Hlavní navigace

Oracle si nyní za ODF plug-in do MS Office účtuje 90 dolarů

21. 4. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Když nedávno společnost Oracle pohltila firmu Sun Microsystems, tak se logicky objevovaly obavy o další osud a směřování projektů typu MySQL, Solaris, Java a podobně. Špatná zpráva však pro uživatele nyní přichází z trochu jiné strany. Společnost Oracle se rozhodla zpoplatnit plug-in, který do kancelářské sady MS Office přidává podporu pro Open Document Format používaný mj. v OpenOffice.org nebo IBM Lotus Symphony. Sun Microsystems předmětný plug-in poskytoval zdarma, Oracle si účtuje 90 dolarů…

Když nedávno společnost Oracle pohltila firmu Sun Microsystems, tak se logicky objevovaly obavy o další osud a směřování projektů typu MySQL, Solaris, Java a podobně. Špatná zpráva však pro uživatele nyní přichází z trochu jiné strany. Společnost Oracle se rozhodla zpoplatnit plug-in, který do kancelářské sady MS Office přidává podporu pro Open Document Format používaný mj. v OpenOffice.org nebo IBM Lotus Symphony. Sun Microsystems předmětný plug-in poskytoval zdarma, Oracle si účtuje 90 dolarů za jednu licenci. To není zrovna malá suma, když si ji porovnáme třeba s cenou licence celé sady MS Office.

Office 2007 s SP2 už Microsoft vybavil vlastní podporou pro Open Document Format. Dnes devadesátidolarový plug-in však implementuje podporu pro ODF 1.2 i do Office 2000, Office XP nebo Office 2003. Tyto starší verze kancelářské sady od Microsoftu přitom stále používá značné procento uživatelů. Zpoplatnění plug-inu původně od Sun Microsystems je tak novým těžkým šrámem pro praktickou kompatibilitu a interoperabilitu ODF. Těžko dnes totiž očekávat, že by Microsoft přichystal jeho podporu i do starších verzí svých sad. (Root.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).