Hlavní navigace

„Odblokovaný“ iPhone může být napaden malwarem

10. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mobilní telefony iPhone napadá první červ. Jeho výskyt byl poprvé zaznamenán v Austrálii. Tvůrcem červa je jednadvacetiletý Ashley Towns, aktuálně nezaměstnaný programátor z australského města Wollogong. Svým počinem chtěl prý poukázat na riziko, které mnozí majitelé chytrého telefonu od Applu podstupují. Červ totiž přes SSH napadá jen mobily, které prodělaly tzv. jailbreak a mají nastavené výchozí heslo. Červ na napadeném zařízení změní tapetu na obrázek se zpěvákem Rickem Astleym, jehož dny…

Mobilní telefony iPhone napadá první červ. Jeho výskyt byl poprvé zaznamenán v Austrálii. Tvůrcem červa je jednadvacetiletý Ashley Towns, aktuálně nezaměstnaný programátor z australského města Wollogong. Svým počinem chtěl prý poukázat na riziko, které mnozí majitelé chytrého telefonu od Applu podstupují. Červ totiž přes SSH napadá jen mobily, které prodělaly tzv. jailbreak a mají nastavené výchozí heslo. Červ na napadeném zařízení změní tapetu na obrázek se zpěvákem Rickem Astleym, jehož dny největší slávy spadají do 80. let. Červ se pak dále pokouší šířit přes Internet na další iPhony.

Ashley Towns říká, že jeho červ upozorňuje na cestu, kterou lze reálně využít při útocích. Jailbreak totiž provádí nemalé množství uživatelů, aby nad svým telefonem získali větší kontrolu a mohli si do něj instalovat i aplikace, které Apple neposvětil a nevpustil do AppStore. Už minulý týden využil stejnou neopatrnost uživatelů nizozemský hacker, který se nabourával přes Internet do mobilů iPhone a po vlastnících žádal jakési výpalné ve výši pěti euro. Obranou je změna výchozího hesla. (ComputerWorld­.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).