Hlavní navigace

Ohlasy Křišťálové Lupy 2016: Kdo vám mezi vítězi chyběl?

5. 12. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info
Tradičně se po vyhlášení výsledků Křišťálové Lupy zúčastněných ptáme, na koho se podle nich při oceňování zapomnělo. A jaké jsou vaše tipy? Uvnitř: GALERIE

Dopašováno a dobojováno. Jedenáctý ročník Křišťálové Lupy přinesl velké překvapení v kategorii Zpravodajství i rekordní počet hlasujících, kterých letos bylo přes 79 tisíc.

Antivirová firma Avast si za koupi konkurenčního AVG odnesla hned tři první ceny – bodovala v kategoriích Projekt roku a Globální projekty českých tvůrců a spoluzakladatelé firmy Eduard Kučera a Pavel Baudiš k tomu získali cenu za Osobnost roku.

Dostalo se skutečně na všechny, kteří by si ocenění zasloužili? Na jaké projekty uživatelé a porotci pozapomněli a v letošním ročníku se neobjevily? V tradiční anketě jsme se ptali účastníků slavnostního vyhlášení:

Martin Kasa, Pilulka.cz

Překvapilo mě příjemně, jak uspěl Avast, který ale jak říkal sám Eduard Kučera, tak samotná transakce úspěchem není, úspěch bude, až když to všechno dobře dopadne. Koneckonců už jsme tu viděli několik podobných velkých transakcí. Je vidět, že trh se mění, a rozdíl mezi potenciálem malých a velkých projektů je čím dál tím markantnější. 

Ondřej Malý, radní ČTÚ

Tolik Avastu jsem nečekal, ale jsem rád, že národ ocenil největšího, minimálně letos, dealmakera. A to je dobře. 

Ondřej Filip, výkonný ředitel CZ.NIC

Letos tam moc překvapení nebylo. Akvizice AVG byla prostě znát a tak nějak se to dalo čekat. Trochu mě mrzí, že nemohl být nominován Turris, protože jsme sponzoři soutěže. Chyběl mi tam trochu Jiří Peterka v osobnostech, ale jinak jsem spokojený.

TIP: Jak proběhlo vyhlášení výsledků Křišťálové Lupy 2016? Podívejte se na fotky:

Tomáš Braverman, ředitel Heureka.cz

Fenomenální úspěch Avastu a DVTV byl v podstatě očekávaný, ale zasloužený. Trochu mě mrzí, že nevyhrál KFC rozvoz zdarma, ale asi to zvládnu.

Michal Šrajer, Štěstí v práci (ex Inmite/Avast)

Mě překvapilo, kolik toho posbíral ten Avast. Celou dobu se o něm v této soutěži moc nemluvilo a teď to takhle posbírá. Ale je to možná tím, že mám k té firmě pořád ještě nějaký bližší vztah. Možná je překvapivé, že o Avastu nebylo v Křišťálovce tak dlouho slyšet. 

Michal Hanák, Mafra

Večer pro mě nebyl večerem, kdy bych řešil, jestli mi něco chybělo. Překvapení tam letos zas tak velká nevidím, ale mám radost, že uspěl Avast, protože si myslím, že si to zasloužil. 

Pavel Zima, Seznam.cz

Letos mě mrzí, že jsme nestihli Seznam Zprávy rozjet dřív. Takže letos mi tam chybí služba, která tam, doufám, bude příští rok. A to naše zprávy. 

Michal Zlatkovský, Český rozhlas

V kategorii Globální projekty českých tvůrců byla nominovaná hra Factorio, o které jsem psal článek do časopisu Respekt. Je to světově úspěšná věc, o které se skoro neví. Z deseti finalistů skončila poslední, což je asi v souladu s tím, jak málo je u nás známá, ale je to podle mě škoda, protože pro mě jsou to fakt hvězdy.

TIP: Záznam celého večera si můžete pustit na stránkách České televize

Jan Barta, Pale Fire Capital

Nikde jsem neviděl, že by soutěž zaznamenala třeba firmu Amanita Design, tohle herní studio by si cenu zasloužilo, dělají výborné věci s mezinárodním přesahem.

Jakub Mráček, učitel, člen zastupitelstva statutárního města Teplice

Soustředil jsem se hlavně na veřejně prospěšné služby, tam souzním s oceněním Hlídače smluv. Ale co by si ocenit zasloužilo, je mobilní rozhlas. Přijde mi to dobré jako byznys koncept i jako služba, kterou radnice jinak neumí. Přitom je škálovatelná od pětisethlavé obce až třeba po statutární město a přináší výhody na všechny strany.

David Beška, Skrz.cz

Za sebe jsem strašně rád, že Zpravodajství vyhrálo DVTV, kterému fandím. A přál bych si, aby za to, co dělá, dostal nějakou cenu Janek Rubeš ze Streamu. Mám hezký příklad ze svého života. Viděl jsem jeho pořad Prague Guide o směnárně na Staroměstském náměstí, ve kterém poukazoval na to, že je tam strašně špatný kurz a že tam prakticky okrádají turisty. A pak jsem tam před dvěma týdny byl s dětmi na procházce a začal jsem jim vysvětlovat, co se tam vlastně děje a co dělají špatně. A pak jsem se přistihl, že jsem zastavil asi čtyři nebo pět lidí, kteří tam chtěli jít vyměnit peníze, a řekl jsem jim, ať to nedělají, protože je tam oškubou. Takže jsem si sám na sobě vyzkoušel, jak na mě může takový pořad zapůsobit.

ebf - tip - debata

Václav Štrupl, Miton

Rohlík.cz. A nejen proto, že teď tady se mnou stojí Míša (Michaela Gregorová, mluvčí Rohlíku – pozn. redakce) a že je to projekt Mitonu, ale my tu službu doma třikrát týdně používáme a reálně nám s manželkou změnila život. 

Matěj Novák, CPEX

Mezi vítězi mi chybí Kiwi.com. Málokterá služba v posledních deseti letech rostla tak rychle a v tak velkých číslech. Čekal jsem, že dostanou aspoň jednu cenu, ale nakonec si neodnesli žádnou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).