze generálnímu řediteli ČT Jiřímu Janečkovi nejpozději 30. června. Rada ČT se výsledek dozví na svém prvním prázdninovém zasedání 8. července. Na tento den ČT předběžně naplánovala start veřejnoprávního multiplexu v prvním regionu, na Plzeňsku. Spouštět by ho tu měl právě vítěz výběrového řízení – z vysílače Krašov, který patří Českým Radiokomunikacím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).