Hlavní navigace

Názory k článku Osobní sítě -- Bluetooth a IEEE 802.15

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2002 20:01

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)
    jenom pro ilustraci - BT čip stál okolo 6, nyní asi 4, předpokládají se nyní 2 dolary za kus. Tj. vemte jakoukoliv věc, zdražte ji o 70 korun a bude umět bluetooth (trochu přeháním, ještě jsou tam potřaba obslužné obvody).
    Započítá-li se marže a práce, mohl by být rozdíl tak 4 stovky.
    Nyní to má punc exkluzivity, takže ten rozdíl je 4-12 tisíc.
    Až to bude dělat každej "čong", pak se třeba dočkáme slevnění. Pak teprve nastane ten opravdový tanec, protože přiznejme se - koupili byste si "cokoliv" bez BT, když za 400 to můžete mít "s"?
    <sen>
    Třeba blbá kalkulačka, když bude o 400 dražší, tak kliknete a výsledek se vám zobrazí na notebooku, počítač se zeptá telefonu, kolik jste provolali, peneženky kolik jste prožrali a udělá vám účetnictví. Světla se zeptají televize jestli nemají ztlumit obraz aby nedělala odlesky, hrnec řekne sporáku, že je plný a může se vařit, vložky zmilenky zruší u chlapa v PDA schůzku, protože z toho stejně nic nebude ...
    </sen>
    Otázka je, kde pak bude člověk, vždyť ty věci si můžou povídat i bez něj ;-). V reálu se ale čas ušetřený takovými udělátky využije na vyšší efektivitu (tj. zvýšení vaší profitability na úkor zemí třetího světa)
    Osobně tomu držím palce - BT v handheldu a mobilu dávají dohromady opravdu mobilní kancelář. BT v mobilu a sluchátkách dává opravdu mobilní komunikaci. BT z dlouhodobého hlediska (resp. navazující standard) umožní rozvoj umělé inteligence - doposavaď si robot s jiným (či člověkem) mohl "povídat", tj. vyměňovat informace a spolupracovat pouze by-li li spojeni. Těch 10 metrů je i hranice lidské komunikace. a v AI je budoucnost (možná i metla) lidstva.
  • 14. 5. 2002 20:15

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    BT je pouze (jedna z mnoha) technologie. Ty sny jsou sice pekne (nebo pekne desive), ale v zasade neni rozumne ocekavat, ze by zavedeni zrovna BT nejak vyznamne obvlivnilo pravdepodobnost a/nebo rychlost jejich naplneni - ano, o krucek se snad, kdo vi, mozna, jedna, ale ...
  • 16. 5. 2002 0:32

    Rita Pužmanová (neregistrovaný)
    Diky za doplnek k clanku, ktery tomu vsemu dava lidsky rozmer (i ten potencialne krajni, "nelidsky"). I kdyz beru techniku nekdy az prilis vazne, tak se neobavam, ze by se clovek nejak vytratil. Kdo by resil problemy a napravoval chyby, kterych se ta udelatka (jak jinak, nez v 99% kvuli cloveku) dopusti...? ;-)
  • 7. 6. 2002 0:38

    Rita Pužmanová (neregistrovaný)
    K te vasi posledni uvaze se asi dobre hodi citat, na ktery jsem nedavno narazila:

    "I don't want my appliances to be smarter than me. They should be stupider than me, like my politicians and my children." (Dave Barry, americky humorista)

    Jinak posledni zajimave novinky k cenam cipu a rozsireni BT na http://news.com.com/2100-1033-932985.html.
  • 21. 8. 2004 11:29

    pik-nik (neregistrovaný)
    devce zlate, je to prima ze pises, ale vem si kalkulacku. A neber propagandu za opratě.
    Takze jaka je propustnost kanalu se tremi zvuky? Zkus to prvne s jednim. Jedna deleno dvema deleno casem rx tx odectes service header a asi 180us na slot/hardware, neco na konci take odecist, vis proc. Vysledek dela radove 50 kb, ktere jsou velmi dobre. Meri se to asi tak, za jaky cas protahnes 100M file. A basta fidli. Kanalovy rastr je 1MHz.
    Rozsah neni 10m, je az 1,25km, pro mikrovykony to dela bezne 50m, aby se s tim jeden dostal k tiskarne. 10m je totalitni fraze neschopnych designeru. Omezeni dosahu vyplyvaji z FCC reg.#15, to je 1W izotropicky vyzarený, s pripadným přidaním anteny asi 1,7dB, to si uz nepamatuju.
    A to hlavni chybi, jakou bluetooth pouziva modulaci? Aaaha?. Jakou ma chybovost? Prave od toho se odviji celkova levnost a neznicitelna stabilita. Kam se na to sere 802.11. Tak to dostudovat a doplnit. Chce snad nekdo od nas prodavat bluetooth hub?
  • 21. 8. 2004 11:34

    pik-nik (neregistrovaný)
    cely proces je asynchronni, z hlediska uzivatele - slysi hlas. Tady vubec neni nic synchronniho mimo slot synchronizace.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).