Hlavní navigace

Názory k článku Ondřej Oubrecht (NTT): Privátní 5G sítě mají budoucnost, jedna už pokrývá třeba letiště v Bonnu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 4. 2022 15:05

    bez přezdívky

    Článek je napsán poutavě, ale mám dvě technické výtky.
    1. Nezdá se mi označení, že jednou z výhod 5G sítí je "Další výhodou je možnost síť segmentovat.". V naší řečí se nejspíše jedná o VLANs a zdá se to trochu zavádějící, že by VLAN byly nějaká fičura, je to protokol jako každý jiný.
    2. Nezdá se mi "V rámci praktického využití je výhodou také pokrytí bez chyb". 5G sítě jsou kusy hardware, hardware má chyby, prevencí je redundance. Připadá mi zavádějící, že by 5G sítě měli něco co jiné kusy železa ne. Stejně tak "5G síť je bezvýpadková." Je to opravdu proto, že je něčím unikátní 5G síť anebo prostě proto, že někdo kusy železa postavil v redundanci?

    Zrovna u obou výše uvedených bodů je očekáváno, že si autoři serveru lupa.cz takové informace ověří, nebo je podrobní kritické analýze, než je pustí do publikace.

    Je možno doplnit info?

  • 14. 4. 2022 15:22

    bez přezdívky

    Dobrý den,
    Segmentace sítě pomocí VLAN je výhodou Privátních 5G sítí, v nynější době je dokonce podporována pouze některými výrobci.
    Pokrytí bez chyb mohlo být lépe specifikováno, jedná se o to, že Privátní 5G sítě budou fungovat v licencovaných pásmech, která oproti veřejným pásmům například pro WiFi nebudou legálně rušena jinými subjekty.
    Ondřej Oubrecht

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).