Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Systém pochybných katalogů opět ožívá, tentokrát jako EU Business Register od Michael - Do firmy dostáváme běžně mraky faktur k zaplacení...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 6. 2013 8:30

    Michael (neregistrovaný)

    Do firmy dostáváme běžně mraky faktur k zaplacení od podobných katalogů z celé Evropy. Přitom do většiny z nich nikdo ani zápis neudělal. Platba je prakticky nevymahatelná, je jen nutné zajistit, aby v účetním oddělení podobné faktury nepaltili automaticky. Což se v některých firmách stává a na to tyhle katalogy spoléhají.

  • 10. 6. 2013 16:39

    honza (neregistrovaný)

    Nemohu si pomoci, tohle mi připadá jako podvod (uvedení v omyl), který by měl být trestně postižitelný.

    > Podvod (1) Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

    V právním státě by to IMO bylo i možné odsoudit.

  • 10. 6. 2013 14:13

    Pavel B (neregistrovaný)

    Nedávno se mi do ruky dostal jeden takový dopis od českého katalogu.

    Lícová strana dopisu působila dojmem vyúčtování od operátora (nebo podobné faktury). Až dole bylo drobným šedivým (!) písmem napsáno, že se jedná o návrh vyúčtování, které není platným daňovým dokladem. Dále tam bylo něco ve smyslu, že smlouva vzniká okamžikem zaplacení, vše je naprosto legální (číslo příslušného zákona) a klauzule: pokud se vám to nelíbí, tak neplaťte. Na rubové straně byly podmínky smlouvy (možná i docela nadprůměrné) - smlouva na 12 měsíců, s prodlužováním po půl roce, obvyklá výpovědní lhůta.

    Adresát byl naštěstí drobný živnostník s přehledem o svých platbách, ale dovedu si představit, že u větších firem (ale i pokud člověk zazmatkuje a nedá si pozor) často může dojít k automatickému zaplacení a až později se někdo diví, co že to má vlastně platit. Cena také nebyla zas tak přehnaná jako v popisovaném případě, takže hlavně i v případě, že firma podobné katalogy využívá, tak se platba snadno rozpustí v těch ostatních.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).