Hlavní navigace

O registracích a kalašnikovech, aneb Krteček a NIC

14. 9. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Napsal mi jistý CZ.NIC, z. s. p. o. Ten dopis jsem četl třikrát a ve výsledku to na mě zapůsobilo hodně podobně, jako památný projev hlasatele v jednom z večerníčků o Krtečkovi.
Petr Staníček

Ilustrace: Nenad Vitas

Napsal mi jistý CZ.NIC, z. s. p. o. Ten dopis jsem četl třikrát a ve výsledku to na mě zapůsobilo hodně podobně, jako památný projev hlasatele v jednom z večerníčků o Krtečkovi:

… chroumest apaťulytili grchrwata hutyltyty hü, zničit krtka. Huhe vativati pati brabé, atrahatitrati pepedé, zničit krtka. Lé huhé brblibály chrchoňkoň, le zničit krtka.

Skoro totéž. Píší mi, že ke včerejšímu datu jsem neudělal cosi, a dokonce ani cosi jiného a jelikož „grchrwata hutyltyty hü,“ „odstavíme vám doménu.“ A pokud ani za čtrnáct dní „brblybrbly,“ „zrušíme vám doménu.“ A jestli ani do měsíce „hudryhudry,“ „zrušíme vás.“ Jestliže „chrchlychrchly,“ „budete zastřelen.“

No dobrá, už přeháním – ale přesně tak na mě ten dopis působí. Já jsem tedy, s odpuštěním, poučený laik, takže jsem aspoň tušil, co mi NICky chtějí naznačit. Ale stejně jsem se raději obrátil na přítele, který mi spravuje domény a server, a naštěstí jsem se od něj (ke své velké úlevě) dozvěděl, že se o to nemusím starat, že vše zařídí sám.

Nechť se na mě milý CZ.NIC, z. s. p. o. (toť zkratka vskutku svádějící k mnoha výkladům), nezlobí, ale mohl by se chovat aspoň trochu míň chucpe. Když už si nechává za každou registrovanou doménu platit čtyři stovky a k tomu stopadesát tisíc ročně od každého ze soukromých registrátorů – na jejichž bedra hodil veškerou svou někdejší agendu, a sám už teď nemusí ani hnout prstem, zatímco penízky se mu jen sypou do klína – mohl si aspoň za malinkou část z těch miliónů nechat vyrobit nějaké vysvětlující letáčky, a ty k podobným dopisům přibalovat. Hned by bylo na světě líp.

KL24

Většina majitelů domén jsou počítačoví analfabeti, kteří tomu rozumí ještě míň než já (mimochodem, před každým, kdo rozumí Pravidlům registrace na webu CZ.NIC, hluboce smekám). A ani mě by nějaké slušné, laické vysvětlení všeho, co si CZ.NIC kolem registrací domén vymyslel a jak to tedy vlastně dneska funguje, neurazilo. Rozhodně méně, než sprdnunk, že jsem si měl dávno vybrat jakéhosi registrátora a jakto, že's to ty lemro neudělal už před rokem, když to přece každý ví už stopadesát let, a máš na to tři týdny a ještě musíš zaplatit a dělej a makej a jedu, jedu, jedu! A významné cvakání závěrem kalašnikova.

Zničit krtka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je UX/UI analytik a designér. Kromě svých stránek provozuje i dílnu webdesignu WellStyled.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).